Zöldség-Gyümölcs

A vásárlóknak most nem kell félniük, aligha drágul sokat idén az alma

Agrofórum Online

A tavalyinál csakis jobb éve lehetett a magyarországi almatermesztőknek 2023-ban, és valóban így is történt, május óta közel optimálisan alakul az időjárás a fák számára.

Magyarországon 2011-ben volt utoljára olyan rossz almatermés, mint tavaly. Egészen pontosan 12 esztendeje még a 300 ezer tonnát sem érte el a hozam, míg a rendkívül aszályos 2022-ben 350 ezer tonnát takaríthattak be a termelők.

Előtte 400 ezer és közel 780 ezer tonna között ingadozó termésmennyiségeknek örülhettünk, vagyis a tavalyi visszaesés valódi hidegzuhanyként érte az ágazatot. Idén a prognózis szerint ismét jobb lesz a helyzet, 500–550 ezer tonna közötti almatermés várható, amelyből mintegy 400–430 ezer tonna lehet ipari alma, és 100–120 ezer tonna étkezési alma – tudta meg a Pénzcentrum Apáti Ferenctől, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől.

Az almánál a szeszélyes időjárás és a termőterületek folyamatos, trendszerű csökkenése okozza a legtöbb fejfájást. A július közepén végzett felmérés alapján a jelentősebb tavaszi fagyok a Dunántúlon és az ország középső térségében (Zala és Bács-Kiskun vármegyékben mint jelentősebb termesztőkörzeteinkben) éreztetik hatásukat a termés mennyiségében.

Az időjárás május óta közel optimálisan alakul: bőséges a csapadékellátottság és összességében kevés, illetve rövid a kánikulai időszakkal járó hő- és sugárzási stressz. A fajták között kirívóan gyengén vagy jól teljesítő fajtát nem látunk, nagyobbrészt a fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak látszik a termés. A nagyobb hozam előrevetíti, hogy a magyarok egyik kedvenc gyümölcsének számító almánál idén nem kell nagyobb drágulásra számítani.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Jó hír: szeptember-októberig elég lehet a magyar dinnye

2023. július 27. 16:40

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.

Kisebb búza- és repcetermés várható Európában

2024. május 30. 11:10

Bár a repce és búza termés-előrejelzése csökkent, a kukoricáé és árpáé nőtt, és az ötéves átlag feletti terményhozamokat várnak Európában.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

A kukorica gyökérnövekedése hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra is

2021. szeptember 11. 04:38

Az aszályra hajlamos területek, mint például Afrika esetében a felfedezés nagyobb hozamokat eredményezhet, amely az élelmezésbiztonságra kedvező hatást gyakorolhat.