32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Agrárközélet

KSH: 7,3%-kal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak

Agrofórum Online

2017 októberében a mezőgazdasági termelői árak 7,3%-kal meghaladták az előző év azonos idősza­kit, ami a növényi termékek árának 8,0, valamint az élő állatok és állati termékek árának 6,2%-os növekedéséből tevődik össze.

2017 októberében 2016 októberéhez képest:
  • gabonafélék ára 9,8, ezen belül a búzáé 11, a kukoricáé 9,6, az árpáé 5,5%-kal magasabb lett.
  • gyümölcsök ára 32%-kal – ezen belül az ipari almáé kimagaslóan, 174%-kal, a szőlőé 3,0%-kal – nőtt.
  • Az élő állatok termelőiár-szintje 1,5, az állati termékeké 18%-kal emelkedett.
  • vágóbaromfi ára 3,0%-kal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 2,3%-kal csökkent.
  • tej ára 25, a tojásé 4,4%-kal emelkedett. A tej felvásárlási ára utoljára 2014 októberében volt olyan magas, mint jelenleg (102 forint/liter).

2017 január–októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva:

  • A mezőgazdasági termelői árak 4,5%-kal növekedtek. Ezen belül a növényi termékek ára 1,1, az élő állatok és állati termékeké 10%-kal emelkedett.
  • zöldségfélék ára összességében 0,2%-kal emelkedett. A paradicsom ára 5,2%-kal nőtt, ezzel szemben a sárgarépáé 11, a vöröshagymáé 4,0%-kal csökkent.
  • burgonya ára 9,8%-kal visszaesett.
  • vágósertés ára 15, a tejé 26%-kal növekedett.

Egyed Linda, a FINO-Food Kft. ügyvezető igazgatójának szakmai állásfoglalása a KSH gyorsjelentéséről:

„2016-hoz képest az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6 százalékkal volt alacsonyabb idén. Mindezzel összefügg a tej árának hónapok óta tartó növekedése, mely továbbra is tettenérhető a termelői és fogyasztói árak változásában egyaránt, 2016 októberéhez képest idén októberben a tej ára 25%-kal növekedett. E tendencia azonban a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Úgy gondolom, hogy az európai tejipari szektorban tapasztalható nehézségeket egy stabil, saját termeléssel és haladó, innovatív technológiai gondolkodással rendelkező vállalat tudja megfelelően kezelni. Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek lesznek biztosítani.

Míg a fogyasztók világszerte egyre inkább a globális márkákat preferálják a helyben előállított termékekkel szemben, a magyarok leginkább a tejtermékekből választják a hazait. Mindennek okán mi is az országos disztribúció kiépítésére törekszünk, mert úgy látjuk, ezeknek a termékeknek országszerte minden hálózatban létjogosultságuk van. Mindezen túl érzékeljük azt is, hogy a szektor sokszor lemaradásban van a külföldön már elterjedt, élenjáró technológiák alkalmazását illetően, melyek lehet, hogy magasabb nagyságrendű beruházást igényelnek, de hosszabb távon, az egyre fontosabbá váló élelmiszer biztonság és a fenntartható növekedés szempontjából is kifizetődőek lehetnek. Ilyen például cégcsoportunk jelenlegi újítása, a +30% fehérjével készülő tejtermékcsalád, mely korszerű, ultraszűrő eljárással készül.

Bízunk benne, hogy nemcsak itthon, hanem nemzetközileg is sikerül lendíteni a tejtermékek termelésén és forgalmazásán. Üdvözlendő például az a kezdeményezés, miszerint a Földművelésügyi Minisztérium több éves egyeztetéseinek köszönhetően idén novembertől lehetővé vált 13 magyar létesítmény számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaság területére. A tárgyalásoknak, valamint az előző két évben lezajlott sikeres magyarországi helyszíni ellenőrzéseknek köszönhetően ezen túl Kaposvárról is megindulhatnak a kiszállítások.”

(Agrofórum Online)

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

2023. szeptember 4. 14:40

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Mega aeroponikus üvegház szaporítja a vetőburgonyát Ruandában

2022. november 7. 08:46

A ruandai SDGP Burgonya Értéklánc Projektet azért indították el, hogy támogassák a ruandai burgonyaellátási lánc teljes folyamatát a vetőmagtól az asztalig.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.