A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2022. augusztus 30.
A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította.
2022. augusztus 27.
A sittes talaj a kertek jó nagy százalékát érinti. Sokan a teljes talajcserében hisznek, ami valljuk be manapság már nem olyan egyszerűen kifizethető. De akkor mi lehet a jó megoldás?
2022. augusztus 26.
Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.
2022. augusztus 26.
Hiába a hetek óta tartó csapadékhiány, már messziről nézve is üde zölden virít a tatai Mikóczy Szőlőbirtok. Ez első ránézésre talán meglepő, hiszen a talajfelszín alatt zajlik a láthatatlan öntözés, ami magyarázatot ad arra, hogy a sorokban a növények miért ellenállnak ennyire a szélsőséges időjárásnak. A technológiát egy, a KITE társrendezésében megszervezett gyakorlati bemutatón ismerhették meg a szőlőtermelők.
2022. augusztus 24.
A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.
2022. augusztus 17.
A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.
2022. július 29.
A változások korát éljük, amihez a növényvédelmi feladatoknak is alkalmazkodniuk kell.
2022. július 28.
Eszterbauer Jánossal beszélgettünl, a mesélő címkék mellett pedig jutott még idő szót ejteni a borvidék múltjáról-jelenéről, sőt a birtoképítésről és biogazdálkodásról is.
2022. július 10.
Egyhetes távollétünk alatt a szőlőfürtök betegek lettek. Finom, fehéres bevonat látszik rajtuk. Hogyan tudom megmenteni a termést?