Zöldség

Gond van a retek minőségével? Nem színesedik?

Agrofórum Online

A primőrök esetében a tetszetős küllem, mindenekelőtt a szép színeződés az eladhatóság egyik feltétele. A színanyagok mennyisége, összetétele alapvetően a fajtához kötődő tulajdonság, aminek kifejlődését a környezeti tényezők jelentős mértékben befolyásolhatják. A hazai piac a mélyvörös, úgynevezett skarlátvörös hónapos retket szereti, amely szabályos gömb vagy enyhén lapított gömb alakú, kicsi a „farkincája” azaz a gyökere, kicsi a lombja, nem pudvás és nem csípős, nem repedt, átmérője eléri az 50 mm-t. 

A hónapos retek termesztése egyszerűnek tűnik, ennek ellenére szép, szabályos alakú, skarlát vörös, pudvásodás- és repedésmentes retket csak kevesen tudnak termeszteni. A minőségi gondok okai az alábbiak lehetnek:

– A kereskedelmi forgalomban nagyjából gömb alakúnak jelzett fajták esetében előfordulhat a megnyúlás, ha 2 cm-nél mélyebbre vetik a magot. A mélyre történő vetés a koraiságot is rontja.

– A lomb és a gumó, azaz termés arányát leginkább a léghőmérséklet szabályozásával tudjuk változtatni. Meleg hatására a retek nagyobb lombot és kisebb gumót fejleszt. Az optimális léghőmérséklet mindig a fényviszonyoktól függ (éjjel vagy nappal; február vagy április):
* nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
* nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
* éjjel, borús nap után:  ~ 10-13 0C
* éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

– A pudvásodást – fajtatulajdonságon túl – részben a nitrogén túltrágyázás és az egyenetlen öntözés váltja ki, amire a retek a gumó borsószem nagyság elérését követően érzékeny. Az egyenetlen vízellátás és túlöntözés a repedés leggyakoribb kiváltója, különösen akkor, ha ez egyoldalú nitrogénezéssel párosul. A hónapos retek nagyon hajlamos a repedésre, ha a felszedett retket sokáig áztatják mosáskor, az is okozhatja a repedést.

– A csípősség alapvetően fajtatulajdonság (mustárolaj tartalom), de kötöttebb talajon, és szárazság hatására fokozódik.

– A szép, skarlátvörös szín is alapvetően fajtatulajdonság, de néhány környezeti tényező ennek kialakulását javíthatja és ronthatja. Így az április végi, május elejei szedések mindig élénkebb színűek, mint a korábbi vetésekből (januári vetés enyhén fűtött fóliában) származó retek. Fontos a tápanyagellátás, szín szempontjából a káliumtrágyázásnak van jelentősége. Fejtrágyaként (tápoldatként) adott kénsavas káli vagy kálisó, illetve káliumtartalmú komplex műtrágyák javítják a retek színesedését.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Letaglózó méretűek a világ legnagyobb zöldségei 

2023. szeptember 13. 17:10

Az ember ma már lépten-nyomon belebotlik olyan videókba és képekbe a neten, amelyeken hihetetlen nagyságú zöldségekkel büszkélkednek a termesztők. Ha azonban az ezekhez kapcsolódó mérlegelést is megnézzük, bizton eltátjuk a szánkat...

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Orosz állami támogatással az üvegházakért

2021. augusztus 10. 15:15

Az orosz területek távolkeleti régióinak (kihegyezve a Távol-keleti szövetségi körzetre - 6 953 000 km2) vásárlói kosarába bizony nagy mennyiségű külföldről importált friss gyümölcs és zöldség kerül. Az elmúlt öt évben ezekre a területekre importált friss zöldségek arányában is egyértelmű növekedés tapasztalható.