Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!
Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével: a gyümölcsök közül a fekete berkenye, a zöldségek közül pedig a csicsóka kerül sorra októberben.
Aki kíváncsi az előzményekre is, íme, hogy az eddigi hónapokban melyik növények kerültek bővebb bemutatásra:
- január: naspolya;
- február: kökény;
- március: rukkola, spárga, kivi;
- április: metélőhagyma, lestyán, bordás kel;
- május: rebarbara, mángold;
- június: fekete ribizli, vörös cikória;
- július: sárgadinnye, csillagtök;
- augusztus: zeller, füge;
- szeptember: gesztenye, sütőtök.
Elsőként nézzük végig az alábbi táblázatban, hogy milyen kínálatból válogathatunk az ősz derekán:
Zöldségek | Gyümölcsök | Fűszernövények |
Paradicsom, Burgonya, Csicsóka, Édesburgonya, Brokkoli, Karalábé, Karfiol, Cékla, Sóska, Spenót, Pak-choi, Madársaláta, Jégsaláta, Endíviasaláta, Fejes saláta, Radiccio, Rukkola, Mángold, Cikória, Fodros kel, Cukkini, Édeskáposzta, Fekete retek, Hónapos retek, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Patisszon, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Póréhagyma, Lilahagyma, Snidling (metélőhagyma), Sütőtök, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, Zöldpaprika | Alma, Birsalma, Körte, Fekete berkenye, Csipkebogyó, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Őszibarack, Szőlő | Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld |
A csicsókát (Helianthus tuberosus) igénytelensége és gumóinak táplálkozási értéke együttesen igazi kinccsé teszi a kertben és a konyhában is. Hála a szerteágazó jó tulajdonságainak, újra felfedezték a hobbikertészek is ezt az Észak-Amerikában őshonos növényt.
A csicsóka évelő növény, a napraforgó közeli rokona, amely akár 2,5-3 méter magasra is képes megnőni. 4-8 cm-t elérő fészkes virágzatai a napraforgóéhoz hasonlóan feltűnőek (bár annál jóval kisebbek), sárga vagy vörösesbarna színekben pompáznak. A virágok szeptemberben kezdenek el nyílni, és a csicsókák egész ősszel virágoznak.
Gyengébb talajokon is sikeresen termeszthetjük, viszont a tápanyagokban gazdag, meleg, napnak kitett élőhelyeken gyorsabban és egészségesebben fejlődik. Ehető gumói szeptembertől egészen a következő év tavaszáig szedhetők. A legnagyobb termést az első és a második évben hozzák a növények (egyetlen növény akár 4-5 kg gumót is nevelhet).
A talajon kívül a fény mennyiségére sem igényes, ezért jól tűri a szárazságot és az árnyékosabb helyet is, viszont a túlzott talajnedvességet nem állja.
A csicsókát gumójáért termesztjük, amely egyaránt alkalmas emberi fogyasztásra és takarmányként is. A gumó természetes formában tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, illetve béta-karotint, B1-, B2-, B3- és C-vitamint is. A gumók magas rost-, vitamin- és értékes ásványianyag-tartalmúak, cukorbetegek, fogyókúrázók, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ajánlhatók.
A gumókat friss felszedést követően párolhatjuk, süthetjük és főzhetjük is. A burgonyához hasonlóan saláták alapanyaga, de különféle sültek és rántott ételek körete is lehet.
A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) sötétszínű bogyóinak köszönhetően napjainkban igazán népszerűvé vált az egészségtudatos fogyasztók körében. Ez a bogyógyümölcsű növény ugyanis egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek (maga mögé utasítva az áfonyát, a szedret és a fekete ribizlit is). A csicsókához hasonlóan Észak-Amerikából származik, onnan hozták be Európába a 20. század elején. A fekete berkenye több száz rokonával együtt a rózsafélék családjába tartozik, ahol többek között a korallberkenye, a madárberkenye és a lisztes berkenye is helyet kapott.
Antioxidánstartalma mellett C-vitaminban, mangánban és K-vitaminban is gazdag. Sötét színű bogyóit antociántartalmának köszönheti. Kutatásokkal igyekeznek megerősíteni hatékonyságát a rákmegelőzésben, emellett már bizonyított szívvédő és cukorbetegség-megelőző hatása.
Termeszthető és kertészetekben kapható fajtái között 1,5-2,5 méter magasra növőket is vásárolhatunk. Apró, hófehér virágai pillangócsalogatók és illatosak, és áprilisi virágzásával sok lepkét vonz a kertbe. Gyümölcse már augusztusban érik, és egészen október végéig szüretelhető. Bogyóival a különböző kertlakó madárfajokat is a környékre csábítja.
A legtöbb kertben termeszthető, fény- és vízigényes, mivel sekélyen gyökerezik. Viszonylag szépen fejlődik félárnyékban is, de ha tehetjük, napra ültessük! A meszes talajokat nem kedveli, ültetésnél minden talajtípus esetén érdemes megtámogatni a földet savanyú (rhododendron) virágfölddel. Ha sövénynövényként szeretnénk ültetni, akkor 60-70 cm-es ültetőtávolságot mindenképpen hagyjunk két növény között! Ha a gyümölcséért szeretnénk nevelni, akkor nagyobb, minimum 1,2-1,5 métert hagyjunk meg neki minden oldalról! Metszés tekintetében érdemes tudni, hogy az újonnan ültetett növényeket 2-3 rügyre vissza kell vágni és évente három-öt erősebb hajtást kell hagyni. Fontos, hogy ne árnyékolja be túlzottan a lombkorona a cserje belsejét, ehhez érdemes évente megtisztítani a lombozatot, és a legöregebb ágakat vissza kell metszeni.
Kapcsolódó cikkek:
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket!- Szeptember
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Augusztus
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Június
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Május
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Április
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Március
- Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Január és február
- Ismerjük meg az ’Év fáját!’ – íme a lisztes berkenye
- A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig
- Értékes zöldségnövényeink I. rész
- Értékes zöldségnövényeink II. rész
- Különleges zöldségnövények
- Sütőtök termesztése a kiskertben