Zöldség-Gyümölcs

A vásárlóknak most nem kell félniük, aligha drágul sokat idén az alma

Agrofórum Online

A tavalyinál csakis jobb éve lehetett a magyarországi almatermesztőknek 2023-ban, és valóban így is történt, május óta közel optimálisan alakul az időjárás a fák számára.

Magyarországon 2011-ben volt utoljára olyan rossz almatermés, mint tavaly. Egészen pontosan 12 esztendeje még a 300 ezer tonnát sem érte el a hozam, míg a rendkívül aszályos 2022-ben 350 ezer tonnát takaríthattak be a termelők.

Előtte 400 ezer és közel 780 ezer tonna között ingadozó termésmennyiségeknek örülhettünk, vagyis a tavalyi visszaesés valódi hidegzuhanyként érte az ágazatot. Idén a prognózis szerint ismét jobb lesz a helyzet, 500–550 ezer tonna közötti almatermés várható, amelyből mintegy 400–430 ezer tonna lehet ipari alma, és 100–120 ezer tonna étkezési alma – tudta meg a Pénzcentrum Apáti Ferenctől, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől.

Az almánál a szeszélyes időjárás és a termőterületek folyamatos, trendszerű csökkenése okozza a legtöbb fejfájást. A július közepén végzett felmérés alapján a jelentősebb tavaszi fagyok a Dunántúlon és az ország középső térségében (Zala és Bács-Kiskun vármegyékben mint jelentősebb termesztőkörzeteinkben) éreztetik hatásukat a termés mennyiségében.

Az időjárás május óta közel optimálisan alakul: bőséges a csapadékellátottság és összességében kevés, illetve rövid a kánikulai időszakkal járó hő- és sugárzási stressz. A fajták között kirívóan gyengén vagy jól teljesítő fajtát nem látunk, nagyobbrészt a fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak látszik a termés. A nagyobb hozam előrevetíti, hogy a magyarok egyik kedvenc gyümölcsének számító almánál idén nem kell nagyobb drágulásra számítani.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Optimális tápanyagellátás – MAGAS HOZAM

2021. április 14. 10:32

Az optimális tápanyag ellátás nélkülözhetetlen a növények stressztűrő képességének növeléséhez, és így a magas hozamok eléréséhez. A jó tápanyag ellátottságú talajokon termesztett növények jobban tűrik a szárazságot, ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

Ismét csökkentették az európai kukorica hozamprognózisát

2022. október 25. 08:02

A napraforgómag és a szójabab tervezett hozamát szintén csökkentették, és 16%-kal, illetve 18%-kal mérsékelték az ötéves átlaghoz képest.

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

2022. április 19. 10:42

Ha vannak szántóföldi kultúrák, ahol a lombtrágyázás és a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, akkor azok az olajos növényeink. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, a megtérülés azonban 3 tonna alatt kétséges.

Jó hír: szeptember-októberig elég lehet a magyar dinnye

2023. július 27. 16:40

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.