A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2019. április 17.
P. László kérdése: Néhány éve vettem egy szőlőtövet, úgy adták, hogy augusztusi muskotály. Gyönyörű egykaros kordonná neveltem, hozza is a termését, nem ritka rajta a 30-40 cm-es fürt. Sajnos évek óta nem tudok róla enni egy falatot sem.
A termesztő ember a tapasztalatok során felfedezte, hogy a növekedésükben gátolt, visszaszorított, ritkított, csökkentett rügyszámú tőkék nagyobb fürtű, cukorban gazdagabb, savban szegényebb, ízletesebb, nagyobb bogyójú termést adnak, mint a természetes formában növő tőkék. Ezért alakul ki a szőlőtőke metszése, mely alatt a vesszők évenkénti visszavágását,…
Lapszám:
2019. április - Extra 81.
Év:
2019
Hónap:
április
Történelmi áttekintés E területen élő emberek különálló lakóházakat ún. tanyákat a terület legmagasabb pontjára építették, s azokat szőlőskerttel, gyümölcsössel vették körül. Mindkettőt gyümölcsükért és a futóhomok megkötéséért termesztették. Már a török uralom előtt ezek a haszonkertek megélhetést adtak az ott élőknek. A törökök elől…
Lapszám:
2019. április - Extra 81.
Év:
2019
Hónap:
április
2019. április 11.
S. Soma kérdése: Milyen atkafajok fordulhatnak elő a szőlőn leggyakrabban, és hogyan érdemes védekezni ellenük?
2019. március 31.
S. Soma kérdése: Szeretném a szőlő sorközét gyommentesen tartani, ehhez keresek olyan takarónövényt, amely a talajt is védi. Mit ajánlanak?
2019. március 23.
Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?
2019. március 21.
A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.
2019. március 20.
Mind a borszőlő, mind a csemegeszőlő fajták jellemző, változatos tulajdonsága a bogyó alakja. Míg az elsőnél inkább a fajtahatározást segítő jellemző, addig a csemegeszőlő esetén a piacosságot is meghatározza. A változatos bogyóformákra épülő fajtarendszerezéssel már a 19. században is foglalkoztak.
2019. március 19.
A szőlő a különleges kúszó és futó növényi csoporthoz tartozik, amely tagjai sajátos szerveikkel a fény felé kapaszkodnak, támaszkodnak és rögzítik hajtásaikat. E fontos funkciót végző szerv a kacs.