Zöldség-Gyümölcs

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

Agrofórum Online

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

A kutatásból kiderült, hogy napi egy nagy paradicsomnak megfelelő mennyiség (körülbelül 110 g) elfogyasztása akár 36%-kal is csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent kutatás három éven át tartott, amelyben olyan résztvevők vettek részt, akiknél a szívproblémák kockázati tényezői magasak voltak, például cukorbetegség, dohányzás, magas koleszterinszint, elhízás vagy a családban előfordult korai szív- és érrendszeri betegségek miatt.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők több mint 82%-ának már magas volt a vérnyomása. Három csoportba sorolták őket a magas vérnyomásuk alapján: 

  • Az 1. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 140-159 mmHg (higanymilliméter) és 90-99 mmHg diasztolés), 
  • a 2. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 160-179 mmHg és 100-109 mmHg diasztolés) 
  • és a 3. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 180 mmHg vagy magasabb és 110 mmHg vagy magasabb diasztolés) szerint.

A résztvevők kitöltötték az étrendre és a fizikai aktivitásra vonatkozó kérdőíveket, a napi paradicsomfogyasztást pedig olyan fogyasztási cikkek alapján határozták meg, mint a nyers paradicsom, a paradicsomszósz és a gazpacho.

A tanulmányban figyelemre méltó összefüggést figyeltek meg a megnövekedett paradicsomfogyasztás és az alacsonyabb vérnyomásértékek között.

A legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz (1,5 uncia vagy annál kevesebb) képest a legmagasabb fogyasztású csoport (körülbelül 4 uncia vagy annál több) 36%-kal alacsonyabb általános magas vérnyomás-kockázatot mutatott. Ezenkívül a közepes mennyiségű paradicsomot fogyasztó csoportban a diasztolés vérnyomás is jelentősen csökkent (0,65 mmHg csökkenés) a legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz képest.

Bár a tanulmány kiemelte a paradicsom lehetséges előnyeit a vérnyomás kezelésében, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás csökkenése csak az 1. fokozatú magas vérnyomásban szenvedő résztvevőknél volt szignifikáns, a magasabb vérnyomásúaknál nem.

A szerzők szerint a magasabb fokozatú hipertónia esetében a fordított összefüggés hiánya a vizsgált populáció idősebb természetének tudható be, mivel a legtöbbjüknek már a vizsgálat kezdetén régóta fennálló magas vérnyomása volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Milyen paradicsomot termesszünk a házikertben?

2021. január 31. 15:12

Kertemben paradicsomot szeretnék nevelni friss fogyasztásra, és ha elég terem házi befőzésre is. Hogyan tervezzem meg a fajtákat?