25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság agrár-élelmiszer-promóciós politikájának felülvizsgálata kapcsán megszervezett kétnapos konferencia (2021. július 12-13.) nyomán a Freshfel Europe felhívta az európai hatóságok figyelmét az Európai Zöld Megállapodásban, a termelőtől a fogyasztóig stratégiában, és az EU rákellenes tervben is szereplő friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozásának jelentőségére.

A megmozdulás célja egy olyan európai szinten hatékonyabb és jól megalapozott támogatási rendszer kialakítása, amely kedvező hatást gyakorol majd a napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás mértékére (jelenleg a WHO 400g/fő/nap minimum mennyiséget jelöl meg), szem előtt tartva emellett az európai friss termékek külföldi versenyképességének növelését is.

A frisspiaci termékek termelését és fogyasztását ösztönző tényezők, főleg a COVID-19 pandémia által okozott egészségügyi válságból kifolyólag nagy lendületben vannak.

2021, mint a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve, remek lehetőséget kínál az olyan kezdeményezések számára, amelyek a friss fogyasztás egészségre és környezetre gyakorolt jótékony hatását hivatottak fémjelezni.

A népélelmezés egészségesebb útra terelését célzó politikai indítványozások a három uniós tagállam által körvonalazott 2018-as Tartu felhívással vették kezdetüket, mely mára konkrét kezdeményezésekké formálódott át. Ennek értelmében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás az éghajlatváltozással és egyes fertőző betegségekkel szembeni küzdelem részének tekinthető.

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják (összehasonlításképpen: a húsipari ágazat 53%-ban, míg a tejipari 21%-ban részesedik a támogatásokból). Mivel az Európai Unió a fenntartható élelmiszer-termelési és -fogyasztási modell felé halad, a gyümölcs és a zöldség fontos összetevője az ambíció megvalósításának. Az ágazat több mint 20 éve fenntartható, integrált termelési módszerekbe kezdett, a precíziós gazdálkodás és a helyes mezőgazdasági gyakorlat, a növényvédelem és a vízgazdálkodás szigorú ellenőrzése, a csomagolás minimalizálása és számos más kezdeményezés mellett, hogy megbirkózzon a környezeti, társadalmi problémákkal, mindezt a gazdasági fenntarthatóság jegyében.

A környezeti, klimatikus, valamint egészségügyi szempontból is jelentős szegmens, illetve a fogyasztók “átnevelésének” fontosságát Simona Rubbi, a Freshfel Europe képviselője is hangoztatta. Véleménye szerint a zöldség-gyümölcs ágazat erős és jól finanszírozott promóciós politikai alapokon kell, hogy nyugodjon.

Napjainkban a friss termékek ágazata évente körülbelül 30 millió euró pénzügyi támogatást kap az EU friss termékeinek népszerűsítéséhez a belső piacon és a harmadik világbeli országok piacain. Rubbi megjegyezte: „Ez nyilvánvalóan nem elegendő, ha az EU ambíciója az étrend radikális megváltoztatása, valamint a fenntarthatóbb és növényi alapokon nyugvó táplálkozás irányába történő elmozdulás”.

A Freshfel Europe továbbra is vezető szerepet tölt be a friss termékeket érintő kedvezőbb döntéshozatal terén.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9339666/build-on-the-momentum-of-significant-policy-review-to-promote-a-plant-based-diet/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.