Növénytermesztés

Jelenleg is zajlik a kukoricahibridek betakarítása a Cortevánál

Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat augusztusban kezdte meg a betakarítási szezont, mely során 4 országban, 9600 hektárnyi kukoricát takarítanak be, melyet a vállalat legnagyobb európai vetőmagfeldolgozó üzemében, Szarvason dolgoznak fel. Az itt előállított hibridek részben a magyarországi piacot szolgálják ki, de 25 európai és Európán kívüli országba is exportálnak majd.

A Corteva Agriscience a világ egyik vezető vetőmag-előállító vállalata, amely a Pioneer közel egy évszázados tapasztalatára és tudására épít. A Pioneer volt az egyik első vállalat, amely 1926-ban hibrideket hozott forgalomba a világon. Erre a gazdag örökségre építve a vállalat azóta is a vetőmagszegmens élvonalában van, és a mezőgazdasági tudomány és technológia legújabb vívmányait ötvözve kiváló minőségű és nagy hozamú prémium vetőmagokat állít elő a gazdálkodók számára. A 16,5 millió dolláros zöldmezős beruházással épült szarvasi vetőmagüzem 1996-ban kezdte meg működését, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azóta is a legmodernebb technológiával felszerelve biztosítja a Pioneer® vetőmagok magas minőségét és elérhetőségét a gazdálkodók számára.

Az agrárgazdaságban minden év más és izgalmas, különösen az, hogy milyen eredményekkel és hozamokkal zárhatjuk a szezont. Az ezévi időjárásnak és agronómusaink szakmai munkájának köszönhetően az eddigi eredmények jó szántóföldi terméshozamokat és jó minőségű vetőmagokat mutatnak, amelyek a vetőmagtermelés minősége és hatékonysága szempontjából kiemelkedő eredményeket hozhatnak. Magyarország egyértelműen jó úton halad a vetőmagüzletág tekintetében, elsősorban a csapat erőfeszítéseinek és a támogató időjárásnak köszönhetően. A hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazása lehetővé tette, hogy a Corteva Pioneer® vonalakban rejlő nagy terméspotenciál mennyiségi és mérhető módon bontakozzon ki

– mondta Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója.

A Corteva szarvasi vetőmagüzeme

A vetőmagtermesztés a nemesítési folyamatokkal kezdődik, amelynek során a vállalat kutatói gondosan megvizsgálják, kiválasztják és keresztezik a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényeket. A kiválasztott növényeket ezután precíziós gazdálkodási technikákkal termesztik és gondozzák, hogy optimális körülmények között fejlődjenek. A növények fejlődése során a vállalat szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik és mérik az egyes hibridek jellemzőit, hogy a legjobb minőségű vetőmagokat állítsák elő.

A betakarítás során a vállalat különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A vetőmag-előállításban az optimális betakarítási nedvesség a siker egyik kulcsa. A megfelelő betakarításkori nedvesség megválasztása és annak szinten tartása biztosítja a pergésmentes betakarítást és a csövek sérülési kockázatának minimalizálását. Mindemellett az optimális szemnedvességgel történő betakarítás jelentősen csökkentheti a szárítási időt, ami hatékonysági és fenntarthatósági szempontból is fontos tényező

– mondta el Czinkoczky Csaba, a Corteva magyarországi termelési egységének vetőmagelőállítási vezetője.

A Corteva szarvasi vetőmagüzeme

A tapasztalt szakemberek gondosan ellenőrzik a nedvességtartalmat, hogy a kukoricát optimális időben és érési állapotban takarítsák be, majd zöldcsöves formában szállítsák a szarvasi üzem fosztógépeire, végül a válogatón keresztül a szárítókamrákba.

Az idén megtermelt morzsolt vetőmag 84 silóban kerül elhelyezésre egészen addig, míg optimálisan méretezve, valamint a Corteva modern és fejlett csávázási technológiáit alkalmazva el nem indul a végső felhasználóhoz

– tette hozzá Zakar Mihály, a Corteva magyarországi üzemének vezetője.

A Corteva betakarítási munkája során tanúsított elhivatottsága és megbízható szakértelme a mezőgazdaság fenntartható fejlődését szolgálja, amely jelentősen hozzájárul a magyar agrárszektor erősödéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

1000 munkaórát tett idén egy fiatal lány a kombájnjába, őrült dologra vállalkozott

2025. december 27. 16:10

Képtelenség eldönteni, hogy őrült kalandba vagy jól átgondolt vállalkozásba fogott-e egy fiatal gazdalány Amerikában.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Két hét múlva kezdődhet az őszi árpa aratása

2020. június 13. 13:58

A NAK megyei elnökeinek közlése alapján jelenleg a permetezési, növényvédelmi munkák zajlanak, illetve készülnek a gazdák az aratásra.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (III. rész)

2020. június 13. 04:36

Korábbi cikkeinkben tájékoztatást adtunk a gabonanövények, a rizs betakarításának gépesítési törekvéseiről. A főbb növények közül most a gyapot gépesített betakarításáról számolunk be.

53,3 millió tonnás ukrán betakarítás

2023. február 5. 14:12

Az ukrán gazdaságok 53,2 millió tonna tömegű gabonát takarítottak be a várt terület 97%-áról február 2-ig, miközben egy elemzőcég csökkentette a 2023-as orosz búzatermésre vonatkozó előrejelzését.

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!