Növényvédelem

Syngenta: Most kell nagyon figyelni a szántóföldi növényekre

Agrofórum Online

Bíztató fejlődési állapotban van a búza, a kukorica és a napraforgó, s az előrejelzések szerint kiváló lesz a repce idén.

Bíztató fejlődési állapotban van a búza, a kukorica és a napraforgó, s az előrejelzések szerint kiváló lesz a repce idén, ám a gazdálkodóknak most nagyon kell figyelniük, mert az enyhe tél miatt veszélyes kórokozók, kártevők is megjelentek a szántóföldeken, hangzott el a növényvédelmi szektorban piacvezető Syngenta Szershow-ján.

A Syngenta az elmúlt hetekben Hódmezővásárhelyen, Dalmandon, Pápán és Hajdúböszörményben tartotta a hagyományos Szershow-ját, amelyeken összesen csaknem ezerkétszáz gazdálkodó vett részt. Ezek a találkozók alkalmat adtak arra, hogy a vállalat szakértői a szántóföldön mutassák be a Syngenta búza, napraforgó, kukorica és repce portfolióját, s a hozzájuk kapcsolódó új, innovatív növényvédelmi készítményeket.

A mintegy 1,5 millió hektáron vetett őszi kalászosokat a kalászhányás környékén érte az április végi fagy, amely több helyen kisebb termékenyülési problémákat okozott, ennek ellenére összességében kifejezetten kedvező képet mutatnak, hangsúlyozta Harmat Ákos, a Syngenta kampánymenedzsere. Az enyhe tél után kora tavasszal viszont szinte azonnal megjelentek a kórokozók és kártevők, amelyek ellen csak jól időzített, megbízható növényvédelmi készítményekkel lehet védekezni.

Mint Harmat Ákos elmondta: kalászosban idén vezették be a Seguris Xtra gombaölő szert, amely egyedülálló módon három, különböző csoportba tartozó hatóanyagot – triazolt, strobilurint és SDHI-t – is tartalmaz. Szintén lényegesen kedvezőbb áron juthatnak hozzá az elődjénél modernebb Moddus Evo szárszilárdítóhoz. Idén tovább bővül a Syngenta búzafajta kínálata: a Falado kenyérbúza révén magas terméshozam realizálható. Ezen kívül egyre népszerűbb a magyar piacon is a Syngenta hibridárpa programja, a Hyvido, amelynek révén egyedülálló őszi árpa hibridek érhetőek el.

– Az elmúlt években rendkívül sikeres napraforgó esetében a tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektáros vetésterülettel számolunk, a kelőfélben lévő napraforgót szerencsére nem károsította a fagy – mondta Harmat Ákos. – Viszont mostanság várható az első gombabetegségek megjelenése, amely ellen feltétlenül védekezni kell, s jelenleg országosan súlyos problémát okoznak a levéltetvek. Napraforgóban megnehezíti az ellenük való védekezést, hogy a nagyméretű levelek fonákján helyezkednek el. Emiatt itt is csak a tartamhatással rendelkező, akár felszívódó, szisztemikus hatású hatóanyagot is tartalmazó készítmények jöhetnek szóba.

A napraforgó területén piacvezető Syngenta portfoliója olyan új, kiváló termőképességű  hibridekkel bővült, amelyek minden szegmensben kiemelkedő alternatívát kínálnak a termelők számára. Az SY Arizona a hagyományos, az SY Diamantis a Clearfield, az SY Bacardi a Clearfield Plus hibridek között jelent újdonságot, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és Clearfield Plus gyomirtású hibrid.

A kukorica növényvédelme során 2016-ban is számos kihívással kell szembenéznünk, hangsúlyozta Schipp Márton, kukoricaért felelős kampánymenedzser.
– A korai tavaszi felmelegedésnek köszönhetően a kukoricavetések a legtöbb helyen időben megtörténtek, viszont ezután rendkívül száraz periódus következett, amely a kukorica fejlődését is visszavetette. A helyzetet súlyosbította a huzamos ideig tartó, szokatlanul alacsony éjszakai hőmérséklet. Így sok helyen találkozhattunk vontatottan fejlődő, stresszes kukoricaállományokkal és heterogén gyomkelésekkel. Nagyon fontos ilyen esetekben a gyomirtó szer helyes megválasztása. A Lumax a kukoricára nézve egy szelektív készítmény, így használata kisebb stresszel jár a már egyébként is terhelt állományokra. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk a megfelelő időben, korán elvégezni a gyomirtást, érdemes olyan valódi posztemergens gyomirtó szert választanunk, amely gyors és látványos hatása mellett tartamhatással is rendelkezik. Ilyen készítmény a Calaris Pro.

Schipp Márton szerint a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen, hogy a technológiánkat a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsuk. A Quilt Xcel számos élettani hatással rendelkezik, így a kukorica könnyebben képes megbirkózni a kedvezőtlen körülményekkel, így szárazabb években is jobb kondícióval és terméstöbblettel hálálja meg használatát. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját – hat szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko – és egy siló hibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól.

Tavaly ősszel 231 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, ez némi növekedés a korábbi évekhez képet. Idén őszre viszont a piaci körülmények pozitív változásai, s a jó termésátlagok miatt jelentős, 20 százalékos növekedés várható e szegmensben, mondta Nádudvari Éva repce kampánymenedzser. A növényállomány nagyon jó állapotban telelt, a késői fagy nem okozott szignifikáns terméskiesést. Az előrejelzések szerint a tavalyi átlagtermésnél lényegesen magasabb termés várható, elérheti a 2014-es átlagot is, amely meghaladta a 3 tonnát hektáronként.

A Syngenta repce portfóliója immár 5 kiváló hibridből áll: a SY Saveo, az NK Aviator és a SY Cassidy mellett két új hibrid, az SY Florida és az SY Bluestar, amelyek a 2014-es NÉBIH posztregisztrációs vizsgálatokban éréscsoportjukban első helyezést értek el.

(Syngenta Kft. – Fotó: Láng Péter)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.

Egyes vidékeket lassan elönt az aranka!

2021. szeptember 8. 07:42

A földutakon gyakran közlekedve az elmúlt években egy kezemen meg tudnám számolni, hány helyen láttam irtásának nyomait.

Trendek a szántóföldi növényvédelemben - Agritechnica 2019

2020. március 27. 14:47

Az új technológiai megoldások egy célt szolgálnak, nevezetesen azt, hogy csak annyi szert használjunk amennyi szükséges, olyan pontosan amennyire csak lehet és ilymódon hozzunk létre egy modern integrált növényvédelmi rendszert.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.