Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Az enyhébb éghajlatot kedveli, mérsékelt és elég hosszú ideig tartó téli hideggel, hazánkban szinte mindenütt megterem. Az őszibarack különböző termőterületeken történő sikeres termesztéséhez feltétlenül szükséges az eltérő igényű alanyok használata. Vannak szárazságtűrő, meszes és kevésbé meszes vagy savanyú talajokra alkalmas fajták. Legfontosabb fajták: Cardinal, Champion, Cresthaven, Dixired, Jubilant, Golden Early. Magyarországon a termőterülete 5 344 hektár, a betakarított éves termésmennyiség 37 080 tonna (KSH, 2017). Friss gyümölcsként való fogyasztása áll az első helyen, de feldolgozott termékként is egyre nő a felhasználása, például konzervként, mélyhűtve, rostos gyümölcsitalként és aszalványként is megtalálható a boltok kínálatában. Fontosabb kórokozói és károsítói: monília, lisztharmat, tafrinás levélfodrosodás, őszibarackhimlő, pszeudomonászos elhalás, sztigminás levéllyukacsosodás, agrobaktériumos gyökérgolyva, zöld őszibarack-levéltetű, gubacsatkák, pajzstetvek. Az őszibarack termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2021. április 19.
Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.
2021. március 29.
A kórokozó már a levelek egérfüles állapotától a sziromhullásig, a terméskötődésig, folyamatosan fertőzheti az őszibarackot
2021. március 13.
A globális őszibaracktermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már agrártermék esetében.
2021. március 12.
A tavasz közeledtével megindul az őszi vetésű szántóföldi kultúrák mellett a fás szárú növények fejlődése is. Ezzel egyidejűleg azonban a fákra, illetve a termésükre leselkedő kártevők és kórokozók egy része is életre kel és lehetőséget keres arra, hogy életét és szaporodását a gazdálkodók kárára tovább folytathassa.
2021. március 10.
Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.
2021. január 26.
A nektarinok céltudatos nemesítése az 1930-as években indult el, jobb áruminőséget adó fajtáik pedig az 1950-es évektől kezdtek elterjedni. Magyarországon az őszibarack termésmennyiségéből jelenleg kb. 15–20%-kal részesednek a nektarinok.
2020. június 26.
Fehér bevonat jelent meg az őszibarackfám levelein és egy-egy termésen is. Lehetséges, hogy lisztharmatosak?
2020. június 23.
Egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is.
2020. május 8.
R. Péter kérdése: Mi okozza az őszibarack új, fiatal levelek sárga foltosságát, sárgaságát, lehullását. A levelek mérete általában fele, egyharmada a kifejlett zöld, egészséges levelekének.