Zöldség-Gyümölcs

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

Birsbirtok Sajtóközlemény

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program. Tolna megye legnagyobb birsültetvénye, a Birsbirtok úttörőként állt elő gyümölcsfabérlő kezdeményezésével, amely hiánypótló lehet azok számára, akiknek nem lehet saját kertje, mégis megbízható, ismert, fenntartható forrásból szeretnének jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére. A pillanatok alatt elért 60 előfizető októberben már legalább 3 tonna termést fog hazavinni a Birsbirtokról.

Az első hazai online közösségi piactéren, a Brancson meghirdetett projekt már a kampány felénél meghaladta a kitűzött 1 millió forintos befektetői célt és a licitnek még nincs vége: az egyik legsikeresebb közösségi kampányprojekt további egy hónapig várja a csatlakozni vágyó örökbefogadókat.

A birsfa örökbefogadó program lényege, hogy a fa bérlője kedvező áron juthat a fa teljes terméséhez, a művelés fáradalmai nélkül: a hozzáértő tulajdonosok megfelelő szakmai hátteret nyújtanak a professzionális gazdálkodáshoz, a bérlők pedig hazavihetik a teljes termést, méghozzá jutányos áron. A zöldségek és gyümölcsök árai kimagasló inflációval ugrottak meg, és a növekedésnek nincs még vége. A birs ára például 900-1200 forintos kilós ár között várható ősszel a boltok polcain, ehhez képest a programban ennek kevesebb mint a feléért lehet hozzájutni a gyümölcshöz.

De a birsfa tulajdonosok számára komplexebb program jár: egyéni hírfolyam az örökbefogadott fáról, személyes birtoklátogatási lehetőség és egyedi névtábla is garantálja a megváltott élelmiszer folyamatos nyomon követhetőségét.

A Community Supported Agriculture, azaz a közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA) hazánkban még nagyon kevéssé ismert fogalom, de a Birsbirtokon szeretnénk megmutatni, hogy így is lehet. Lényege, hogy a termelő és a gazdálkodó egy közösséget alkot, ahol a fogyasztó fél megfizeti az elvégzett művelési munkáért cserébe azon termékek előállítási költségét, amelyet majd megkap, ezáltal a termelő biztosítani tudja a termeléshez szükséges feltételeket. A két fél segíti egymást, kulcsfontosságú a köztük fennálló kölcsönös bizalom, közösségalkotás. Ezáltal a termelés a gazdálkodónak kiszámíthatóbb, a fogyasztó pedig pontosan tudja, ki, hol és hogyan állítja elő számára az élelmiszert, amit aztán megeszik.

Az ország szívében, csupán egy órára Budapesttől, a Tolna megyei Dunakömlődön 2014-ben létrehozott 43.000 m2-es Birsbirtok 2200 birsfával emellett fontos tényező a fenntarthatóság szempontjából is: egy hektár fa körülbelül 6 tonna szén-dioxidot képes megkötni évente, így a 4,3 hektáros birtok komoly tényező agrárökológiai szempontból. A birs pedig nem csak unikális termék, de nagyon kedvező élettani hatásokkal is bír: ebben a gyümölcsben több a C-vitamin, mint az almában vagy a körtében, nagyon magas a pektintartalma, ami jótékonyan hat az emésztésre, jó meghűlés ellen és erős immunerősítő hatású. Élvezetesebbé teszi az ételeket, legyen az saláta, sült hús vagy köret. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Vannak olyan almafajták, melyeket kevesebbszer kell permetezni?

2023. december 3. 10:10

Szeretnék tájékozódni arról, hogy vannak-e olyan almafajták, melyeket kevesebbszer kell permetezni? Ha vannak, akkor melyek ezek?

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.