Zöldség-Gyümölcs

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

Agrofórum Online

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

A kutatásból kiderült, hogy napi egy nagy paradicsomnak megfelelő mennyiség (körülbelül 110 g) elfogyasztása akár 36%-kal is csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent kutatás három éven át tartott, amelyben olyan résztvevők vettek részt, akiknél a szívproblémák kockázati tényezői magasak voltak, például cukorbetegség, dohányzás, magas koleszterinszint, elhízás vagy a családban előfordult korai szív- és érrendszeri betegségek miatt.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők több mint 82%-ának már magas volt a vérnyomása. Három csoportba sorolták őket a magas vérnyomásuk alapján: 

  • Az 1. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 140-159 mmHg (higanymilliméter) és 90-99 mmHg diasztolés), 
  • a 2. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 160-179 mmHg és 100-109 mmHg diasztolés) 
  • és a 3. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 180 mmHg vagy magasabb és 110 mmHg vagy magasabb diasztolés) szerint.

A résztvevők kitöltötték az étrendre és a fizikai aktivitásra vonatkozó kérdőíveket, a napi paradicsomfogyasztást pedig olyan fogyasztási cikkek alapján határozták meg, mint a nyers paradicsom, a paradicsomszósz és a gazpacho.

A tanulmányban figyelemre méltó összefüggést figyeltek meg a megnövekedett paradicsomfogyasztás és az alacsonyabb vérnyomásértékek között.

A legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz (1,5 uncia vagy annál kevesebb) képest a legmagasabb fogyasztású csoport (körülbelül 4 uncia vagy annál több) 36%-kal alacsonyabb általános magas vérnyomás-kockázatot mutatott. Ezenkívül a közepes mennyiségű paradicsomot fogyasztó csoportban a diasztolés vérnyomás is jelentősen csökkent (0,65 mmHg csökkenés) a legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz képest.

Bár a tanulmány kiemelte a paradicsom lehetséges előnyeit a vérnyomás kezelésében, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás csökkenése csak az 1. fokozatú magas vérnyomásban szenvedő résztvevőknél volt szignifikáns, a magasabb vérnyomásúaknál nem.

A szerzők szerint a magasabb fokozatú hipertónia esetében a fordított összefüggés hiánya a vizsgált populáció idősebb természetének tudható be, mivel a legtöbbjüknek már a vizsgálat kezdetén régóta fennálló magas vérnyomása volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

2021. január 27. 06:24

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország.