A fokhagyma betakarása nem csak annyiból áll, hogy kihúzzuk a földből: a megfelelő időzítés, az óvatos szedés és a szakszerű szárítás mind elengedhetetlen a tartós, aromás terméshez.
Tudja meg, mikor érdemes betakarítani a fokhagymát, mire kell ügyelnie a szedéskor, és hogyan tárolhatja úgy, hogy hónapok múlva is kiváló állapotban maradjon!

Mikor érdemes betakarítani a fokhagymát? – Figyelje a leveleket!
A fokhagyma betakarításának pontos időzítése kulcsfontosságú a termés minősége, eltarthatósága és aromája szempontjából. Ha túl korán szedi fel, a gerezdek még fejletlenek lehetnek, laza héjréteggel és gyenge ízzel. Ha viszont túl sokáig vár, a hagyma széthullhat, és jelentősen csökken a tárolhatósága.
Figyelje meg a növény leveleit: akkor érkezik el az optimális időpont, amikor az alsó levelek körülbelül egyharmada-kétharmada már elszáradt, de a felsők még részben zöldek! Ez a jelenség általában június végétől július közepéig tapasztalható, de a pontos időpont fajtától, valamint az időjárási viszonyoktól is függ.
Mikor érett a fokhagyma?
Ne hagyatkozzon kizárólag a naptárra, inkább figyelje a fokhagyma külső jegyeit! Egy egészséges, érett hagymán 5-7 réteg ép, pergamenszerű tokhüvely borítja a gerezdeket – ezek védik a tárolás során a kiszáradástól és a betegségektől. Ha ezt túl sokáig hagyja a földben, a héjak megrepedeznek, a gerezdek szétválnak, így a hagyma gyorsabban romlik.
Amennyiben a növényei virágszárat – ún. fokhagymacsapot – növesztenek (ez leggyakrabban a kemény szárú fajtákra jellemző), vágja le azt néhány héttel a betakarítás előtt! Ezzel elősegíti, hogy a növény minden energiáját a gumó fejlesztésére fordítsa, ne a virágképzésre.
Ellenőrizze több tövön is a fejlettségi állapotot: ásson ki egy-egy példányt, és vessen pillantást a gerezdek alakjára, a héj szilárdságára és az egészségügyi állapotára! Csak akkor kezdjen neki a teljes szedésnek, ha a hagymák többsége érett, jól fejlett, feszes tokhüvellyel rendelkezik. Ne hagyja az utolsó pillanatra a munkát, mert az esőzések, a túlzott talajnedvesség vagy a kórokozók gyorsan károkat okozhatnak!
Hogyan kerülje el a betakarítási hibákat?
A fokhagyma betakarításakor kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a gumók ne sérüljenek meg, hiszen a felrepedt héj, a megtört szár vagy a zúzott gerezd jelentősen rontja a tárolhatóságot és növeli a fertőzésveszélyt. A munkát lehetőleg száraz talajon végezze, amikor a föld még nem túlságosan kötött vagy nedves! Így sokkal kisebb az esélye annak, hogy a hagymák kiszakadnak vagy megsérülnek a felszedés során.
Kerülje el, hogy kézzel húzza ki a fokhagymát a földből – még akkor is, ha a szár könnyen mozdulna! Ehelyett használjon ásóvillát vagy kézi talajlazítót, és a növénytől néhány centiméterre, mélyebben szúrja le az eszközt! Óvatos mozdulatokkal lazítsa fel a talajt a gumó körül, majd két kézzel emelje ki a hagymát a földből! Ne rázza meg erőteljesen, ne üsse le róla a földet, és semmiképpen ne tisztítsa vízzel – ezzel csak megnöveli a rothadás és a penészesedés kockázatát.
Szedés utáni teendők
Rendezze a frissen kiszedett fokhagymákat egy laza sorba vagy rekeszbe, úgy, hogy a szár és a gyökér egyelőre maradjon rajta! Ezzel elősegíti az egyenletes száradást, és csökkenti a mechanikai sérülések esélyét. Ha többféle fajtát termesztett, mindig címkézze fel a betakarított sorokat, mert a gerezdek mérete és ízprofilja később is eltérő lehet.
Ügyeljen arra is, hogy a napsütés ne érje közvetlenül a frissen kiszedett hagymákat! Az UV-sugárzás roncsolhatja a tokhüvelyt, és előidézheti az idő előtti kiszáradást. Dolgozzon árnyékos időben, vagy gyűjtse ládába, kosárba a termést, és mihamarabb vigye védett, szellős helyre!
A tartós fokhagyma titka: helyes szárítás és tárolás
A betakarított fokhagyma hosszú távú eltarthatóságához elengedhetetlen a megfelelő szárítás és tárolás. Miután kíméletesen kiszedte a hagymákat, helyezze őket szellős, árnyékos helyre 2-3 hétre, hogy a külső héjak teljesen kiszáradjanak! Csak ezután távolítsa el a felesleges gyökereket és leveleket, majd válogassa ki a hibás vagy sérült példányokat! Tárolja a fokhagymát hűvös, száraz, jól szellőző helyen – például fonott kosárban, rácsos rekeszben vagy papírzsákban – 0-10 °C között, de soha ne hűtőszekrényben!
Képek: Pixabay.