Növénytermesztés

Jelenleg is zajlik a kukoricahibridek betakarítása a Cortevánál

Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat augusztusban kezdte meg a betakarítási szezont, mely során 4 országban, 9600 hektárnyi kukoricát takarítanak be, melyet a vállalat legnagyobb európai vetőmagfeldolgozó üzemében, Szarvason dolgoznak fel. Az itt előállított hibridek részben a magyarországi piacot szolgálják ki, de 25 európai és Európán kívüli országba is exportálnak majd.

A Corteva Agriscience a világ egyik vezető vetőmag-előállító vállalata, amely a Pioneer közel egy évszázados tapasztalatára és tudására épít. A Pioneer volt az egyik első vállalat, amely 1926-ban hibrideket hozott forgalomba a világon. Erre a gazdag örökségre építve a vállalat azóta is a vetőmagszegmens élvonalában van, és a mezőgazdasági tudomány és technológia legújabb vívmányait ötvözve kiváló minőségű és nagy hozamú prémium vetőmagokat állít elő a gazdálkodók számára. A 16,5 millió dolláros zöldmezős beruházással épült szarvasi vetőmagüzem 1996-ban kezdte meg működését, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azóta is a legmodernebb technológiával felszerelve biztosítja a Pioneer® vetőmagok magas minőségét és elérhetőségét a gazdálkodók számára.

Az agrárgazdaságban minden év más és izgalmas, különösen az, hogy milyen eredményekkel és hozamokkal zárhatjuk a szezont. Az ezévi időjárásnak és agronómusaink szakmai munkájának köszönhetően az eddigi eredmények jó szántóföldi terméshozamokat és jó minőségű vetőmagokat mutatnak, amelyek a vetőmagtermelés minősége és hatékonysága szempontjából kiemelkedő eredményeket hozhatnak. Magyarország egyértelműen jó úton halad a vetőmagüzletág tekintetében, elsősorban a csapat erőfeszítéseinek és a támogató időjárásnak köszönhetően. A hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazása lehetővé tette, hogy a Corteva Pioneer® vonalakban rejlő nagy terméspotenciál mennyiségi és mérhető módon bontakozzon ki

– mondta Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója.

A Corteva szarvasi vetőmagüzeme

A vetőmagtermesztés a nemesítési folyamatokkal kezdődik, amelynek során a vállalat kutatói gondosan megvizsgálják, kiválasztják és keresztezik a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényeket. A kiválasztott növényeket ezután precíziós gazdálkodási technikákkal termesztik és gondozzák, hogy optimális körülmények között fejlődjenek. A növények fejlődése során a vállalat szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik és mérik az egyes hibridek jellemzőit, hogy a legjobb minőségű vetőmagokat állítsák elő.

A betakarítás során a vállalat különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A vetőmag-előállításban az optimális betakarítási nedvesség a siker egyik kulcsa. A megfelelő betakarításkori nedvesség megválasztása és annak szinten tartása biztosítja a pergésmentes betakarítást és a csövek sérülési kockázatának minimalizálását. Mindemellett az optimális szemnedvességgel történő betakarítás jelentősen csökkentheti a szárítási időt, ami hatékonysági és fenntarthatósági szempontból is fontos tényező

– mondta el Czinkoczky Csaba, a Corteva magyarországi termelési egységének vetőmagelőállítási vezetője.

A Corteva szarvasi vetőmagüzeme

A tapasztalt szakemberek gondosan ellenőrzik a nedvességtartalmat, hogy a kukoricát optimális időben és érési állapotban takarítsák be, majd zöldcsöves formában szállítsák a szarvasi üzem fosztógépeire, végül a válogatón keresztül a szárítókamrákba.

Az idén megtermelt morzsolt vetőmag 84 silóban kerül elhelyezésre egészen addig, míg optimálisan méretezve, valamint a Corteva modern és fejlett csávázási technológiáit alkalmazva el nem indul a végső felhasználóhoz

– tette hozzá Zakar Mihály, a Corteva magyarországi üzemének vezetője.

A Corteva betakarítási munkája során tanúsított elhivatottsága és megbízható szakértelme a mezőgazdaság fenntartható fejlődését szolgálja, amely jelentősen hozzájárul a magyar agrárszektor erősödéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ritka növénykultúrára kaptak rá Magyarország szívében, pedig rengeteg víz kell hozzá

2025. október 8. 09:10

A kisebb kultúráknak is van jövőjük és biztos piacuk idehaza, erre találhatunk bizonyítékot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Furcsa anyag került a vetőgépbe Veszprém vármegyében, ezt juttatták a talajba

2025. október 5. 13:10

Ritka látványt örökített meg egy magyarországi gépforgalmazó, a direktvetőgépét a búzavetőmag mellett igen hasznos szervestrágya-pellettel töltötte fel. De mire jó ez?

35 ezer forintos kukoricaárakkal riogatják egymást a magyar gazdák, de az alacsony hozam inkább a baj

2025. október 4. 09:10

Az Alföld lassan alkalmatlanná válik kukoricatermesztésre, amit az egymás után sorjázó aszályos évek hatására egyre több magyar gazda lát be.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

2024. február 12. 07:10

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.

A gabona 78 százalékát takarították be Ukrajnában

2020. október 19. 06:27

A gazdasági minisztérium arra számít, hogy a teljes gabonatermés 2020-ban 68 millió tonnára eshet vissza a 2019-es rekord 75 millió tonnáról.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Titkok a levendulaszedéshez: az időzítés és a technika is számít

2025. június 28. 13:10

Ha a levendula illatát és hatóanyagait szeretné megőrizni, nem mindegy, mikor és hogyan vágja le! Mutatjuk a legjobb időpontot és technikát.