Növénytermesztés

Javában zajlik a vetés a megyékben

Agrofórum Online

A kalászosok közül már elvetették a tavaszi búzát, az árpát, a zabot, valamint a cukorrépa és a zöldborsó több mint felét is. Fontos lenne a csapadék az őszi növénykultúráknak az optimális kelés elősegítéséhez is. A NAK gazdáktól származó adatai szerint idén is több mint egymillió hektáron termelnek majd kukoricát.

Javában zajlik a talaj-előkészítés és a magágyak megteremtése, a déli megyékben a talaj felső, négy-öt centiméteres része ki van száradva, ez gondot okoz a vetésnél – mondta a Magyar Hírlapnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője. Süle Katalin közölte: kevés a csapadék, télen sem volt sok hó. A februárban kialakult belvízfoltok visszahúzódtak a nap és a szél hatására. A téli hideg idő felfagyásokat nem okozott. A szóvivő hangsúlyozta: a tavaszi árpa, a magborsó és a zab vetési készültsége a vártnál előrehaladottabb állapotban van, a megyék zömében már jórészt a földben vannak ezek a magvak. A cukorrépa és a zöldborsó több mint ötven, a burgonyának pedig a negyvenkét százalékát már elvetették. Csongrád megyében már befejeződött a hideg hajtatott fóliás és a fátyolfóliás burgonya vetése is.

Ha marad a melegebb időjárás, azaz a levegő és a talaj hőmérséklete is kedvező lesz, akkor már a napokban megkezdhetik a szója és a kukorica vetését is. Egyébként a kukoricának van a legnagyobb vetésterülete az országban, a NAK gazdáktól származó adatai alapján ebben az esztendőben is több mint egymillió hektáron termelnek tengerit.

Süle Katalin, aki a NAK Zala megyei elnöki posztját is betölti, hangsúlyozta: ahogyan az őszi kultúrák, a tavaszi vetések esetében is nagyon fontos lenne a csapadék az optimális keléshez. Hozzáfűzte: a határszemlék már megkezdődtek. Az őszi kalászosok fejtrágyázási munkálatai is felgyorsultak, a gazdák kora tavasszal juttatják ki a hatóanyagokat a bokrosodás elősegítésére. Ugyancsak zajlik a gyomirtás, például a kalászosoknál és az őszi káposztarepcénél.

A kalászosok közül már elvetették a tavaszi búzát, az árpát és a zabot, mintegy ötvenezer hektáron, ahogyan a cukorrépa nagy részét is – mondta a Magyar Hírlapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József. Hozzáfűzte: a mák már március elején a földbe került, a kukorica és a napraforgó vetését a napokban kezdik meg, az optimális talajhőmérséklet 12 fok felett van, s a munkálatokkal május elejére végezhetnek. Az elnök úgy fogalmazott: az őszi vetésű búza és repce már szenvedett a vízhiánytól, ezért örültek a pénteki esőnek, de több csapadékra lenne szükség.

Hazánkban az évi másfél millió hektáros kalászos gabona vetésterületen túlnyomórészt őszi vetésű gabonákat termesztünk. Ennek fő oka, hogy az ősziek lényegesen többet teremnek a tavasziaknál – olvasható a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. tanulmányában. Előfordul azonban, hogy a betervezett őszi vetéseket – főleg időjárási okokból – még megkésve sem tudják jó minőségben elvégezni, így a vetésforgó rendszer megtartása érdekében tavaszi kalászosokkal vetik be a területet. Egyéb okai is vannak a tavaszi vetésnek, például söripari célra még mindig inkább tavaszi kétsoros árpát használnak, hiszen az szolgáltatja a legkiválóbb alapanyagot.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

Takarónövények szója és kukorica előtt: megéri?

2024. szeptember 10. 16:10

Kiszámolták a takarónövények gazdasági előnyeit és hátrányait szója és kukorica előtt vetve. Hozhat-e nettó bevételt a velük járó plusz költség?

A román kormány aszálybiztosítást tervez a gazdálkodók számára

2024. szeptember 9. 14:40

Romániában is óriási károkat szenvedtek a gazdák. A kormány biztosítással és garanciával segítené őket a jövőben.

Évente egy „Balatont" kiengedünk az országból, pedig meg is tarthatnánk a vizet

2024. szeptember 7. 14:10

A magyarországi talajvízszint átlagban 2 centiméterrel került lejjebb 1986 és 2010 között, de az Alföldön ez a 10 centimétert is elérte.

A közel-keleti kockázatokat árazzák a befektetők

2020. január 9. 09:02

A búzapiacon egy újabb egyiptomi beszerzési tender eredményére vártak. Annyi már kiderült, hogy amerikai ajánlatot nem fogadtak el Kairóban és az árak is emelkedhettek az egy hónappal ezelőtti aukcióhoz képest.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.

Egyre többen érdeklődnek az EU terményei iránt

2022. február 26. 15:34

A májusi határidős búza jegyzése napközben 16%-kal emelkedett, ami az Euronext búza valaha volt legnagyobb napközbeni emelkedése.

A pénteki amerikai termésjelentésére vár a piac

2023. május 11. 06:36

A gabona- és olajosmag-kereskedők egyre inkább az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pénteki nagy termésjelentésére összpontosítottak.