Zöldség

Gond van a retek minőségével? Nem színesedik?

Agrofórum Online

A primőrök esetében a tetszetős küllem, mindenekelőtt a szép színeződés az eladhatóság egyik feltétele. A színanyagok mennyisége, összetétele alapvetően a fajtához kötődő tulajdonság, aminek kifejlődését a környezeti tényezők jelentős mértékben befolyásolhatják. A hazai piac a mélyvörös, úgynevezett skarlátvörös hónapos retket szereti, amely szabályos gömb vagy enyhén lapított gömb alakú, kicsi a „farkincája” azaz a gyökere, kicsi a lombja, nem pudvás és nem csípős, nem repedt, átmérője eléri az 50 mm-t. 

A hónapos retek termesztése egyszerűnek tűnik, ennek ellenére szép, szabályos alakú, skarlát vörös, pudvásodás- és repedésmentes retket csak kevesen tudnak termeszteni. A minőségi gondok okai az alábbiak lehetnek:

– A kereskedelmi forgalomban nagyjából gömb alakúnak jelzett fajták esetében előfordulhat a megnyúlás, ha 2 cm-nél mélyebbre vetik a magot. A mélyre történő vetés a koraiságot is rontja.

– A lomb és a gumó, azaz termés arányát leginkább a léghőmérséklet szabályozásával tudjuk változtatni. Meleg hatására a retek nagyobb lombot és kisebb gumót fejleszt. Az optimális léghőmérséklet mindig a fényviszonyoktól függ (éjjel vagy nappal; február vagy április):
* nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
* nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
* éjjel, borús nap után:  ~ 10-13 0C
* éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

– A pudvásodást – fajtatulajdonságon túl – részben a nitrogén túltrágyázás és az egyenetlen öntözés váltja ki, amire a retek a gumó borsószem nagyság elérését követően érzékeny. Az egyenetlen vízellátás és túlöntözés a repedés leggyakoribb kiváltója, különösen akkor, ha ez egyoldalú nitrogénezéssel párosul. A hónapos retek nagyon hajlamos a repedésre, ha a felszedett retket sokáig áztatják mosáskor, az is okozhatja a repedést.

– A csípősség alapvetően fajtatulajdonság (mustárolaj tartalom), de kötöttebb talajon, és szárazság hatására fokozódik.

– A szép, skarlátvörös szín is alapvetően fajtatulajdonság, de néhány környezeti tényező ennek kialakulását javíthatja és ronthatja. Így az április végi, május elejei szedések mindig élénkebb színűek, mint a korábbi vetésekből (januári vetés enyhén fűtött fóliában) származó retek. Fontos a tápanyagellátás, szín szempontjából a káliumtrágyázásnak van jelentősége. Fejtrágyaként (tápoldatként) adott kénsavas káli vagy kálisó, illetve káliumtartalmú komplex műtrágyák javítják a retek színesedését.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

Fellendülhet a hazai sárgarépa-termelés

2018. október 29. 10:36

A jelenlegi termőterület mintegy 50 százalékkal megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.