Zöldség-Gyümölcs

Ez a világ legdrágább citromja – de mitől az?

Agrofórum Online

A Lushnjában termesztett citromot meglehetősen bizarr külsővel áldotta meg az Isten: úgy néz ki, mint egy világos sárga nagyszemű kaviár, banánhéjba töltve. De legalább értjük már, miért kaviár-citrom a neve, és hogy jön képbe a kaviár szó, noha egy gyümölcsről beszélünk. Na, de ha meglátjuk az árát – jobb, ha megkapaszkodunk!

A világ legdrágább citromfajtája, amelyet „ujjas citromnak is neveznek” (a gyümölcs formája miatt) eredendően Ausztráliából származik. Albániában Klodian Hida, egy helyi növénytermesztő kezdte el termeszteni ezt a citromfajtát 5 évvel ezelőtt, Fiershegan földjein.

Terményei akkora sikert arattak a nemzetközi piacon, hogy a férfi ma már 270 fával büszkélkedhet, amelyen 3 különleges citromfajta terem. Klodian és a családja számára korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy gyümölcs ennyire sikeres és keresett legyen, ám a kaviár-citrom utat tört magának.

Ma a külföldi piacokon, például Olaszországban és Franciaországban olyan nagy a kereslet erre a citromfajtára, hogy 1 kg-ot 87 euróért (33 000 forintért) árulnak, és meg is veszik az emberek! A kaviár-citromot a legnépszerűbb, legdrágább éttermek is sorra rendelik, mivel a legkülönlegesebb halas fogásokat ezzel a „luxus” gyümölccsel tálalják, de gyakran teszik bele hideg salátákba és édes desszertekbe is – különleges ízként és egyedi díszítőelemként.

Ennek az egyedülálló citromfajtának hosszúkás alakja és különleges aromája van. Húsa apró gyöngyszerű (valóban kaviár-küllemű, ám annál keményebb textúrájú), fogyasztáskor friss, fanyar, gyümölcsös ízű, sokak szerint a lime-éhoz hasonló.

A hagyományos citromtól eltérően ezt a citromot nem facsarják ki, hiszen különleges kaviár-jellegű húsa az, ami oly különlegessé teszi. Leggyakrabban lekvárt, dzsemet és savanyúságot készítenek belőle, héja – a hagyományos citromhéjhoz hasonlóan – szárítva fűszerként használható.

Albániában Lushnja régiója az egyetlen olyan terület, ahol ez a citromfajta alkalmazkodott az éghajlathoz és a talajhoz. A növény 2-7 méter magasra nő, levelei kicsik, legfeljebb 5-6 centiméter hosszúak és mindössze 2,5 cm szélesek. A virágai fehérek, termése hengeres, 4-8 cm hosszú, enyhén görbe, általában zöld vagy rózsaszín színű.

A kaviár-citrom első ízben az 1990-as években került kereskedelmi forgalomba, ám nem nyers gyümölcsként, hanem lekvár formájában. Sokak szerint akkoriban a termesztők úgy vélték, nem aratna sikert a gyümölcs a piacon, sőt, bizarr külleme miatt jó eséllyel rájuk romlana a gyümölcs, noha az íze kellemes és ugyanolyan egészséges, mint más citrusfélék.

A 2000-es évekre változott a kereslet, megnőtt az új dolgok iránti igény, így piacra dobták a korábban is létező kaviár-citromot, ami ezúttal bombaként robbant be a köztudatba. Az ára hamar magasba szökött, ami abból is fakadt, hogy nagyon kevés helyről lehetett beszerezni, de pár éven belül már minden nívós étterem konyhájában helyet kapott.

Ma már Ausztráliában is termesztik, a gyümölcs iránti nagy keresletre reagálva, a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy többféle génmódosított fajtát hozzanak létre, amelyek meglehet, még a kiindulási pontot adó kaviár-citromnál is különlegesebbek lesznek. 

A kaviár-citromot a többi citrusfajhoz hasonlóan termesztik. A növény leggyakoribb kártevői közé tartoznak a pajzstetvek, a hernyók és a gubacsdarázs, az ecetmuslica azonban nem kedveli a növényt, így nem jelent veszélyt az importáló országok számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.