Zöldség-Gyümölcs

Komoly károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

A Mátrában és Szabolcsban is fagy pusztított a gyümölcsösökben az elmúlt napokban, az alma-, a kajszibarack- és a dióültetvényeket is súlyos kár érte – értesült lapunk. A szőlő átvészelte a hideg napokat.

Múlt héten péntekre virradóan mínusz négy fokot mértek a Mátrában, Gyöngyöspatán. A gyümölcsfák lombozata elfeketedett, a kajszibarack- és a diófaültetvényeken súlyos pusztítást vitt végbe a fagy a völgyes részeken – mondta lapunknak Soós János, a gyöngyöspatai hegyközség hegybírója. Hozzáfűzte: a szőlőt nem érte jelentős kár, a leveleken, levélszéleken észlelhetők ugyan az elfagyás jellegű tünetek, ám a fürtkezdeményeken ilyen nem látható. Hangsúlyozta: ezt a szőlő kiheveri. Szombatra virradóra már pluszokat mutatott a hőmérő higanyszála.

A nagyrédei Mészáros Családi Pincészettől azt az információt kaptuk, hogy érte fagykár a szőlőt, de az nem számottevő.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a Magyar Hírlapnak pénteken azt mondta: aznap hajnalban mínusz 0,8 fokot mutatott a hőmérő Balatonbogláron, de szerencsére nem okozott fagykárt a környéken. A gazdák fagyveszély esetén füstöléssel védekeznek. A HNT elnökének az információi szerint az ausztriai és német szőlőültetvényeket sem kímélte a fagy. Légli pénteken délután még aggódott az éjszakai hőmérséklet miatt, bízott abban, nem lesz derült az ég a szombatra virradó éjszaka.

Szombaton már úgy nyilatkozott lapunknak, megúszták a fagyveszélyt, túl vannak a nehezén Balatonboglár környékén, a szombatra virradó éjszakán jócskán a nulla fok felett volt a hőmérséklet, s most már melegebb napok jönnek.

Kedden fagykárok keletkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csenger környékén is, az alma-, a körte-, a cseresznyeültetvényeken a mínusz három-öt fokos hidegben – mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György hozzáfűzte: a fagykár nem volt olyan kritikus, mint tavaly áprilisban. Két héten belül kiderül, hogy pontosan milyen mértékű a kár, hogyan fejlődnek a gyümölcsök. Megjegyezte: Dél-Tirolban, Németországban és Belgiumban a mínusz 4-5 fokos hideg súlyos fagykárokat okozott a gyümölcsösökben. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy itthon problémát jelent, hogy a méhek nem poroznak a szeles, hideg időjárásban.

Az almánál elég, ha a virágok tíz százalékát beporozzák, a cseresznyénél viszont legalább ötven százalékát be kell porozni, hogy megfelelő legyen a termés. Információink szerint a gödöllői gyümölcsösök csonthéjasait is érte fagykár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője, egyben Zala megyei elnöke, Süle Katalin érdeklődésünkre jelezte: bár múlt pénteken hajnalban Zalában is mínusz két fokot mértek, ám a füstölésnek köszönhetően sem a szőlőkben, sem a gyümölcsösökben nem keletkezett fagykár. Egyébként a gazdák tizenöt napig tehetik meg a kárbejelentést. – See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/86011/Tarolt_a_fagy_a_gyumolcsosokben#sthash.VWGjrzpJ.dpuf

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Alkalmazhatók még a mankoceb hatóanyagú készítmények a növényvédelemben?

2023. június 17. 11:39

Acrobat-tal permeteztem a szőlőt. A maradékot ráfújtam a körte-, alma-, barackfára. Ha lejár az 56 nap várakozási idő ehető-e a gyümölcs?

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?

A licsi így hozhat a lakásunkban is gyümölcsöt

2024. december 6. 14:10

Amennyiben szabadban van (például nyáron erkélyre tesszük), ügyeljünk arra, hogy ne érje hirtelen túl erős napfény vagy szél!

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.