28℃ 17℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Zöldség

Gond van a retek minőségével? Nem színesedik?

Agrofórum Online

A primőrök esetében a tetszetős küllem, mindenekelőtt a szép színeződés az eladhatóság egyik feltétele. A színanyagok mennyisége, összetétele alapvetően a fajtához kötődő tulajdonság, aminek kifejlődését a környezeti tényezők jelentős mértékben befolyásolhatják. A hazai piac a mélyvörös, úgynevezett skarlátvörös hónapos retket szereti, amely szabályos gömb vagy enyhén lapított gömb alakú, kicsi a „farkincája” azaz a gyökere, kicsi a lombja, nem pudvás és nem csípős, nem repedt, átmérője eléri az 50 mm-t. 

A hónapos retek termesztése egyszerűnek tűnik, ennek ellenére szép, szabályos alakú, skarlát vörös, pudvásodás- és repedésmentes retket csak kevesen tudnak termeszteni. A minőségi gondok okai az alábbiak lehetnek:

– A kereskedelmi forgalomban nagyjából gömb alakúnak jelzett fajták esetében előfordulhat a megnyúlás, ha 2 cm-nél mélyebbre vetik a magot. A mélyre történő vetés a koraiságot is rontja.

– A lomb és a gumó, azaz termés arányát leginkább a léghőmérséklet szabályozásával tudjuk változtatni. Meleg hatására a retek nagyobb lombot és kisebb gumót fejleszt. Az optimális léghőmérséklet mindig a fényviszonyoktól függ (éjjel vagy nappal; február vagy április):
* nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
* nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
* éjjel, borús nap után:  ~ 10-13 0C
* éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

– A pudvásodást – fajtatulajdonságon túl – részben a nitrogén túltrágyázás és az egyenetlen öntözés váltja ki, amire a retek a gumó borsószem nagyság elérését követően érzékeny. Az egyenetlen vízellátás és túlöntözés a repedés leggyakoribb kiváltója, különösen akkor, ha ez egyoldalú nitrogénezéssel párosul. A hónapos retek nagyon hajlamos a repedésre, ha a felszedett retket sokáig áztatják mosáskor, az is okozhatja a repedést.

– A csípősség alapvetően fajtatulajdonság (mustárolaj tartalom), de kötöttebb talajon, és szárazság hatására fokozódik.

– A szép, skarlátvörös szín is alapvetően fajtatulajdonság, de néhány környezeti tényező ennek kialakulását javíthatja és ronthatja. Így az április végi, május elejei szedések mindig élénkebb színűek, mint a korábbi vetésekből (januári vetés enyhén fűtött fóliában) származó retek. Fontos a tápanyagellátás, szín szempontjából a káliumtrágyázásnak van jelentősége. Fejtrágyaként (tápoldatként) adott kénsavas káli vagy kálisó, illetve káliumtartalmú komplex műtrágyák javítják a retek színesedését.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

2025. szeptember 1. 14:10

A csicsóka betakarítása ősszel kezdődik, de akár télre is a földben hagyható. Mutatjuk az ideális időzítést és tárolási módokat.

Paradicsom télire: tartósítási tippek a Nébih ajánlásával

2025. augusztus 25. 08:10

Befőzés, aszalás vagy fagyasztás – a Nébih tanácsai segítenek, hogy a nyár ízeit egész évben biztonságosan élvezhessük.

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

2025. augusztus 24. 14:10

Kiváló íze, jó tárolhatósága és igénytelen termesztése miatt érdemes vele próbálkozni hobbikertészeknek és termelőknek is.

Paradicsom után mit ültessünk? Szakértői tanácsok

2025. augusztus 20. 13:10

A paradicsom betakarítása után sem kell üresen hagyni az ágyást – mutatjuk, milyen növényekkel használhatjuk ki hatékonyan a területet.

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

2024. március 8. 11:10

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.