8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Növényvédelem

Lassan vége a sárgarozsdának

Agrofórum Online

Az idei vegetációs időszak a gabonatermesztők számára sokkalta több növénykórtani problémát hozott, mint az elmúlt évi száraz, aszályos időszak. A tavaszi szeptóriás, majd lisztharmatos időszak után az idei év negatív slágere sajnos a sárgarozsda (Puccinia striiformis) lett.

A sárgarozsda kórokozója alapvetően a hűvösebb időszakokat kedveli, bár igazán gyorsan, látványosan terjedni a 20-25 fokos léghőmérsékletű környezetben tud. Ugyanakkor a kórokozó jelen van Egyiptomban, Izraelben és Szíriában is, ahol ezek a hőmérsékleti értékek messze nem szokványosak. Sajnos a kórokozó ökológiai tűrőképessége rendkívül nagy, de ennek ellenére igazán gyorsan felszaporodni és járványos mértékben elterjedni a búzaállományokban hazánkban leginkább a mérsékelten meleg időszakban tud.

A fiatal tünetek egyre ritkábbak és inkább a hosszú tenyészidejű fajtákon jelentkeznek

Hazánkban a sárgarozsda gond nélkül vészelte át a telet, bár az áttelelő populáció meglehetősen kicsi volt. Ennek oka sokkal inkább a szélsőségesen száraz előző évi időjárásban keresendő, amikor is eltűntek a búza árvakelések és ez a biotróf életvitelű kórokozó csak rendkívül szerencsés esetekben tudta átvészelni a 2022. évi nyarat. A sárgarozsda hidegtűrése meglehetősen nagy, hiszen a 2017. év januárjában a hótakaró nélküli mínusz 20 oC alatti hőmérsékleteket is gond nélkül túlélte. Idén télen viszont ilyen hideg sehol sem volt az országban. A kórokozó a tavasz folyamán fokozatosan növelte inokulummennyiségét, és döntően az április 22-23-i hétvége időszakában kezdett egyre gyorsuló terjedésbe.

A korábban megfertőzött levelek jelentős hányada leszáradt

A kórokozó eleinte töretlen szaporodását a gazdálkodók fungicides beavatkozásai mellett a május közepén bekövetkezett hatalmas esőzések állították meg először, amikor a kórokozó terjedéséhez szükséges uredospórák döntő többsége lemosódott a csapadék miatt. Utána egy rövidebb, gyors felszaporodást felmutató időszak után beköszöntött május utolsó dekádjában a szinte nyárias meleg. Ezzel együtt a búza is meglehetősen gyorsan fejlődött, ért, így lassacskán már nem igazán tudta kielégíteni a kórokozó vele szemben támasztott követelményeit.

Az ilyen intenzíven sporuláló sárgarozsda tünetek egyre ritkábbak

A környezet kedvezőtlenebbé válása, valamint a búza öregedése és élettani felszáradása együttesen nagyon kedvezőtlenül érintette a kórokozót, amely több helyen az országban már teleutospórák fejlesztésével is jelezte, hogy részéről már vége az idei szezonnak.

A sárgarozsda helyét egyre inkább a meleg és szárazság iránt toleránsabb vörösrozsda veszi át

Ha körülnézünk szerte az országban a búzaföldeken, akkor láthatjuk, hogy a korábban megfertőzött levelek jelentékeny hányada már felsült, elszáradt. Ami még zöld, azon is alig találni uredospórás, tehát további fertőzésre kész telepeket. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy búza és búza között sok esetben hatalmas különbségek is találhatók. A hosszú tenyészidejű kenyérbúza-fajták, illetve a közismerten hosszú tenyészidejű, esetenként csak augusztusban aratható pelyvás búzafajok (alakor, tönke, tönköly) esetében a növények élettani öregedése még messze nem annyira előrehaladott, mint a kenyérbúzák esetében. Az ilyen gabonaállományokban kedvezőbb időjárás esetén a sárgarozsda még okozhat gondokat. Ugyanakkor a kenyérbúzák esetében a sárgarozsdát kezdi egyre inkább felváltani a levélrozsda, vagy vörösrozsda (Puccinia recondita), amely számára jelenleg szinte ideálisak a feltételek egy tömeges felszaporodáshoz.

Súlyosan fertőzött búza, de a kórokozó már alig terjed rajta

Bár a sárgarozsda a legtöbb búzaállományra már nem jelent nagy veszélyt, még ne dőljünk hátra nyugodtan. A már intenzív terjedésben levő levélrozsda, vagy esetleg a szélsőségesen hőség kedvelő szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici) még okozhat olyan helyzetet a vegetációs időszak legvégén is, amikor szükség lehet akár fungicides beavatkozásra is.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világszerte megnőtt az érdeklődés a biológiai megoldások iránt a mezőgazdaságban

2025. március 3. 13:10

A biológiai kezeléseknek a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a növénytermesztésben, áll a Syngenta elemzésében.

Aktuális terménygázosítási problémák

2025. március 3. 08:10

A leggyakoribb gond a raktári higiénia semmibe vétele, vagy legalábbis meglehetősen lazán történő kezelése.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethetőség között

2025. február 28. 14:40

A BASF által kifejlesztett és kizárólag a KITE Zrt. forgalmazásában elérhető Daxur® gombaölő szer két hatóanyaga, a krezoxim-metil és a mefentriflukonazol (Revysol®) széles spektrumú védelmet nyújt az őszi és tavaszi kalászosok számára levélbetegségek ellen.

A repce bórellátásáról

2025. február 28. 08:10

A bór egy olyan nyomelem, amely rendkívül fontos az intenzíven osztódó növényi szövetekben folyó DNS-szintézis zavartalan működéséhez.

Szabálytalanul permetezett repcét tárcsáztattak be a méhek érdekében

2021. április 20. 11:44

A beporzó rovarok védelme mindannyiunk közös érdeke, az előírásokat szándékosan megszegő termelők a jövőben is maximális hatósági szigorra számíthatnak.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.