Zöldség-Gyümölcs

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

Birsbirtok Sajtóközlemény

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program. Tolna megye legnagyobb birsültetvénye, a Birsbirtok úttörőként állt elő gyümölcsfabérlő kezdeményezésével, amely hiánypótló lehet azok számára, akiknek nem lehet saját kertje, mégis megbízható, ismert, fenntartható forrásból szeretnének jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére. A pillanatok alatt elért 60 előfizető októberben már legalább 3 tonna termést fog hazavinni a Birsbirtokról.

Az első hazai online közösségi piactéren, a Brancson meghirdetett projekt már a kampány felénél meghaladta a kitűzött 1 millió forintos befektetői célt és a licitnek még nincs vége: az egyik legsikeresebb közösségi kampányprojekt további egy hónapig várja a csatlakozni vágyó örökbefogadókat.

A birsfa örökbefogadó program lényege, hogy a fa bérlője kedvező áron juthat a fa teljes terméséhez, a művelés fáradalmai nélkül: a hozzáértő tulajdonosok megfelelő szakmai hátteret nyújtanak a professzionális gazdálkodáshoz, a bérlők pedig hazavihetik a teljes termést, méghozzá jutányos áron. A zöldségek és gyümölcsök árai kimagasló inflációval ugrottak meg, és a növekedésnek nincs még vége. A birs ára például 900-1200 forintos kilós ár között várható ősszel a boltok polcain, ehhez képest a programban ennek kevesebb mint a feléért lehet hozzájutni a gyümölcshöz.

De a birsfa tulajdonosok számára komplexebb program jár: egyéni hírfolyam az örökbefogadott fáról, személyes birtoklátogatási lehetőség és egyedi névtábla is garantálja a megváltott élelmiszer folyamatos nyomon követhetőségét.

A Community Supported Agriculture, azaz a közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA) hazánkban még nagyon kevéssé ismert fogalom, de a Birsbirtokon szeretnénk megmutatni, hogy így is lehet. Lényege, hogy a termelő és a gazdálkodó egy közösséget alkot, ahol a fogyasztó fél megfizeti az elvégzett művelési munkáért cserébe azon termékek előállítási költségét, amelyet majd megkap, ezáltal a termelő biztosítani tudja a termeléshez szükséges feltételeket. A két fél segíti egymást, kulcsfontosságú a köztük fennálló kölcsönös bizalom, közösségalkotás. Ezáltal a termelés a gazdálkodónak kiszámíthatóbb, a fogyasztó pedig pontosan tudja, ki, hol és hogyan állítja elő számára az élelmiszert, amit aztán megeszik.

Az ország szívében, csupán egy órára Budapesttől, a Tolna megyei Dunakömlődön 2014-ben létrehozott 43.000 m2-es Birsbirtok 2200 birsfával emellett fontos tényező a fenntarthatóság szempontjából is: egy hektár fa körülbelül 6 tonna szén-dioxidot képes megkötni évente, így a 4,3 hektáros birtok komoly tényező agrárökológiai szempontból. A birs pedig nem csak unikális termék, de nagyon kedvező élettani hatásokkal is bír: ebben a gyümölcsben több a C-vitamin, mint az almában vagy a körtében, nagyon magas a pektintartalma, ami jótékonyan hat az emésztésre, jó meghűlés ellen és erős immunerősítő hatású. Élvezetesebbé teszi az ételeket, legyen az saláta, sült hús vagy köret. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Termesszünk szedret!

2023. március 25. 06:34

Mit tehetünk, ha friss, megfizethető szedret akarunk enni? Nos, nekiállunk mi magunk megtermeszteni.

Miféle kukacok károsítják a málna bogyóit?

2023. július 10. 04:37

Málnabogyókban az idei 4. szedésnél néhány nappal ezelőtt apró, 2-3 mm nagyságú kukacokat találtam, előtte soha nem láttam ilyet. Egy termésben több is élt. A bogyó belseje elfolyósodott. Mik ezek a károsítók, és mit lehet tenni a málna megvédésére?

Súlyos fagykárokat szenvedtek a hazai kajsziültetvények

2023. május 3. 15:12

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben.