Szőlő-Bor

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

Agrofórum Online

Marcus Keller, a Washington Állami Egyetem szőlész-kutatója, A szőlőtudomány: anatómia és fiziológia című könyv szerzője, nyugalomra inti a szőlőtermelőket a szárazság és hőség növényfejlődésre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival kapcsolatban, legyen szó bor-, csemege-, vagy mazsolának szánt szőlő előállításáról.

,,A szőlő meglehetősen rugalmas szervezet az említett tényezők tekintetében. Származási helyén éveken át tartó aszállyal is képes megbirkózni – nagy sikerrel. Jóllehet van egy határ, amelyet már ezek a növények sem viselnek el.” – mondja a szakértő.

A farmprogress.com szerint, mint a Chateau St. Michelle Szőlészet kiváló szakembere, Keller elmondta: svájci, ausztrál és amerikai kutatásai során széles körű rálátásra tett szert a szőlő fiziológiai sajátosságai kapcsán. Olyan, a vízhiány hatásait értékelő megfigyelések zajlanak, amelyek során riesling és chardonnay, fehér szőlőfajták bevonásával vizsgálják a különböző vízmennyiségek növényfejlődésre, termésképzésre, -minőségre és -mennyiségre, valamint borminőségre gyakorolt hatását.

“Öntözési gyakorlattól függő ízanyagvizsgálatokat végzünk, melyek eredményei támogatják a termelők öntözési stratégia-fejlesztését, és fény derülhet arra is, hogy a vízhiány miképpen befolyásolja a fehérbor minőségét.”

Számos európai országban a szőlőtőkék terméséréskori öntözése tilos, mely azon a félelmen alapul, hogy a többlet víz a bogyók beltartalmi értékének leromlásához vezethet. Kevés olyan tudományos adat áll rendelkezésre azonban arra vonatkozóan, hogy a szezonvégi vízfelvétel károsítja a gyümölcs minőségét. ,,Olyan technikákkal kísérletezünk, amelyek segítségével meghatározzuk, hogyan jut be a víz a szőlőbogyókba és azokból ki, valamint, hogy ez a mozgás a bogyó méretének vagy az oldott anyag koncentrációjának megváltozásához vezet-e.”

Az 1900-as évek javallatával ellentétben – miszerint minél több napfény érje a termést – a szakértő most a szőlőfürtök védelmére, árnyékolására buzdítja a szőlészeket, a kiterjedtebb lombfelület megőrzése útján.

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban szakértő vizsgálati eredményei alapján – különösen a kékszőlők esetében – a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.

Forrás: https://www.farmprogress.com/grapes/washington-advances-grapevine-science

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Ez a jövő: napszámosok helyett szőlőkombájn

2018. december 8. 13:33

Sokan félnek a szüretelőkombájn használatától, de a tapasztalatok nem igazolják a gazdák aggodalmait. Nem kellenek napszámosok, nem baj, ha sár van, a szüretelőgép hatékonyan végzi el a feladatát.

Ejtsük a legkisebb sebet a növényen!

2023. április 13. 09:36

A szakmai napon lehetőség nyílt a gyakorlat egy szeletébe is betekintést nyerni: Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa metszési bemutatót tartott a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?