21℃ 10℃
április 20. Tivadar, Tihamér, Töhötöm
Zöldség

Milyen esetekben kell ősszel is nitrogént adni a zöldségeknek?

Agrofórum Online

A szántóföldi növények (gabonafélék) esetében a három fő tápanyag közül a foszfort és a káliumot teljes egészében ősszel adjuk, de a nitrogénnek is egy jelentős részét az őszi mélyszántás alkalmával dolgozzuk a talajba. Ezt a gyakorlatot sok szabadföldön gazdálkodó - főleg a kombinált vetésforgót alkalmazó – kertész is átvette, és az őszi talajmunkák idején, összetett műtrágya formájában jelentős mennyiségű nitrogént is használ.

A trágyamegosztás ilyen formája az őszi vetésű gabonafélék esetében teljes mértékben indokolt, de az olyan növényeknél, amelyek vetése vagy ültetése csak tavasszal esedékes, egyenesen műtrágya-pazarlásnak számít. A nitrogén – ellentétben a többi tápanyaggal – a gyenge kötődése, és a talajban történő gyors mozgása miatt a téli csapadékkal a gyökérzóna alá mosódik, a növény számára még a kötöttebb, humuszban gazdagabb talajokon is elvész, nem is beszélve a környezetszennyezésről. Rákérdezéskor az okfejtés: mert a búzánál is így szoktuk csinálni.

Az őszi vetésű gabonafélék esetében az ilyenkor történő nitrogénezés, a növény kezdeti fejlődésének idején jelentkező jelentős nitrogénigény miatt teljes mértékben indokolt még akkor is, ha bizonyos veszteség (kimosódás) a tél folyamán bekövetkezik.

A korai vetésű zöldségféléknél (borsó, gyökérzöldségek, hagyma), de a paprika, a paradicsom, a zöldbab, a dinnye és a káposztafélék esetében is a nitrogént megosztva indító- és fejtrágyának használjuk, törekedve az egyenletes elosztásra. Egyetlen esetben, a pentozán hatás elkerülése miatt lehet indokolt az őszi nitrogénezés.

Ha jelentős mennyiségű szármaradványt dolgozunk be a talajba, a bomlás és a mikroorganizmus-tevékenység elősegítése és felgyorsítása érdekében adhatunk, sőt, szükséges is adni nitrogént. Ellenkező esetben a humifikálódás elmarad, az ültetést vagy a vetést követően nitrogénhiány jelentkezhet (alsó, idősebb levelek egyenletes kisárgulása).

Lényegében ugyanez a jelenség játszódik le házikertek és a kisgazdaságok esetében is, amikor a gondosan összegyűjtött őszi lombot, szalmát, kukoricaszárat leforgatják azzal, hogy növeljék a humusztartalmat. Nagyon jó a lehullott lomb ilyen formában történő hasznosítása, de csak akkor igazán hatásos, ha kevés nitrogént is dolgozunk a talajba. Sok esetben a komposztkészítésnél is gondot jelent, hogy nem indul meg a komposztálódás, a növényi hulladék bomlása. Ilyen esetben is a nitrogén – kevés foszforral kiegészítve – beindíthatja a humuszképződést.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Nagy az eltérés a zöldség- és a gyümölcstermékpályák között

2018. november 6. 11:47

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt években a 74 ezer hektárt sem érte el.