29℃ 17℃
június 14. Vazul, Elizeus, Herta
Szőlő-Bor

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

Agrofórum Online

Marcus Keller, a Washington Állami Egyetem szőlész-kutatója, A szőlőtudomány: anatómia és fiziológia című könyv szerzője, nyugalomra inti a szőlőtermelőket a szárazság és hőség növényfejlődésre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival kapcsolatban, legyen szó bor-, csemege-, vagy mazsolának szánt szőlő előállításáról.

,,A szőlő meglehetősen rugalmas szervezet az említett tényezők tekintetében. Származási helyén éveken át tartó aszállyal is képes megbirkózni – nagy sikerrel. Jóllehet van egy határ, amelyet már ezek a növények sem viselnek el.” – mondja a szakértő.

A farmprogress.com szerint, mint a Chateau St. Michelle Szőlészet kiváló szakembere, Keller elmondta: svájci, ausztrál és amerikai kutatásai során széles körű rálátásra tett szert a szőlő fiziológiai sajátosságai kapcsán. Olyan, a vízhiány hatásait értékelő megfigyelések zajlanak, amelyek során riesling és chardonnay, fehér szőlőfajták bevonásával vizsgálják a különböző vízmennyiségek növényfejlődésre, termésképzésre, -minőségre és -mennyiségre, valamint borminőségre gyakorolt hatását.

“Öntözési gyakorlattól függő ízanyagvizsgálatokat végzünk, melyek eredményei támogatják a termelők öntözési stratégia-fejlesztését, és fény derülhet arra is, hogy a vízhiány miképpen befolyásolja a fehérbor minőségét.”

Számos európai országban a szőlőtőkék terméséréskori öntözése tilos, mely azon a félelmen alapul, hogy a többlet víz a bogyók beltartalmi értékének leromlásához vezethet. Kevés olyan tudományos adat áll rendelkezésre azonban arra vonatkozóan, hogy a szezonvégi vízfelvétel károsítja a gyümölcs minőségét. ,,Olyan technikákkal kísérletezünk, amelyek segítségével meghatározzuk, hogyan jut be a víz a szőlőbogyókba és azokból ki, valamint, hogy ez a mozgás a bogyó méretének vagy az oldott anyag koncentrációjának megváltozásához vezet-e.”

Az 1900-as évek javallatával ellentétben – miszerint minél több napfény érje a termést – a szakértő most a szőlőfürtök védelmére, árnyékolására buzdítja a szőlészeket, a kiterjedtebb lombfelület megőrzése útján.

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban szakértő vizsgálati eredményei alapján – különösen a kékszőlők esetében – a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.

Forrás: https://www.farmprogress.com/grapes/washington-advances-grapevine-science

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

Lesz elég bor jövőre is

2020. december 10. 07:42

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

A Neszmélyi borvidék

2019. március 23. 05:47

Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?

Adottságok és nehézségek a Pécsi borvidéken

2022. október 13. 06:34

A Pécsi borvidékről és egy ottani borászról igyekszem minél többet elmesélni.

Vesszőérés és jelentősége a szőlő-szaporítóanyag termesztésben

2018. október 2. 10:56

A szőlőtőkén fejlődő hajtások jó beérése vesszővé, minden évben kétszeresen fontos, hiszen a vesszők a téli rügyeket hordozzák és táplálják, továbbá maguk a vesszők a tőke ivartalan szaporító képletei.