Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés – Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés – Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Enviroinvest Zrt.

A növényvédő szerek piacán már több éve jelen vannak az almafélék tűzelhalása ellen ajánlott szerek.

Ezek hatásspektruma szélesebb, nem specifikusan a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora-ra optimalizált, ellentétben az Erwiphage-gal, amely a 2012 és 2013- ban is bizonyította, hogy 75%-os hatékonysággal előzi meg a betegség megjelenését. Készítményük 2018-ról ERWIPHAGE PLUS néven elérhető.

Ezért javasoljuk, hogy:

⦁ Érdemes megelőzni a bajt.
⦁ Érdemes a leghatékonyabb, magyar, mikrobiológiai készítményt kipróbálni!
⦁ Érdemes az Erwiphage Plus-t bevetni preventív jelleggel

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen, magyar világújdonsággal

Technológia, felhasználás:

Az Erwiphage PLUS* engedélyezését megelőző szabadföldi kísérletek azt bizonyították, hogy a virágzás időszakában megelőző jelleggel végzett kezelés gyakorlatilag meggátolja a kórokozó aktiválódását.

A permetezési technológiába történő beépítésnél fontos figyelembe venni:

A virágzás időszakában a technológiába épített háromszori permetezés nagyfokú védelmet biztosít az almatermésűeknél a tűzelhalás ellen. Meghatározott környezeti feltételek együttállása esetén (hőmérséklet, páratartalom, vagy mechanikai sérülés veszélye) érdemes újbóli 1-2 permetezést végezni.

A termék két komponensből áll:

⦁ Az „A” komponens tartalmazza a fágokat. 1 hektár egyszeri permetezésére elegendő 100 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba. Az „A” komponenst a felhasználásig 4°C fokon (min. 2°C, max. 8°C) hűtőben, fagyásmentesen kell tárolni.
⦁ A „B” komponens a fágok életidejének a megnövelését biztosító UV védelmet adja. 1000 ml-es kiszerelésben forgalmazzuk, mely szintén egy hektár egyszeri permetezésére elegendő, tárolásához hűvös fényvédett helyre van szükség.

Dózis: “A” komponens 0,1 l/ha, + “B” komponens 1,0 l/ha (1000 l vízben). Kijuttatás: permetezéssel napnyugta után. A kipermetezést réztartalmú szerekkel együtt nem szabad elvégezni! A szer használatához a termelőknek regisztrálni kell a NÉBIH megyei szervezeténél.

Az alma, körte és birstermesztőknek, a tűzelhalás szó hallatán biztosan a megbarnult levelek, a csonkolás és a terméskiesés jut az eszükbe. Kevésbé közismert, hogy a fertőzést okozó baktériumnak – az Erwinia amylovora-nak – létezik egy természetes ellensége.

Egy magyar újdonság megszületése

Erre a tényre,- hogy létezik egy természetes ellenszere az almafa tűzelhalás baktériumnak – alapozta kutatásait egy pécsi biotechnológiai cég, az Enviroinvest Zrt. A PTE-vel és a SzTE-vel közösen folytatott kutatásaik során megtaláltak és izoláltak 39 vírustörzset, úgynevezett bakteriofágokat, amelyek a fertőző baktériumot elpusztítják. Így született meg és került a magyar piacra Erwiphage Plus* néven a tűzelhalás elleni permetszer.

Amikor a vírusok a segítőtársaink

A szer hatóanyaga két bateriofág (röviden fág) nagy koncentrátumú keveréke. A fágok a vírusok egy speciális fajtája, amely csak baktériumokat támad meg és pusztít el.

www.erwiphage.com

Értékesítés:
Dr. Nagy Ildikó Katalin
+3630/9070-660
dr.nagy.ildiko.katalin@enviroinvest.hu

Kutatás-fejlesztés
Dr. Kovács Tamás
+3630/8704-527
kovacst@enviroinvest.hu

*Regisztrált védjegy. A készítmény szabadalommal védett.
Az Erwiphage PLUS * 2018.március 15-től engedéllyel újra forgalomba került.

Hadd mondjam el újra… – A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

A kikalászolt, de még nem virágzó búza kalászfuzáriózis iránti fogékonysága nem sokkal marad el a virágzóétól. E veszélyes kórokozó elleni gombaölő szeres védekezés idejének „finomhangolásával” kapcsolatos tudnivalókra szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét.

Inváziós kártevők: A szelídgesztenye-gubacsdarázs

A szelídgesztenye gubacsdarázs a szelídgesztenye legjelentősebb és legveszélyesebb kártevője által okozott termésveszteség mértéke akár 50-80 %-os is lehet. A megoldást a rezisztens fajták nemesítése jelentheti, illetve a természetes ellenségek betelepítése segíthet a rovar visszaszorításában.

Raktári kártevők terménytételben történő elszaporodását, elhelyezkedését befolyásoló tényezők elemzése

A raktári kártevők elleni sikeres védekezés alapja a célszervezetek biológiai, ökológiai igényeinek ismerete. A kártevők előfordulását befolyásoló tényezőegyüttesből a nedvesség és a hőmérséklet hatása a legmeghatározóbb.

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

Az AGRYA nemzetközi növényvédelmi konferenciát hirdet fiatal gazdáknak

A növényvédő szer szabályozás átalakulása, a hatóanyag kivonások komoly feladat elé állítják a gazdálkodókat.

2018. október 24. 06:55

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.

2018. március 30. 19:24