4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Zöldség-Gyümölcs

Ez a világ legdrágább citromja – de mitől az?

Agrofórum Online

A Lushnjában termesztett citromot meglehetősen bizarr külsővel áldotta meg az Isten: úgy néz ki, mint egy világos sárga nagyszemű kaviár, banánhéjba töltve. De legalább értjük már, miért kaviár-citrom a neve, és hogy jön képbe a kaviár szó, noha egy gyümölcsről beszélünk. Na, de ha meglátjuk az árát – jobb, ha megkapaszkodunk!

A világ legdrágább citromfajtája, amelyet „ujjas citromnak is neveznek” (a gyümölcs formája miatt) eredendően Ausztráliából származik. Albániában Klodian Hida, egy helyi növénytermesztő kezdte el termeszteni ezt a citromfajtát 5 évvel ezelőtt, Fiershegan földjein.

Terményei akkora sikert arattak a nemzetközi piacon, hogy a férfi ma már 270 fával büszkélkedhet, amelyen 3 különleges citromfajta terem. Klodian és a családja számára korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy gyümölcs ennyire sikeres és keresett legyen, ám a kaviár-citrom utat tört magának.

Ma a külföldi piacokon, például Olaszországban és Franciaországban olyan nagy a kereslet erre a citromfajtára, hogy 1 kg-ot 87 euróért (33 000 forintért) árulnak, és meg is veszik az emberek! A kaviár-citromot a legnépszerűbb, legdrágább éttermek is sorra rendelik, mivel a legkülönlegesebb halas fogásokat ezzel a „luxus” gyümölccsel tálalják, de gyakran teszik bele hideg salátákba és édes desszertekbe is – különleges ízként és egyedi díszítőelemként.

Ennek az egyedülálló citromfajtának hosszúkás alakja és különleges aromája van. Húsa apró gyöngyszerű (valóban kaviár-küllemű, ám annál keményebb textúrájú), fogyasztáskor friss, fanyar, gyümölcsös ízű, sokak szerint a lime-éhoz hasonló.

A hagyományos citromtól eltérően ezt a citromot nem facsarják ki, hiszen különleges kaviár-jellegű húsa az, ami oly különlegessé teszi. Leggyakrabban lekvárt, dzsemet és savanyúságot készítenek belőle, héja – a hagyományos citromhéjhoz hasonlóan – szárítva fűszerként használható.

Albániában Lushnja régiója az egyetlen olyan terület, ahol ez a citromfajta alkalmazkodott az éghajlathoz és a talajhoz. A növény 2-7 méter magasra nő, levelei kicsik, legfeljebb 5-6 centiméter hosszúak és mindössze 2,5 cm szélesek. A virágai fehérek, termése hengeres, 4-8 cm hosszú, enyhén görbe, általában zöld vagy rózsaszín színű.

A kaviár-citrom első ízben az 1990-as években került kereskedelmi forgalomba, ám nem nyers gyümölcsként, hanem lekvár formájában. Sokak szerint akkoriban a termesztők úgy vélték, nem aratna sikert a gyümölcs a piacon, sőt, bizarr külleme miatt jó eséllyel rájuk romlana a gyümölcs, noha az íze kellemes és ugyanolyan egészséges, mint más citrusfélék.

A 2000-es évekre változott a kereslet, megnőtt az új dolgok iránti igény, így piacra dobták a korábban is létező kaviár-citromot, ami ezúttal bombaként robbant be a köztudatba. Az ára hamar magasba szökött, ami abból is fakadt, hogy nagyon kevés helyről lehetett beszerezni, de pár éven belül már minden nívós étterem konyhájában helyet kapott.

Ma már Ausztráliában is termesztik, a gyümölcs iránti nagy keresletre reagálva, a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy többféle génmódosított fajtát hozzanak létre, amelyek meglehet, még a kiindulási pontot adó kaviár-citromnál is különlegesebbek lesznek. 

A kaviár-citromot a többi citrusfajhoz hasonlóan termesztik. A növény leggyakoribb kártevői közé tartoznak a pajzstetvek, a hernyók és a gubacsdarázs, az ecetmuslica azonban nem kedveli a növényt, így nem jelent veszélyt az importáló országok számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

2020. május 28. 10:12

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Gyümölcs Videó

Az örök második – ősi magyar körtefajták

2019. február 23. 04:36

Az alma mellett a körtének is nagy hagyománya van hazánkban, sőt, számtalan finomabbnál finomabb ősi magyar körtefajta ismert. Ezek közül most az Árpávalérő, a Mézvackor és a Kálmán körte fajtákat mutatjuk be.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

Málna szaporítása – egyszerű módszerek

2023. november 13. 04:39

Új helyre szeretném telepíteni málnatöveimet. Hogyan szaporíthatnám a legegyszerűbben a málnát?