19℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia
Növényvédelem

Lassan vége a sárgarozsdának

Agrofórum Online

Az idei vegetációs időszak a gabonatermesztők számára sokkalta több növénykórtani problémát hozott, mint az elmúlt évi száraz, aszályos időszak. A tavaszi szeptóriás, majd lisztharmatos időszak után az idei év negatív slágere sajnos a sárgarozsda (Puccinia striiformis) lett.

A sárgarozsda kórokozója alapvetően a hűvösebb időszakokat kedveli, bár igazán gyorsan, látványosan terjedni a 20-25 fokos léghőmérsékletű környezetben tud. Ugyanakkor a kórokozó jelen van Egyiptomban, Izraelben és Szíriában is, ahol ezek a hőmérsékleti értékek messze nem szokványosak. Sajnos a kórokozó ökológiai tűrőképessége rendkívül nagy, de ennek ellenére igazán gyorsan felszaporodni és járványos mértékben elterjedni a búzaállományokban hazánkban leginkább a mérsékelten meleg időszakban tud.

A fiatal tünetek egyre ritkábbak és inkább a hosszú tenyészidejű fajtákon jelentkeznek

Hazánkban a sárgarozsda gond nélkül vészelte át a telet, bár az áttelelő populáció meglehetősen kicsi volt. Ennek oka sokkal inkább a szélsőségesen száraz előző évi időjárásban keresendő, amikor is eltűntek a búza árvakelések és ez a biotróf életvitelű kórokozó csak rendkívül szerencsés esetekben tudta átvészelni a 2022. évi nyarat. A sárgarozsda hidegtűrése meglehetősen nagy, hiszen a 2017. év januárjában a hótakaró nélküli mínusz 20 oC alatti hőmérsékleteket is gond nélkül túlélte. Idén télen viszont ilyen hideg sehol sem volt az országban. A kórokozó a tavasz folyamán fokozatosan növelte inokulummennyiségét, és döntően az április 22-23-i hétvége időszakában kezdett egyre gyorsuló terjedésbe.

A korábban megfertőzött levelek jelentős hányada leszáradt

A kórokozó eleinte töretlen szaporodását a gazdálkodók fungicides beavatkozásai mellett a május közepén bekövetkezett hatalmas esőzések állították meg először, amikor a kórokozó terjedéséhez szükséges uredospórák döntő többsége lemosódott a csapadék miatt. Utána egy rövidebb, gyors felszaporodást felmutató időszak után beköszöntött május utolsó dekádjában a szinte nyárias meleg. Ezzel együtt a búza is meglehetősen gyorsan fejlődött, ért, így lassacskán már nem igazán tudta kielégíteni a kórokozó vele szemben támasztott követelményeit.

Az ilyen intenzíven sporuláló sárgarozsda tünetek egyre ritkábbak

A környezet kedvezőtlenebbé válása, valamint a búza öregedése és élettani felszáradása együttesen nagyon kedvezőtlenül érintette a kórokozót, amely több helyen az országban már teleutospórák fejlesztésével is jelezte, hogy részéről már vége az idei szezonnak.

A sárgarozsda helyét egyre inkább a meleg és szárazság iránt toleránsabb vörösrozsda veszi át

Ha körülnézünk szerte az országban a búzaföldeken, akkor láthatjuk, hogy a korábban megfertőzött levelek jelentékeny hányada már felsült, elszáradt. Ami még zöld, azon is alig találni uredospórás, tehát további fertőzésre kész telepeket. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy búza és búza között sok esetben hatalmas különbségek is találhatók. A hosszú tenyészidejű kenyérbúza-fajták, illetve a közismerten hosszú tenyészidejű, esetenként csak augusztusban aratható pelyvás búzafajok (alakor, tönke, tönköly) esetében a növények élettani öregedése még messze nem annyira előrehaladott, mint a kenyérbúzák esetében. Az ilyen gabonaállományokban kedvezőbb időjárás esetén a sárgarozsda még okozhat gondokat. Ugyanakkor a kenyérbúzák esetében a sárgarozsdát kezdi egyre inkább felváltani a levélrozsda, vagy vörösrozsda (Puccinia recondita), amely számára jelenleg szinte ideálisak a feltételek egy tömeges felszaporodáshoz.

Súlyosan fertőzött búza, de a kórokozó már alig terjed rajta

Bár a sárgarozsda a legtöbb búzaállományra már nem jelent nagy veszélyt, még ne dőljünk hátra nyugodtan. A már intenzív terjedésben levő levélrozsda, vagy esetleg a szélsőségesen hőség kedvelő szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici) még okozhat olyan helyzetet a vegetációs időszak legvégén is, amikor szükség lehet akár fungicides beavatkozásra is.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Most kell védekezni a cseresznyelégy ellen!

2025. május 19. 13:10

A cseresznyelégy lárvái a gyümölcs belsejében fejlődnek. A rajzás idején történő permetezéssel elkerülhető a „kukacos” termés.

Drónok a növényvédelem eszköztárában

2025. május 19. 11:10

A permeteződrónok speciális felépítésüknek köszönhetően könnyen szállítható, telepíthető és kis beruházásigényű légi járművek, melyek legnagyobb előnye, hogy a talajállapottól, a növénymagasságtól és a terepviszonyoktól függetlenül használhatók.

A fahéjbarna levélfoltosság veszélyes betegség + videó

2025. május 18. 14:10

A fahéjbarna levélfoltosság tüneteit találtuk meg egy Tárkány melletti búzaállományban. A kórokozó, Drechslera tritici-repentis kezelés nélkül nagy károkat okoz.

Mit tegyünk a moníliás meggyfákkal?

2025. május 18. 08:10

A moníliás meggyfák megmenthetők, de a permetezés most már nem segít. A metszés és a fertőzött részek eltávolítása az egyetlen megoldás.

CAPRENO – Megéri az árát, megoldja a gyomproblémát

2020. május 14. 07:47

Rugalmas a kijuttatása, nagyon egyszerű kezelni, és korán kikapcsolja a gyomkonkurenciát, a betakarításig pedig tényleg tisztán tartja a kukoricát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a levéltetvek és a poloskák

2023. március 15. 10:39

Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.