Zöldség-Gyümölcs

Miért repednek a gyümölcsök?

Agrofórum Online

A gyümölcsök héjának felrepedése az érési időszakban sajnos, több gyümölcsfajnál is előfordul, súlyos gazdasági károkat okozva számunkra.

A gyümölcsök héjának felrepedése az érési időszakban sajnos több gyümölcsfajnál is előfordul, súlyos gazdasági károkat okozva számunkra. A felrepedt gyümölcsök nem értékesíthetők, a keletkezett sebeken keresztül különböző kórokozók hatolnak be a gyümölcsökbe, tovább rontva a helyzetet. Így a szüreti szezon kezdetén érdemes egy kicsit részletesebben megvizsgálni a gyümölcsrepedés okait és kiküszöbölésének lehetőségeit.

Cseresznye, meggy

Ebben a témakörben először a cseresznyéről kell szólni, hiszen ennél a gyümölcsfajnál fordul elő leggyakrabban a gyümölcsök ilyen módon történő károsodása, és a legnagyobb bevételkiesést is ennél a fajnál okozza. A cseresznyefajták érési időszakában – május vége és július vége között – Magyarországon sok a csapadék, és ez okozza a fő problémát. Különösen, ha előtte sokáig nem volt eső, és nem is öntöztünk. A gyökérzeten át felvett víz a gyümölcsök magas turgornyomását eredményezi. A gyümölcsök felületére jutó esővíz pedig a héjon mint félig áteresztő hártyán át, az ozmotikus potenciálkülönbség miatt, a gyümölcsök belsejébe áramlik. A növekvő feszültség szétrepeszti a héjat. A repedések leggyakrabban a kocsány mellett, illetve a gyümölcsök csúcsán jelentkeznek. A kocsánymélyedésben ugyanis meg tud állni a víz, a csúcson pedig a felületi feszültség miatt cseppekben gyűlik össze. Az érés előrehaladtával fokozódik a gyümölcsök repedésre való hajlama, mert egyre növekszik a cukortartalmuk. A növekvő cukortartalom miatt egyre nagyobb az ozmotikus potenciálkülönbség a héj felülete és a gyümölcs belső része között, amikor esővíz kerül rá. A hőmérséklet is hatással van a gyümölcsrepedés mértékére. Magasabb hőmérsékleten nagyobb a valószínűsége, ezért veszélyesebb egy nyári zápor, ami után gyorsan kisüt a nap, mint egy csendes éjszakai eső. A különböző napszakokban is eltérő a gyümölcsrepedés veszélye. A gyümölcsök turgora reggel a legnagyobb, majd a nap folyamán fokozatosan csökken, ezáltal a repedésre való hajlam is csökken. A cseresznye fajtaleírásoknál részletezni szokták a repedésre való hajlamot, hiszen a fajták között nagy különbségek vannak. A repedésre leginkább hajlamosak a kemény húsú, „ropogós” fajták köréből kerülnek ki.


1. kép: Felrepedt cseresznye gyümölcsök érés előtt

A meggyfajták közül is hajlamos néhány az esővíz okozta repedésre, de az a meggyültetvényekben sokkal kisebb károkat okoz, mint a cseresznyésekben.

Hogyan tudjuk megvédeni a gyümölcsöket a repedés okozta károsodástól?

A cseresznye- és meggyültetvényekben, különösen, ha repedésre hajlamos fajtáink vannak, különböző technikai megoldásokkal vagy meg kell akadályoznunk, hogy az esővíz a gyümölcsökre kerüljön, vagy eső után minél hamarabb el kell tüntetnünk a vizet a gyümölcsökről. Ez a védekezés alapja. Emellett nagyon fontos a tenyészidőszak során a folyamatos vízellátás, öntözés, hogy ne lökésszerűen érje a fákat a lehulló csapadék vízmennyisége. A növények jó kondíciója és egészségi állapota is fontos, amit jó tápanyagellátással és növényvédelemmel kell biztosítanunk. A növényvédelmi kezelésekkel együtt az érési időszakhoz közeledve kalciumtartalmú permetező trágyázást (kalcium-klorid, kalcium-hidroxid) is alkalmazhatunk, ami a fejlődő gyümölcsök héjának szilárdságát fokozza, ellenállóbbá téve őket a fizikai behatásokkal szemben.

A védekezés egyik módja tehát, hogy az érési időszakban nem hagyjuk, hogy az esővíz rákerüljön a gyümölcsökre, vagyis letakarjuk az ültetvényt. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a fák nem túl nagyok. A cseresznye viszont az egyik legnagyobb méretű fát nevelő gyümölcsfaj. Az alany helyes megválasztásával és rendszeres metszéssel viszont cseresznyéből is tudunk kisméretű fákat nevelni. Az intenzív művelési rendszerek kidolgozásához éppen a letakarhatóság, emellett pedig a hatékony kézi szedés igénye adta a fő ösztönzést az elmúlt években. Intenzív cseresznye- és meggyültetvényekben speciális támrendszerre kifeszített fóliatakarást alkalmaznak a szüreti időszakban, így nem kerül esővíz a gyümölcsökre. A támrendszert és a takarást szélterhelésre is méretezni kell.


2. kép: Takart cseresznyeültetvény

Ha nagyméretű fáink vannak, és nincs mód takarásra, különböző készítmények kipermetezésével, vagy az esővíz gyors felszárításával csökkenthetjük a gyümölcsrepedés okozta károkat. Az esővel egy időben kijuttatott sóoldatok növelik a gyümölcs felületére kerülő víz ozmotikus potenciálját, így az kevésbé hatol be a gyümölcsökbe. Erre a célra elsősorban a kalcium-klorid vált be. Az oldatot a fák koronája felett elhelyezett mikroszórófejes öntözőrendszerrel juttatják ki.

A gyümölcsökre került esővíz gyors eltávolítására leginkább az a módszer vált be, hogy egy helikopter köröz eső után közvetlenül az ültetvény felett, és az erős légáram lerázza a vizet a fákról. Helikoptere azonban nem minden gyümölcsös gazdának van… Ha „házilag” szeretnénk megoldani a problémát, próbálkozhatunk azzal is, hogy egy légporlasztásos permetező gépet járatunk üresen az ültetvényben eső után. A tapasztalatok szerint elég jó hatékonysággal működik. A cseresznyét és a meggyet sok helyen törzsrázó gépekkel szüretelik, kézenfekvő megoldásnak tűnne, hogy rázzuk le ezekkel a vizet a fákról. Az elképzelés azon bukik meg, hogy túl lassú és nehézkes, egy nagy ültetvényben nem kivitelezhető elég gyorsan, ugyanis itt a víz gyors eltávolításán van a hangsúly.

Kajszi, őszibarack, szilva, alma és körte

Kajszi, őszibarack, szilva, alma és körte termesztése során is találkozunk gyümölcsrepedéssel. Ezeknél a fajoknál a gyümölcsök felületére jutó csapadéknak nincs döntő jelentősége. A tüneteket a vízhiányos időszak utáni hirtelen csapadék, vagy vízpótlás, illetve a túl késői szüret okozza. A héj ezeknél a fajoknál is főként a kocsány mellett, és a bibepontnál reped fel. A felrepedt gyümölcsök aztán szürkepenész következtében gyorsan tönkremennek, így nemcsak friss fogyasztásra, hanem feldolgozásra is alkalmatlanná válnak.


3. kép: Ceglédi arany kajszifajta felrepedt gyümölcse

Az egyes fajokon belül a fajták nem egyformán hajlamosak a gyümölcsrepedésre. A fajtaleírásokban ezeknél a fajoknál is megtaláljuk a gyümölcsrepedésre való hajlamot. A fajták kiválasztásánál ezt érdemes figyelembe venni.

Összefoglalva, a gyümölcsrepedés elleni védekezés alapja minden gyümölcsfajnál a fák kiegyensúlyozott tápanyagellátása, jó kondícióban tartása, és a folyamatos vízadagolás az ültetvényben. Így kevésbé okoz problémát, ha egy aszályos időszak után hirtelen nagy mennyiségű vizet kapnak a fák. Cseresznye- és meggyültetvényekben ez nem elegendő, hanem a termesztéstechnológiai folyamatba beépített egyéb védekezési eljárásokra is feltétlenül szükség van. Ezekkel vagy megakadályozzuk, hogy a csapadék a gyümölcsökre kerüljön, vagy minimálisra igyekszünk csökkenteni a felületükről a gyümölcsök belsejébe kerülő víz mennyiségét.


4. kép: Snow Queen nektarinfajta felrepedt gyümölcsei

A képek a szerző felvételei

Dr. Szalay László
BCE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó