30℃ 15℃
május 3. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp
Zöldség-Gyümölcs

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság agrár-élelmiszer-promóciós politikájának felülvizsgálata kapcsán megszervezett kétnapos konferencia (2021. július 12-13.) nyomán a Freshfel Europe felhívta az európai hatóságok figyelmét az Európai Zöld Megállapodásban, a termelőtől a fogyasztóig stratégiában, és az EU rákellenes tervben is szereplő friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozásának jelentőségére.

A megmozdulás célja egy olyan európai szinten hatékonyabb és jól megalapozott támogatási rendszer kialakítása, amely kedvező hatást gyakorol majd a napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás mértékére (jelenleg a WHO 400g/fő/nap minimum mennyiséget jelöl meg), szem előtt tartva emellett az európai friss termékek külföldi versenyképességének növelését is.

A frisspiaci termékek termelését és fogyasztását ösztönző tényezők, főleg a COVID-19 pandémia által okozott egészségügyi válságból kifolyólag nagy lendületben vannak.

2021, mint a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve, remek lehetőséget kínál az olyan kezdeményezések számára, amelyek a friss fogyasztás egészségre és környezetre gyakorolt jótékony hatását hivatottak fémjelezni.

A népélelmezés egészségesebb útra terelését célzó politikai indítványozások a három uniós tagállam által körvonalazott 2018-as Tartu felhívással vették kezdetüket, mely mára konkrét kezdeményezésekké formálódott át. Ennek értelmében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás az éghajlatváltozással és egyes fertőző betegségekkel szembeni küzdelem részének tekinthető.

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják (összehasonlításképpen: a húsipari ágazat 53%-ban, míg a tejipari 21%-ban részesedik a támogatásokból). Mivel az Európai Unió a fenntartható élelmiszer-termelési és -fogyasztási modell felé halad, a gyümölcs és a zöldség fontos összetevője az ambíció megvalósításának. Az ágazat több mint 20 éve fenntartható, integrált termelési módszerekbe kezdett, a precíziós gazdálkodás és a helyes mezőgazdasági gyakorlat, a növényvédelem és a vízgazdálkodás szigorú ellenőrzése, a csomagolás minimalizálása és számos más kezdeményezés mellett, hogy megbirkózzon a környezeti, társadalmi problémákkal, mindezt a gazdasági fenntarthatóság jegyében.

A környezeti, klimatikus, valamint egészségügyi szempontból is jelentős szegmens, illetve a fogyasztók “átnevelésének” fontosságát Simona Rubbi, a Freshfel Europe képviselője is hangoztatta. Véleménye szerint a zöldség-gyümölcs ágazat erős és jól finanszírozott promóciós politikai alapokon kell, hogy nyugodjon.

Napjainkban a friss termékek ágazata évente körülbelül 30 millió euró pénzügyi támogatást kap az EU friss termékeinek népszerűsítéséhez a belső piacon és a harmadik világbeli országok piacain. Rubbi megjegyezte: „Ez nyilvánvalóan nem elegendő, ha az EU ambíciója az étrend radikális megváltoztatása, valamint a fenntarthatóbb és növényi alapokon nyugvó táplálkozás irányába történő elmozdulás”.

A Freshfel Europe továbbra is vezető szerepet tölt be a friss termékeket érintő kedvezőbb döntéshozatal terén.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9339666/build-on-the-momentum-of-significant-policy-review-to-promote-a-plant-based-diet/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Zöldségfélék alaptrágyázása során elkövetett néhány gyakori hiba

2020. október 29. 09:12

A szabadföldi zöldségfélék betakarítását követően, a termesztési szezont befejező munka az őszi szántás és a hozzá kapcsolódó alaptrágyázás.

Drónokkal a sikeresebb beporzásért

2021. augusztus 20. 05:40

A Polybee egy olyan innovációval állt elő, amely alkalmas a szamóca, paprika, paradicsom, valamint padlizsán beltéri beporzására.