32℃ 20℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Zöldség

Gond van a retek minőségével? Nem színesedik?

Agrofórum Online

A primőrök esetében a tetszetős küllem, mindenekelőtt a szép színeződés az eladhatóság egyik feltétele. A színanyagok mennyisége, összetétele alapvetően a fajtához kötődő tulajdonság, aminek kifejlődését a környezeti tényezők jelentős mértékben befolyásolhatják. A hazai piac a mélyvörös, úgynevezett skarlátvörös hónapos retket szereti, amely szabályos gömb vagy enyhén lapított gömb alakú, kicsi a „farkincája” azaz a gyökere, kicsi a lombja, nem pudvás és nem csípős, nem repedt, átmérője eléri az 50 mm-t. 

A hónapos retek termesztése egyszerűnek tűnik, ennek ellenére szép, szabályos alakú, skarlát vörös, pudvásodás- és repedésmentes retket csak kevesen tudnak termeszteni. A minőségi gondok okai az alábbiak lehetnek:

– A kereskedelmi forgalomban nagyjából gömb alakúnak jelzett fajták esetében előfordulhat a megnyúlás, ha 2 cm-nél mélyebbre vetik a magot. A mélyre történő vetés a koraiságot is rontja.

– A lomb és a gumó, azaz termés arányát leginkább a léghőmérséklet szabályozásával tudjuk változtatni. Meleg hatására a retek nagyobb lombot és kisebb gumót fejleszt. Az optimális léghőmérséklet mindig a fényviszonyoktól függ (éjjel vagy nappal; február vagy április):
* nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
* nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
* éjjel, borús nap után:  ~ 10-13 0C
* éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

– A pudvásodást – fajtatulajdonságon túl – részben a nitrogén túltrágyázás és az egyenetlen öntözés váltja ki, amire a retek a gumó borsószem nagyság elérését követően érzékeny. Az egyenetlen vízellátás és túlöntözés a repedés leggyakoribb kiváltója, különösen akkor, ha ez egyoldalú nitrogénezéssel párosul. A hónapos retek nagyon hajlamos a repedésre, ha a felszedett retket sokáig áztatják mosáskor, az is okozhatja a repedést.

– A csípősség alapvetően fajtatulajdonság (mustárolaj tartalom), de kötöttebb talajon, és szárazság hatására fokozódik.

– A szép, skarlátvörös szín is alapvetően fajtatulajdonság, de néhány környezeti tényező ennek kialakulását javíthatja és ronthatja. Így az április végi, május elejei szedések mindig élénkebb színűek, mint a korábbi vetésekből (januári vetés enyhén fűtött fóliában) származó retek. Fontos a tápanyagellátás, szín szempontjából a káliumtrágyázásnak van jelentősége. Fejtrágyaként (tápoldatként) adott kénsavas káli vagy kálisó, illetve káliumtartalmú komplex műtrágyák javítják a retek színesedését.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

Sárgarépa és petrezselyem gyomirtása

K. Ágoston kérdése: Az idén vágtam bele sárgarépa és petrezselyem termesztésébe. Hogyan tudom őket gyomirtani?

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.