Zöldség
Zöldség

Zöldségpalánták oltása

Zöldségpalánták oltása

Agrofórum Online

Hajtatásban, de a szabadföldi zöldségtermesztésben is - részben a monokultúrás termesztésnek tulajdoníthatóan – nagymértékben elfertőződtek a talajok. Néhány hatásos talajfertőtlenítő szer kivonásával kritikussá vált több növény termesztése. A problémára a talajnélküli termesztés mellett megoldást kínál az oltott palánták ültetése, amit jelenleg már hat zöldségfélénél alkalmaznak (görög- és sárgadinnye, uborka, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs). Míg egyes fajok esetében az oltott palánták aránya meghaladja a 80 százalékot (pl. paradicsom), másoknál (pl. paprika és padlizsán) alig éri el az 1-2%-ot.

Milyen előnyökkel jár az oltott palánták használata? Csak ott érdemes használatukkal próbálkozni, ahol elfertőződött a talaj, esetleg más kedvező hatása is van? Miért van az, hogy egyes fajoknál bevált az oltás, míg más fajoknál alig alkalmazzák?

Az említett fajok kifejezetten melegigényesek, optimális (!) növekedésükhöz nemcsak 18-25 oC levegőhőmérsékletet, de meleg, 18-22 oC-os talajt is igényelnek. Az oltvány palánták hideg- és hőtűrőképessége jobb, ebből adódóan korábban ültethetők, a kora tavasszal tapasztalható hideg talaj esetében nem kell kedvezőtlen stresszhatással számolni. A korábbi ültetésből adódó előny jól megmutatkozik a dinnyefélék korábbi szedésénél.

Több faj esetében terméstöbbletben és termésminőségben is mérhető az agresszívebb növekedésű alany gyökérzetének hatása abból adódóan, hogy az ilyen palántáknak intenzívebben hasznosították a talaj víz- és tápanyagkészletét.

Jelentős mértékben hátráltatja a technológia elterjedését a palánta magas költsége, ami fajtól, fajtától és a szaporítás időpontjától függően 150-250 Ft is lehet, kétszerese-háromszorosa az oltatlan palántáénak. Ennek oka az oltással járó nagy kézimunkaerő-igény, és a jelentős többlet vetőmag és palánta felhasználás, ami a palántanevelés során a nem elhanyagolható kiesésből adódik.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

2024. május 15. 12:40

Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot.

Az új-zélandi-spenót és termesztése

2024. május 7. 10:10

Az új-zélandi-spenót - ami semmi rokonságban nem áll a közönséges spenóttal (parajjal) - egész nyáron termeszthető és fogyasztható.

Fűszer, zöldség vagy gyógynövény? – Gumós vagy édeskömény termesztése

2024. május 6. 09:10

A gazdasági értelemben vett termése, azaz a fogyasztható része botanikai értelemben a megvastagodott levél alap, amit a termesztésben általában gumónak neveznek.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.