Növénytermesztés

Jelenleg is zajlik a kukoricahibridek betakarítása a Cortevánál

Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat augusztusban kezdte meg a betakarítási szezont, mely során 4 országban, 9600 hektárnyi kukoricát takarítanak be, melyet a vállalat legnagyobb európai vetőmagfeldolgozó üzemében, Szarvason dolgoznak fel. Az itt előállított hibridek részben a magyarországi piacot szolgálják ki, de 25 európai és Európán kívüli országba is exportálnak majd.

A Corteva Agriscience a világ egyik vezető vetőmag-előállító vállalata, amely a Pioneer közel egy évszázados tapasztalatára és tudására épít. A Pioneer volt az egyik első vállalat, amely 1926-ban hibrideket hozott forgalomba a világon. Erre a gazdag örökségre építve a vállalat azóta is a vetőmagszegmens élvonalában van, és a mezőgazdasági tudomány és technológia legújabb vívmányait ötvözve kiváló minőségű és nagy hozamú prémium vetőmagokat állít elő a gazdálkodók számára. A 16,5 millió dolláros zöldmezős beruházással épült szarvasi vetőmagüzem 1996-ban kezdte meg működését, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azóta is a legmodernebb technológiával felszerelve biztosítja a Pioneer® vetőmagok magas minőségét és elérhetőségét a gazdálkodók számára.

Az agrárgazdaságban minden év más és izgalmas, különösen az, hogy milyen eredményekkel és hozamokkal zárhatjuk a szezont. Az ezévi időjárásnak és agronómusaink szakmai munkájának köszönhetően az eddigi eredmények jó szántóföldi terméshozamokat és jó minőségű vetőmagokat mutatnak, amelyek a vetőmagtermelés minősége és hatékonysága szempontjából kiemelkedő eredményeket hozhatnak. Magyarország egyértelműen jó úton halad a vetőmagüzletág tekintetében, elsősorban a csapat erőfeszítéseinek és a támogató időjárásnak köszönhetően. A hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazása lehetővé tette, hogy a Corteva Pioneer® vonalakban rejlő nagy terméspotenciál mennyiségi és mérhető módon bontakozzon ki

– mondta Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója.

A Corteva szarvasi vetőmagüzeme

A vetőmagtermesztés a nemesítési folyamatokkal kezdődik, amelynek során a vállalat kutatói gondosan megvizsgálják, kiválasztják és keresztezik a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényeket. A kiválasztott növényeket ezután precíziós gazdálkodási technikákkal termesztik és gondozzák, hogy optimális körülmények között fejlődjenek. A növények fejlődése során a vállalat szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik és mérik az egyes hibridek jellemzőit, hogy a legjobb minőségű vetőmagokat állítsák elő.

A betakarítás során a vállalat különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A vetőmag-előállításban az optimális betakarítási nedvesség a siker egyik kulcsa. A megfelelő betakarításkori nedvesség megválasztása és annak szinten tartása biztosítja a pergésmentes betakarítást és a csövek sérülési kockázatának minimalizálását. Mindemellett az optimális szemnedvességgel történő betakarítás jelentősen csökkentheti a szárítási időt, ami hatékonysági és fenntarthatósági szempontból is fontos tényező

– mondta el Czinkoczky Csaba, a Corteva magyarországi termelési egységének vetőmagelőállítási vezetője.

A Corteva szarvasi vetőmagüzeme

A tapasztalt szakemberek gondosan ellenőrzik a nedvességtartalmat, hogy a kukoricát optimális időben és érési állapotban takarítsák be, majd zöldcsöves formában szállítsák a szarvasi üzem fosztógépeire, végül a válogatón keresztül a szárítókamrákba.

Az idén megtermelt morzsolt vetőmag 84 silóban kerül elhelyezésre egészen addig, míg optimálisan méretezve, valamint a Corteva modern és fejlett csávázási technológiáit alkalmazva el nem indul a végső felhasználóhoz

– tette hozzá Zakar Mihály, a Corteva magyarországi üzemének vezetője.

A Corteva betakarítási munkája során tanúsított elhivatottsága és megbízható szakértelme a mezőgazdaság fenntartható fejlődését szolgálja, amely jelentősen hozzájárul a magyar agrárszektor erősödéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

Az esőzések miatt jobb minőségű lehet az európai gabonatermés

2021. július 27. 08:12

Az Európai Unió MARS termésfigyelő egysége korlátozottan módosította a termésmennyiség-előrejelzéseit, arra hivatkozva, hogy több országban a kivételesen magas csapadék valószínűleg inkább a gabona minőségét, mintsem a hozamokat érinti.

A száraz nyár növelte az orosz búza fehérjetartalmát

2021. augusztus 22. 07:37

A forró és száraz időjárás a nyári időszakban csökkentette a termés méretét Oroszországban a kezdeti becslésekhez képest, de egyes régiókban növelte a fehérjetartalmat.