Zöldség-Gyümölcs

Komoly károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

A Mátrában és Szabolcsban is fagy pusztított a gyümölcsösökben az elmúlt napokban, az alma-, a kajszibarack- és a dióültetvényeket is súlyos kár érte – értesült lapunk. A szőlő átvészelte a hideg napokat.

Múlt héten péntekre virradóan mínusz négy fokot mértek a Mátrában, Gyöngyöspatán. A gyümölcsfák lombozata elfeketedett, a kajszibarack- és a diófaültetvényeken súlyos pusztítást vitt végbe a fagy a völgyes részeken – mondta lapunknak Soós János, a gyöngyöspatai hegyközség hegybírója. Hozzáfűzte: a szőlőt nem érte jelentős kár, a leveleken, levélszéleken észlelhetők ugyan az elfagyás jellegű tünetek, ám a fürtkezdeményeken ilyen nem látható. Hangsúlyozta: ezt a szőlő kiheveri. Szombatra virradóra már pluszokat mutatott a hőmérő higanyszála.

A nagyrédei Mészáros Családi Pincészettől azt az információt kaptuk, hogy érte fagykár a szőlőt, de az nem számottevő.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a Magyar Hírlapnak pénteken azt mondta: aznap hajnalban mínusz 0,8 fokot mutatott a hőmérő Balatonbogláron, de szerencsére nem okozott fagykárt a környéken. A gazdák fagyveszély esetén füstöléssel védekeznek. A HNT elnökének az információi szerint az ausztriai és német szőlőültetvényeket sem kímélte a fagy. Légli pénteken délután még aggódott az éjszakai hőmérséklet miatt, bízott abban, nem lesz derült az ég a szombatra virradó éjszaka.

Szombaton már úgy nyilatkozott lapunknak, megúszták a fagyveszélyt, túl vannak a nehezén Balatonboglár környékén, a szombatra virradó éjszakán jócskán a nulla fok felett volt a hőmérséklet, s most már melegebb napok jönnek.

Kedden fagykárok keletkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csenger környékén is, az alma-, a körte-, a cseresznyeültetvényeken a mínusz három-öt fokos hidegben – mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György hozzáfűzte: a fagykár nem volt olyan kritikus, mint tavaly áprilisban. Két héten belül kiderül, hogy pontosan milyen mértékű a kár, hogyan fejlődnek a gyümölcsök. Megjegyezte: Dél-Tirolban, Németországban és Belgiumban a mínusz 4-5 fokos hideg súlyos fagykárokat okozott a gyümölcsösökben. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy itthon problémát jelent, hogy a méhek nem poroznak a szeles, hideg időjárásban.

Az almánál elég, ha a virágok tíz százalékát beporozzák, a cseresznyénél viszont legalább ötven százalékát be kell porozni, hogy megfelelő legyen a termés. Információink szerint a gödöllői gyümölcsösök csonthéjasait is érte fagykár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője, egyben Zala megyei elnöke, Süle Katalin érdeklődésünkre jelezte: bár múlt pénteken hajnalban Zalában is mínusz két fokot mértek, ám a füstölésnek köszönhetően sem a szőlőkben, sem a gyümölcsösökben nem keletkezett fagykár. Egyébként a gazdák tizenöt napig tehetik meg a kárbejelentést. – See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/86011/Tarolt_a_fagy_a_gyumolcsosokben#sthash.VWGjrzpJ.dpuf

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

2023. november 26. 07:10

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

Az innovatív tárolóládák jelentősége az agráriumban

2020. február 24. 08:35

A Schoeller Allibert vállalat olyan műanyag ládákat gyárt, melyek időtállók, megóvják még a kényes ömlesztett árucikkeket is, ráadásul környezetkímélők is.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem hazánkban

2022. november 25. 14:26

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.