11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

Agrofórum Online

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

A kutatásból kiderült, hogy napi egy nagy paradicsomnak megfelelő mennyiség (körülbelül 110 g) elfogyasztása akár 36%-kal is csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent kutatás három éven át tartott, amelyben olyan résztvevők vettek részt, akiknél a szívproblémák kockázati tényezői magasak voltak, például cukorbetegség, dohányzás, magas koleszterinszint, elhízás vagy a családban előfordult korai szív- és érrendszeri betegségek miatt.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők több mint 82%-ának már magas volt a vérnyomása. Három csoportba sorolták őket a magas vérnyomásuk alapján: 

  • Az 1. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 140-159 mmHg (higanymilliméter) és 90-99 mmHg diasztolés), 
  • a 2. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 160-179 mmHg és 100-109 mmHg diasztolés) 
  • és a 3. fokozatú magas vérnyomás (szisztolés 180 mmHg vagy magasabb és 110 mmHg vagy magasabb diasztolés) szerint.

A résztvevők kitöltötték az étrendre és a fizikai aktivitásra vonatkozó kérdőíveket, a napi paradicsomfogyasztást pedig olyan fogyasztási cikkek alapján határozták meg, mint a nyers paradicsom, a paradicsomszósz és a gazpacho.

A tanulmányban figyelemre méltó összefüggést figyeltek meg a megnövekedett paradicsomfogyasztás és az alacsonyabb vérnyomásértékek között.

A legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz (1,5 uncia vagy annál kevesebb) képest a legmagasabb fogyasztású csoport (körülbelül 4 uncia vagy annál több) 36%-kal alacsonyabb általános magas vérnyomás-kockázatot mutatott. Ezenkívül a közepes mennyiségű paradicsomot fogyasztó csoportban a diasztolés vérnyomás is jelentősen csökkent (0,65 mmHg csökkenés) a legalacsonyabb fogyasztású csoporthoz képest.

Bár a tanulmány kiemelte a paradicsom lehetséges előnyeit a vérnyomás kezelésében, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás csökkenése csak az 1. fokozatú magas vérnyomásban szenvedő résztvevőknél volt szignifikáns, a magasabb vérnyomásúaknál nem.

A szerzők szerint a magasabb fokozatú hipertónia esetében a fordított összefüggés hiánya a vizsgált populáció idősebb természetének tudható be, mivel a legtöbbjüknek már a vizsgálat kezdetén régóta fennálló magas vérnyomása volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

2024. július 26. 04:38

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?