4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Zöldség

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. – Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

Agrofórum Online

Paradicsomhajtatás az országban megközelítőleg 400 hektáron folyik, és körülbelül 130-140 ezer tonna frisspiaci árut állítanak elő.

Ugyan a nagy légterű (magas) üvegházak építésével jelentős mértékben javult a technológiai színvonal, de még mindig számottevő azoknak a gazdaságoknak a száma, amelyek később ültetnek, azaz saláta, retek vagy karalábé után, kisebb légterű fóliák alatt, talajon hajtatják a paradicsomot. Termésátlagaik nem érik el a 25-30 kg/m2-t (országos átlag 32,5 kg/m2). Kétségtelen, hogy ezekben a gazdaságokban is sokat javult a technológia színvonala, és köszönhetően a korszerű fajtáknak, valamint a nagyobb higiéniai fegyelemnek, kevesebb a növényvédelmi probléma és a termésátlagok is javultak, ugyanakkor jelentős a fitotechnikai eljárásokhoz köthető kézimunkaerő igény.

Tekintettel arra, hogy a szabadföldön a friss, étkezési célra történő paradicsomtermesztés gyakorlatilag megszűnt, egyre nagyobb szerephez jutnak a hosszú, talajnélküli termesztésű kultúrák, a nyár végéig, őszig megtartott ültetések és szedések. Vízkultúrában, korszerű üvegházakban termesztett paradicsom esetében számos lehetőség van a termésszabályozására, a tenyészidő elhúzására, ahogy szokás mondani a növény fejlődésének kézben tartására, szemben a kevésbé korszerű, kisebb légterű, alacsonyabb szinten fűtött termesztő létesítményekben nevelt paradicsommal, ahol ennek megoldásában a növényápolási munkáknak még nagy szerep jut.

A levelezés fontossága nem, de a mértéke sokat vitatott a szakmai körökben, több okból is szükséges növényápolási munka:

  • Az idős, funkcióképtelen, gyakran beteg levelek eltávolításával jelentős mértékben segíthető a növényvédelem.
  • A növényállomány levegőssé, világosabbá tételével gyorsítható az érés.
  • A jobban áttekinthető fürtállomány szedése könnyebb és egyszerűbb.

Mindig visszatérő kérdés: Mennyire kopaszíthatók fel a növények? A túl korai levéleltávolítással – ugyanúgy, mint a szükségesnél több meghagyásával – kárt okozhatunk. Korai levelezéssel csökkentjük az asszimilációs felületet, ezáltal lassúbb lesz a bogyók növekedése, kései levélszedéssel tovább árnyékolunk, rontjuk az állomány levegőzöttségét, elősegítjük a gombás és baktériumos fertőzések megjelenését. A gyakorlati tapasztalatok alapján a gazdák optimálisnak azt tartják, ha az érő fürt felett egy-két fürtemelettel járnak a levelezéssel. Tapasztalatok szerint a növény ilyen mértékű levéltelenítése még nem okozza a bogyók elaprósodását.

A levelezés során másik fontos szabály: Alkalmanként hány levél távolítható el úgy, hogy a növényt ne érje káros stressz? 2-3 levélnél többet ne távolítsunk el egy-egy alkalommal, mert a káros tünetek gyorsan jelentkeznek a leveleken pödrődés formájában (1. kép).

1. kép: A levelek pödrődését többek között a túlzott levelezéssel okozott stressz is kiválthatja.

Téli hónapokban 2-2,5 db/m2 növényen ~ 30-35 darab/m2, nyáron 3-4 db/m2 növényen ~50-55 darab/m2 levél biztosítja a megfelelő növekedést (1. táblázat).

1. táblázat. A hajtatott paradicsom levélszámának alakulása növénysűrűségtől és tenyészidőszaktól függően (db/tő)

  Növénysűrűség db/m24. fürt virágzásáigElső szedéstől májusig  Nyári melegbenSzeptember- október
47-89-1012-1310
310141814
2,71215-162015
2,514172216
(Szőriné, Zielinszka Alicja nyomán, 2019)

Erős vegetatív növekedés esetén szokás a nyári hónapokban a fiatal levelek eltávolítása, ami korántsem olyan mértékű, mit az alsó levelek esetében. A virágzó fürt felett egy, maximum két levelet lehet kicsípni abból a célból, hogy a növény ne a levelek, hanem a bogyók fejlesztésére fordítsa az energiáját.

A növekedési csúcs eltávolítását, más néven tetejezést a növénykultúra felszámolása előtt nyáron 5, ősszel pedig 6 héttel korábban végezzük. Azáltal, hogy a növényt nem terheljük a betakarításra már nem szánt fürtök kinevelésével, felgyorsítjuk az utolsó bogyók kinevelését és érését. Ilyenkor a szárat visszavágjuk, de a napégés (2. kép) és növényperzselés elkerülése érdekében, továbbá a bogyórepedés (3. kép) megelőzése miatt az utolsó virágzó fürt fölött 2-3 levelet meghagyunk.

Főleg a télen, kora tavasszal jelentkező fürtkocsány-törés (4. kép.) többnyire a kedvezőtlen klimatikus feltételekre, mindenekelőtt a téli fényhiányra vezethető vissza, de közrejátszik a kialakulásában a sok víz, kedvezőtlen nitrogén-kálium arány is. Ha már a kifejlett, éretlen bogyók súlya alatt roppan meg a kocsány kisebb a baj, de ha még növekedésben vannak, úgy tömegben visszamaradnak, nem érik le a kívánt piacos méretet. Ilyen esetek megoldására már általánosan elfogadott és alkalmazott módszer a klipszek elhelyezése (5. kép).

4. kép: Korai paradicsomoknál gyakori, de a későbbi ültetéseknél is előfordul a fürt kocsányának törése.
5. kép: A kocsánytörés megelőzésére széles körben alkalmazzák a műanyag klipszet.

Téli-kora tavaszi hónapokban, gyenge besugárzás idején, de nyáron, nagy melegben is szükség lehet a fürtben a kötések számának csökkentésére, más néven a csonkolásra az eljárás ismert fürtcsonkítás, fürtmetszés néven is. A fajtára már nem jellemző nagy (gyakran óriás) fürtön – ami általában a nagy napi hőingadozás következménye – a növény nem fogja tudni a bogyókat kinevelni. A nagyobb energiaveszteség elkerülése érdekében a metszést akkor kell elvégezni, amikor a fürtön még csak virágok vannak, vagy a bogyók egészen aprók.

A virágok megtermékenyülését elősegítő, sok kézimunkával járó vibrátorozás, tartóhuzal kocogtatás kiszorulóban van az árutermelő kertészetekben, általános helyette a poszméhek telepítse. Csak kisebb, főként saját célra történő termesztésnél heti, vagy heti kétszeri alkalommal javasoljuk, hatására nagyobb eséllyel kerül pollen a bibére, jobb kötődést eredményezve.

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak. Abból adódóan, hogy eredményességük a növény fejlettségétől, kondíciójától, és a pillanatnyi klímafeltételektől nagymértékben függ, nagy a felelőssége a munkát végző kertésznek, rájuk vonatkozóan biztos receptet a növényállomány pontos ismerete nélkül nehéz adni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Az élelmiszerek 3,2 százalékkal drágultak egy év alatt

2021. július 10. 14:29

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2%-kal, a nyugdíjas háztartások körében 3,8%-kal emelkedtek.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.