Növényvédelem

Lassan vége a sárgarozsdának

Agrofórum Online

Az idei vegetációs időszak a gabonatermesztők számára sokkalta több növénykórtani problémát hozott, mint az elmúlt évi száraz, aszályos időszak. A tavaszi szeptóriás, majd lisztharmatos időszak után az idei év negatív slágere sajnos a sárgarozsda (Puccinia striiformis) lett.

A sárgarozsda kórokozója alapvetően a hűvösebb időszakokat kedveli, bár igazán gyorsan, látványosan terjedni a 20-25 fokos léghőmérsékletű környezetben tud. Ugyanakkor a kórokozó jelen van Egyiptomban, Izraelben és Szíriában is, ahol ezek a hőmérsékleti értékek messze nem szokványosak. Sajnos a kórokozó ökológiai tűrőképessége rendkívül nagy, de ennek ellenére igazán gyorsan felszaporodni és járványos mértékben elterjedni a búzaállományokban hazánkban leginkább a mérsékelten meleg időszakban tud.

A fiatal tünetek egyre ritkábbak és inkább a hosszú tenyészidejű fajtákon jelentkeznek

Hazánkban a sárgarozsda gond nélkül vészelte át a telet, bár az áttelelő populáció meglehetősen kicsi volt. Ennek oka sokkal inkább a szélsőségesen száraz előző évi időjárásban keresendő, amikor is eltűntek a búza árvakelések és ez a biotróf életvitelű kórokozó csak rendkívül szerencsés esetekben tudta átvészelni a 2022. évi nyarat. A sárgarozsda hidegtűrése meglehetősen nagy, hiszen a 2017. év januárjában a hótakaró nélküli mínusz 20 oC alatti hőmérsékleteket is gond nélkül túlélte. Idén télen viszont ilyen hideg sehol sem volt az országban. A kórokozó a tavasz folyamán fokozatosan növelte inokulummennyiségét, és döntően az április 22-23-i hétvége időszakában kezdett egyre gyorsuló terjedésbe.

A korábban megfertőzött levelek jelentős hányada leszáradt

A kórokozó eleinte töretlen szaporodását a gazdálkodók fungicides beavatkozásai mellett a május közepén bekövetkezett hatalmas esőzések állították meg először, amikor a kórokozó terjedéséhez szükséges uredospórák döntő többsége lemosódott a csapadék miatt. Utána egy rövidebb, gyors felszaporodást felmutató időszak után beköszöntött május utolsó dekádjában a szinte nyárias meleg. Ezzel együtt a búza is meglehetősen gyorsan fejlődött, ért, így lassacskán már nem igazán tudta kielégíteni a kórokozó vele szemben támasztott követelményeit.

Az ilyen intenzíven sporuláló sárgarozsda tünetek egyre ritkábbak

A környezet kedvezőtlenebbé válása, valamint a búza öregedése és élettani felszáradása együttesen nagyon kedvezőtlenül érintette a kórokozót, amely több helyen az országban már teleutospórák fejlesztésével is jelezte, hogy részéről már vége az idei szezonnak.

A sárgarozsda helyét egyre inkább a meleg és szárazság iránt toleránsabb vörösrozsda veszi át

Ha körülnézünk szerte az országban a búzaföldeken, akkor láthatjuk, hogy a korábban megfertőzött levelek jelentékeny hányada már felsült, elszáradt. Ami még zöld, azon is alig találni uredospórás, tehát további fertőzésre kész telepeket. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy búza és búza között sok esetben hatalmas különbségek is találhatók. A hosszú tenyészidejű kenyérbúza-fajták, illetve a közismerten hosszú tenyészidejű, esetenként csak augusztusban aratható pelyvás búzafajok (alakor, tönke, tönköly) esetében a növények élettani öregedése még messze nem annyira előrehaladott, mint a kenyérbúzák esetében. Az ilyen gabonaállományokban kedvezőbb időjárás esetén a sárgarozsda még okozhat gondokat. Ugyanakkor a kenyérbúzák esetében a sárgarozsdát kezdi egyre inkább felváltani a levélrozsda, vagy vörösrozsda (Puccinia recondita), amely számára jelenleg szinte ideálisak a feltételek egy tömeges felszaporodáshoz.

Súlyosan fertőzött búza, de a kórokozó már alig terjed rajta

Bár a sárgarozsda a legtöbb búzaállományra már nem jelent nagy veszélyt, még ne dőljünk hátra nyugodtan. A már intenzív terjedésben levő levélrozsda, vagy esetleg a szélsőségesen hőség kedvelő szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici) még okozhat olyan helyzetet a vegetációs időszak legvégén is, amikor szükség lehet akár fungicides beavatkozásra is.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi kockázat a csőben – célkeresztben a második nemzedék

2025. július 24. 13:10

A második nemzedék már a csövet támadja – mikotoxinveszély és piaci kiesés is lehet a következménye, ha nem időben lépünk.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!

Újraengedélyezési kérelmet kell benyújtani a növényvédő szernek nem minősülő, növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak!

2025. július 20. 05:40

A Nébih felhívja a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az „újraengedélyezési” kérelmek időben történő elindítására.

Sárgul, pusztul – mit tehet a csicseriborsó megmentéséért?

2025. július 18. 11:10

A csicseriborsó termesztése hazánkban is egyre népszerűbb, de a melegkedvelő növény több veszélyes betegséggel is küzdhet nyáron.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: tetemes kárt tesznek a repcebecő-ormányosok

2022. május 10. 08:51

A felmelegedő időjárás kedvezett a betegségek és kártevők fokozottabb fellépésének szinte minden növénykultúrában.

Széles körű, rovarokkal szembeni rezisztenciát eredményező géneket fedeztek fel

2021. augusztus 5. 07:39

A Wageningen Egyetem kutatói a lúdfű (Arabidopsis thaliana) esetében olyan géneket tártak fel, amelyek a zöld őszibarack-levéltetűn (Myzus persicae) kívül egyéb levéltetvek és liszteskefélék (Aleyrodidae) családjába tartozó fajok ellen is hatékony védelmet nyújtanak.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?