Zöldség

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. – Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

Agrofórum Online

Paradicsomhajtatás az országban megközelítőleg 400 hektáron folyik, és körülbelül 130-140 ezer tonna frisspiaci árut állítanak elő.

Ugyan a nagy légterű (magas) üvegházak építésével jelentős mértékben javult a technológiai színvonal, de még mindig számottevő azoknak a gazdaságoknak a száma, amelyek később ültetnek, azaz saláta, retek vagy karalábé után, kisebb légterű fóliák alatt, talajon hajtatják a paradicsomot. Termésátlagaik nem érik el a 25-30 kg/m2-t (országos átlag 32,5 kg/m2). Kétségtelen, hogy ezekben a gazdaságokban is sokat javult a technológia színvonala, és köszönhetően a korszerű fajtáknak, valamint a nagyobb higiéniai fegyelemnek, kevesebb a növényvédelmi probléma és a termésátlagok is javultak, ugyanakkor jelentős a fitotechnikai eljárásokhoz köthető kézimunkaerő igény.

Tekintettel arra, hogy a szabadföldön a friss, étkezési célra történő paradicsomtermesztés gyakorlatilag megszűnt, egyre nagyobb szerephez jutnak a hosszú, talajnélküli termesztésű kultúrák, a nyár végéig, őszig megtartott ültetések és szedések. Vízkultúrában, korszerű üvegházakban termesztett paradicsom esetében számos lehetőség van a termésszabályozására, a tenyészidő elhúzására, ahogy szokás mondani a növény fejlődésének kézben tartására, szemben a kevésbé korszerű, kisebb légterű, alacsonyabb szinten fűtött termesztő létesítményekben nevelt paradicsommal, ahol ennek megoldásában a növényápolási munkáknak még nagy szerep jut.

A levelezés fontossága nem, de a mértéke sokat vitatott a szakmai körökben, több okból is szükséges növényápolási munka:

  • Az idős, funkcióképtelen, gyakran beteg levelek eltávolításával jelentős mértékben segíthető a növényvédelem.
  • A növényállomány levegőssé, világosabbá tételével gyorsítható az érés.
  • A jobban áttekinthető fürtállomány szedése könnyebb és egyszerűbb.

Mindig visszatérő kérdés: Mennyire kopaszíthatók fel a növények? A túl korai levéleltávolítással – ugyanúgy, mint a szükségesnél több meghagyásával – kárt okozhatunk. Korai levelezéssel csökkentjük az asszimilációs felületet, ezáltal lassúbb lesz a bogyók növekedése, kései levélszedéssel tovább árnyékolunk, rontjuk az állomány levegőzöttségét, elősegítjük a gombás és baktériumos fertőzések megjelenését. A gyakorlati tapasztalatok alapján a gazdák optimálisnak azt tartják, ha az érő fürt felett egy-két fürtemelettel járnak a levelezéssel. Tapasztalatok szerint a növény ilyen mértékű levéltelenítése még nem okozza a bogyók elaprósodását.

A levelezés során másik fontos szabály: Alkalmanként hány levél távolítható el úgy, hogy a növényt ne érje káros stressz? 2-3 levélnél többet ne távolítsunk el egy-egy alkalommal, mert a káros tünetek gyorsan jelentkeznek a leveleken pödrődés formájában (1. kép).

1. kép: A levelek pödrődését többek között a túlzott levelezéssel okozott stressz is kiválthatja.

Téli hónapokban 2-2,5 db/m2 növényen ~ 30-35 darab/m2, nyáron 3-4 db/m2 növényen ~50-55 darab/m2 levél biztosítja a megfelelő növekedést (1. táblázat).

1. táblázat. A hajtatott paradicsom levélszámának alakulása növénysűrűségtől és tenyészidőszaktól függően (db/tő)

  Növénysűrűség db/m24. fürt virágzásáigElső szedéstől májusig  Nyári melegbenSzeptember- október
47-89-1012-1310
310141814
2,71215-162015
2,514172216
(Szőriné, Zielinszka Alicja nyomán, 2019)

Erős vegetatív növekedés esetén szokás a nyári hónapokban a fiatal levelek eltávolítása, ami korántsem olyan mértékű, mit az alsó levelek esetében. A virágzó fürt felett egy, maximum két levelet lehet kicsípni abból a célból, hogy a növény ne a levelek, hanem a bogyók fejlesztésére fordítsa az energiáját.

A növekedési csúcs eltávolítását, más néven tetejezést a növénykultúra felszámolása előtt nyáron 5, ősszel pedig 6 héttel korábban végezzük. Azáltal, hogy a növényt nem terheljük a betakarításra már nem szánt fürtök kinevelésével, felgyorsítjuk az utolsó bogyók kinevelését és érését. Ilyenkor a szárat visszavágjuk, de a napégés (2. kép) és növényperzselés elkerülése érdekében, továbbá a bogyórepedés (3. kép) megelőzése miatt az utolsó virágzó fürt fölött 2-3 levelet meghagyunk.

Főleg a télen, kora tavasszal jelentkező fürtkocsány-törés (4. kép.) többnyire a kedvezőtlen klimatikus feltételekre, mindenekelőtt a téli fényhiányra vezethető vissza, de közrejátszik a kialakulásában a sok víz, kedvezőtlen nitrogén-kálium arány is. Ha már a kifejlett, éretlen bogyók súlya alatt roppan meg a kocsány kisebb a baj, de ha még növekedésben vannak, úgy tömegben visszamaradnak, nem érik le a kívánt piacos méretet. Ilyen esetek megoldására már általánosan elfogadott és alkalmazott módszer a klipszek elhelyezése (5. kép).

4. kép: Korai paradicsomoknál gyakori, de a későbbi ültetéseknél is előfordul a fürt kocsányának törése.
5. kép: A kocsánytörés megelőzésére széles körben alkalmazzák a műanyag klipszet.

Téli-kora tavaszi hónapokban, gyenge besugárzás idején, de nyáron, nagy melegben is szükség lehet a fürtben a kötések számának csökkentésére, más néven a csonkolásra az eljárás ismert fürtcsonkítás, fürtmetszés néven is. A fajtára már nem jellemző nagy (gyakran óriás) fürtön – ami általában a nagy napi hőingadozás következménye – a növény nem fogja tudni a bogyókat kinevelni. A nagyobb energiaveszteség elkerülése érdekében a metszést akkor kell elvégezni, amikor a fürtön még csak virágok vannak, vagy a bogyók egészen aprók.

A virágok megtermékenyülését elősegítő, sok kézimunkával járó vibrátorozás, tartóhuzal kocogtatás kiszorulóban van az árutermelő kertészetekben, általános helyette a poszméhek telepítse. Csak kisebb, főként saját célra történő termesztésnél heti, vagy heti kétszeri alkalommal javasoljuk, hatására nagyobb eséllyel kerül pollen a bibére, jobb kötődést eredményezve.

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak. Abból adódóan, hogy eredményességük a növény fejlettségétől, kondíciójától, és a pillanatnyi klímafeltételektől nagymértékben függ, nagy a felelőssége a munkát végző kertésznek, rájuk vonatkozóan biztos receptet a növényállomány pontos ismerete nélkül nehéz adni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.