Növényvédelem
Növényvédelem

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Agrofórum Online

Az ausztrál Nufarm Európában növeli jelenlétét és piaci súlyát, miután jelentős üzletrészeket vásárolt az Adamától, a Syngentától és az FMC-től az elmúlt év végén. Vajon mikor és mit érezhetnek ebből a gazdálkodók?

A Nufarm még tavaly októberben az ausztrál tőzsdén jelentette be, hogy „Century Portfolio” néven megvásárolja az Adama, illetve a Syngenta több mint 50 növényvédő szerből (és különböző jogokból) álló csomagját, amelyet a két vállalat az európai piacon kínált. A portfólió többek között magában foglal gyomirtó, gomba- és rovarölő szereket, csávázószereket, különböző stimulátorokat, valamint a termékekhez kapcsolódó 260 forgalomba hozatali engedélyt és azokat is, amelyek jelenleg még engedélyeztetés alatt állnak. A Nufarm a tranzakció során 490 millió dollárt fizet a ChemChinának, illetve még 50 milliót a meglévő készletekért. Röviddel ezután hasonló üzletről számolt be az ausztrál vállalat, melynek során az FMC-től vásárolt üzletrészt. Az akvizíció hazai hatásairól, illetve a Nufarm magyarországi terveiről Salamon Györgyöt, az idén 10 éves Nufarm Hungária Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Salamon György, ügyvezető, Nufarm Hungária Kft.

Az elmúlt év végén szakmai körökben azt lehetett hallani, hogy továbbra is a Nufarmnál, ám külföldön folytatja pályafutását.

Nem volt alaptalan az információ, ám Dóra és Anna lányaimmal olyan élethelyzetben vagyunk, ami miatt fontosnak érzem Magyarországon maradni a következő néhány hónapban. A Nufarm pedig jelentős akvizíciókat hajt végre, aminek hatása lesz a magyar működésre is, emiatt komoly lehetőségek, feladatok és kihívások elé nézünk. Így azt kértem, hadd vegyek részt ebben a munkában itthon.

Milyen évet zártak?

Kiválóan sikerült az elmúlt év a Nufarm szemszögéből, annak ellenére, hogy sokan azt mondják, 3-5 százalékkal szűkült a piac. A Nufarm 8-10 százalékos bővülést ért el, de hozzá kell tennem azt is, hogy a pénzügyi évünket július 31-én zárjuk.

Milyen termékcsoportoknak köszönhető a jó eredmény?

Hagyományosan erősek vagyunk a kalászosok gyomirtásában, de tavaly volt már gombaölő szerünk is, amely várakozásokon felül teljesített. Mindezt úgy, hogy a gabonatermesztők számára kedvező időjárásnak köszönhetően 2017-ben kevesebb fungicides kezelésre volt szükség. A pénzügyi évünkből fakadóan jelentős sikereket könyvelhettünk el még a 2016. őszi kalászosgyomirtásban is. Úgy látom, a gazdálkodók egyre nagyobb hányadánál növekszik a szerepe az őszi kezeléseknek. Ugyanebben az időszakban a csávázásban is kimagasló eredményeket értünk el. Szintén várakozáson felül teljesített egy új kukorica gyomirtó szerünk is.
Fontos, hogy továbbra is igyekszünk alternatívát nyújtani a nagy gyártókkal szemben, s ennek is szerepe van az eredményeinkben.

Tavaly két igen nagy jelentőségű felvásárlást hajtott végre az ausztrál vállalat. Ennek voltak már hatásai a jó eredményekben?

A már többször említett pénzügyi év sajátosságai miatt még nem, és azért sem, mert a felvásárlások lezárásához az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása is szükséges. Két folyamat indult el az elmúlt évben. Egyik során a Nufarm az Adama, illetve a Syngenta „Century Portfolio” névre hallgató, több mint 50 növényvédő szerből álló csomagját vásárolta meg, azt, amelyet a két vállalat az európai piacon kínál. Az eladóknak olyan vevőt kellett találniuk, amely vállalta a megvásárolt szerek további forgalmazását, piacon tartását. Hasonló felvásárlási ügylet köttetett „Surf Portfolio” néven az FMC-vel is. Érdekesség csupán, hogy az akvizíciók egyben világrekordot is jelentenek, ugyanis mindkét óriási méretű vásárlásra egy hónapon belül került sor.

A Nufarm – mondjuk úgy – elég csendes szereplője volt a növényvédőszer-piacnak, talán egy kicsit az óriásvállalatok árnyékában húzódott meg. Mi az oka a hirtelen felvásárlási hullámnak? És ide tartozó kérdés az is, hogy miért olyan csomagokat szerzett meg az ausztrál vállalat, amelyeknek talán Európában van a legnagyobb jelentőségük?

A tavaly 100. születésnapját ünneplő vállalat már 2016-ban felismerte, hogy az akkori működési rendszer nem volt biztosan fenntartható. Több tíz vállalatirányítási rendszert használtak a különböző Nufarm leányvállalatok, -érdekeltségek, így pedig részben átláthatatlan volt az egyébként tőzsdén jegyzett vállalat működése. Végül bevezetettek egy közös rendszert, amelybe a gyáraktól kezdve minden Nufarm-érdekeltséget integráltak, átlátható viszonyokat teremtve ezzel. Így megnyílt a lehetőség a növekedésre az amúgy is teljesen átrendeződő agrokemikália-piacon. Fel kellett vennünk a lépést ahhoz, hogy még inkább meghatározó szereplő lehessünk. Minden fejlesztést, ami nálunk történik, két elv vezérel, amelyek összefüggnek: a legújabb technológiák használata – a minél teljesebb és jobb vevőkiszolgálás érdekében. Válaszolva a második kérdésre, talán sokat elmond a vállalat üzletpolitikájáról, terveiről, hogy az egységes vállalatirányítási rendszer bevezetése után a Nufarm által a világon létrehozott hat régióközpontból három Európában van. Mi a lengyel központhoz tartozunk.

Mikor lesz a hazai gazdálkodók számára „kézzelfogható” a változás?

Az uniós eljárások közül az egyik már lezárult, rövidesen a második végére is pont kerülhet. Ennek eredményeként idén már érezni fogják a kereskedők és a gazdák is a termékpaletta bővülését. Fontos üzenet számukra, hogy nem kell attól tartani, hogy bármelyik szer eltűnik a felvásárlás miatt. Az eladónak kötelessége mindegyiket piacon tartani addig, amíg a jogi folyamat teljesen le nem zárul. A vevőnek pedig majd azután lesz kötelessége piacon tartani azokat a szereket, amelyeket megvásárolt. Az azonban előfordulhat, hogy néhány év múlva egy-egy szer a jelenlegi formájában eltűnik a piacról, ugyanis javában zajlik az uniós hatóanyag-felülvizsgálat, amely minden gyártó minden termékét érinti. Elképzelhető, hogy egyes szerek nem felelnek majd meg a hihetetlen mértékben szigorodó előírásoknak. De hangsúlyozom, hogy csak a felvásárlás miatt nem tűnhet el egyik napról a másikra semmilyen növényvédő szer. Nufarm-logót valamennyi terméken 2019-től lehet majd látni.

Előnyt jelenthet a Nufarm működésében az, hogy olyan szerek kerülnek rövidesen a portfólióba, amelyek ismertek, s amelyekben már bíznak a gazdálkodók?

Igen, valóban olyan termékei lesznek majd a Nufarmnak, amelyek már bizonyítottak. Ráadásul előnyös az is, hogy jól kiegészítik a meglévő szereket. A Nufarm – mondjuk így – gyomirtószerhangsúlyos cég volt. Ezekben a portfóliókban is van gyomirtó szer, hiszen az FMC-s csomag csak abból áll, de a másik csomagban lesz gomba- és rovarölő szer is.

A felvásárlásoktól eltekintve várhatóak-e új szerek 2018-ban?

Tavaly év végén kapta meg az engedélyt egy kukorica-gyomirtószer, és szintén ehhez a kultúrához kínálunk majd egy nikoszulfuron hatóanyagú szert is olyan kombinációban, ami eddig Magyarországon még nem létezett. Az elmúlt évben vezettük be a Timpani gombaölő szert, ettől is sokat várunk ebben az évben, csakúgy, mint a teljesen lecserélt glifozát-palettánktól.

Jelentős átrendeződés tapasztalható az agrárinputpiacon, aminek nyilván elsődleges okai a vállalatfelvásárlások. Adhat ez egyfajta lendületet Magyarországnak is: mekkora potenciált lát még a hazai mezőgazdaságban – akár a Nufarm szemszögéből?

Nem hunyhatunk szemet afelett, hogy Magyarország egy kis ország. A nagy inputvállalatok Lengyelországban és Romániában látják vagy szeretnék látni a legnagyobb potenciált. Ugyanakkor Ukrajna és Oroszország is óriási fejlődésen megy keresztül, s ne felejtsük el, hogy 5-10 százalékos ukrán, orosz termelésnövekedés önmagában több, mint a teljes hazai termelés. Ekkora növekedést pedig könnyű elérni, akár a mezőgéppark korszerűsítésével, vagy elég, ha – képletesen szólva – egy kicsivel több műtrágyát szórnak ki. Fogadjuk el, hogy nem mi határozzuk meg a felvásárlási árakat, egyfajta követő pozíciót kell felvennünk. Az akvizíciók után természetesen mi is sokkal nagyobb forgalommal számolunk, azt várjuk, hogy nagyobb lesz a piaci részesedésünk. De nominálértéken egy ugyanekkora lengyel vagy román piaci részesedés természetesen sokkal nagyobb forgalmat jelent. Mindez nem azt jelenti, hogy túlságosan is szerénynek kell lennünk, vagy bármi szégyellnivalónk lenne, de fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Permetezőgépek téli felkészítése

2019. november 20. 10:33

Ha nem biztos, hogy megfelelően el tudja végezni a fagymentesítést, kérje az Agroázis szakembereinek segítségét, szakképzett szervizes kollégáinkkal állunk partnereik rendelkezésére.

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája

2019. november 19. 06:47

A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

A távérzékelés felé nyitott a Syngenta, fejlesztik a növényegészségügyi adatgyűjtést

2018. április 24. 06:50

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást.

A megelőzés automatikus termésmentés is!

2018. április 27. 07:16

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

Nem lesz több vadkár-vita?

2018. június 28. 13:09

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkár felmérését.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.