32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Zöldség-Gyümölcs

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

Agrofórum Online

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

A kutatásból kiderült, hogy napi egy nagy paradicsomnak megfelelő mennyiség (körülbelül 110 g) elfogyasztása akár 36%-kal is csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent kutatás három éven át tartott, amelyben olyan résztvevők vettek részt, akiknél a szívproblémák kockázati tényezői magasak voltak, például cukorbetegség, dohányzás, magas koleszterinszint, elhízás vagy a családban előfordult korai szív- és érrendszeri betegségek miatt.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők több mint 82%-ának már magas volt a vérnyomása. Három csoportba sorolták őket a magas vérnyomásuk alapján: 

  • Az 1. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 140-159 mmHg (higanymilliméter) és 90-99 mmHg diasztolés), 
  • a 2. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 160-179 mmHg és 100-109 mmHg diasztolés) 
  • és a 3. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 180 mmHg vagy magasabb és 110 mmHg vagy magasabb diasztolés) szerint.

A résztvevők kitöltötték az étrendre és a fizikai aktivitásra vonatkozó kérdőíveket, a napi paradicsomfogyasztást pedig olyan fogyasztási cikkek alapján határozták meg, mint a nyers paradicsom, a paradicsomszósz és a gazpacho.

A tanulmányban figyelemre méltó összefüggést figyeltek meg a megnövekedett paradicsomfogyasztás és az alacsonyabb vérnyomásértékek között.

A legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz (1,5 uncia vagy annál kevesebb) képest a legmagasabb fogyasztású csoport (körülbelül 4 uncia vagy annál több) 36%-kal alacsonyabb általános magas vérnyomás-kockázatot mutatott. Ezenkívül a közepes mennyiségű paradicsomot fogyasztó csoportban a diasztolés vérnyomás is jelentősen csökkent (0,65 mmHg csökkenés) a legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz képest.

Bár a tanulmány kiemelte a paradicsom lehetséges előnyeit a vérnyomás kezelésében, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás csökkenése csak az 1. fokozatú magas vérnyomásban szenvedő résztvevőknél volt szignifikáns, a magasabb vérnyomásúaknál nem.

A szerzők szerint a magasabb fokozatú hipertónia esetében a fordított összefüggés hiánya a vizsgált populáció idősebb természetének tudható be, mivel a legtöbbjüknek már a vizsgálat kezdetén régóta fennálló magas vérnyomása volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

2022. augusztus 25. 04:37

Szeretném megtudni, hogy mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

10 centi alatt csípje le! - Így hoz több termést a paradicsom

2025. június 14. 13:10

A paradicsom kacsolása nélkül nincs bő termés: mutatjuk, mikor és hogyan távolítsa el a hajtásokat, hogy egészséges növényt neveljen!

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria