Zöldség-Gyümölcs

Miért ízes a paradicsom?

Agrofórum Online

A Tsukuba Egyetem (Japán) kutatói megállapították, hogy a paradicsom színéért felelős pigmentek a gyümölcsök aromatikájának kialakulásában is fontos szerepet játszanak.

A különböző paradicsomfajták pigmentprofiljának feltérképezését elősegítő fejlesztéssel sikerült feltárni, miszerint a magasabb klorofilltartalmú gyümölcsök magasabb cukortartalommal rendelkeznek. Emellett a koncentráltabb karotinoid-, és prolikopéntartalom bőséges mennyiségű aromavegyülettel párosul.

A termelési körülmények pigmentációra gyakorolt hatásának jobb megértése hozzájárulhat a kedvezőbb ízvilág kialakításához. A paradicsom színéért számos színanyag felelős: többek között a karotinoidok és a klorofill is. Ezek a vegyületek képesek hatást gyakorolni a zamattal kapcsolatos egyéb összetevők, például az ízért felelős cukrok és az aromáért felelős illékony szerves vegyületek felhalmozódására is.

Miyako Kusano vezetőkutató szerint a karotinoidoknak önmagukban nincsen ízük, azonban az egyes, ízt meghatározó illékony vegyületek prekurzoraiként, a gyümölcsös-florális ízért, és az édes ízérzet észlelhetőségéért felelős vegyületek előfutáraiként jelen vannak a növényi szövetben.

A karotinoidtartalom alakulása olyan környezeti faktorok függvényében zajlik, mint a hőmérséklet, illetve fénymennyiség. Ezeknek az abiotikus tényezőknek a tudatos alakításával a vásárlók igényeit jobban kielégítő termésminőség érhető el.

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210702114654.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Kényes egyensúly: gazdaságosság, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

2019. november 12. 08:19

A hollandiai Nunhem adott otthont a BASF 2019. október 9. és 10. között megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyen a multinacionális vállalat főbb stratégiai irányvonalait mutatták be.

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.