9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Zöldség-Gyümölcs

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság agrár-élelmiszer-promóciós politikájának felülvizsgálata kapcsán megszervezett kétnapos konferencia (2021. július 12-13.) nyomán a Freshfel Europe felhívta az európai hatóságok figyelmét az Európai Zöld Megállapodásban, a termelőtől a fogyasztóig stratégiában, és az EU rákellenes tervben is szereplő friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozásának jelentőségére.

A megmozdulás célja egy olyan európai szinten hatékonyabb és jól megalapozott támogatási rendszer kialakítása, amely kedvező hatást gyakorol majd a napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás mértékére (jelenleg a WHO 400g/fő/nap minimum mennyiséget jelöl meg), szem előtt tartva emellett az európai friss termékek külföldi versenyképességének növelését is.

A frisspiaci termékek termelését és fogyasztását ösztönző tényezők, főleg a COVID-19 pandémia által okozott egészségügyi válságból kifolyólag nagy lendületben vannak.

2021, mint a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve, remek lehetőséget kínál az olyan kezdeményezések számára, amelyek a friss fogyasztás egészségre és környezetre gyakorolt jótékony hatását hivatottak fémjelezni.

A népélelmezés egészségesebb útra terelését célzó politikai indítványozások a három uniós tagállam által körvonalazott 2018-as Tartu felhívással vették kezdetüket, mely mára konkrét kezdeményezésekké formálódott át. Ennek értelmében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás az éghajlatváltozással és egyes fertőző betegségekkel szembeni küzdelem részének tekinthető.

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják (összehasonlításképpen: a húsipari ágazat 53%-ban, míg a tejipari 21%-ban részesedik a támogatásokból). Mivel az Európai Unió a fenntartható élelmiszer-termelési és -fogyasztási modell felé halad, a gyümölcs és a zöldség fontos összetevője az ambíció megvalósításának. Az ágazat több mint 20 éve fenntartható, integrált termelési módszerekbe kezdett, a precíziós gazdálkodás és a helyes mezőgazdasági gyakorlat, a növényvédelem és a vízgazdálkodás szigorú ellenőrzése, a csomagolás minimalizálása és számos más kezdeményezés mellett, hogy megbirkózzon a környezeti, társadalmi problémákkal, mindezt a gazdasági fenntarthatóság jegyében.

A környezeti, klimatikus, valamint egészségügyi szempontból is jelentős szegmens, illetve a fogyasztók “átnevelésének” fontosságát Simona Rubbi, a Freshfel Europe képviselője is hangoztatta. Véleménye szerint a zöldség-gyümölcs ágazat erős és jól finanszírozott promóciós politikai alapokon kell, hogy nyugodjon.

Napjainkban a friss termékek ágazata évente körülbelül 30 millió euró pénzügyi támogatást kap az EU friss termékeinek népszerűsítéséhez a belső piacon és a harmadik világbeli országok piacain. Rubbi megjegyezte: „Ez nyilvánvalóan nem elegendő, ha az EU ambíciója az étrend radikális megváltoztatása, valamint a fenntarthatóbb és növényi alapokon nyugvó táplálkozás irányába történő elmozdulás”.

A Freshfel Europe továbbra is vezető szerepet tölt be a friss termékeket érintő kedvezőbb döntéshozatal terén.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9339666/build-on-the-momentum-of-significant-policy-review-to-promote-a-plant-based-diet/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!

Tarolt a Syngenta lila paradicsoma Berlinben

2020. február 12. 08:38

A YOOM™ rendkívül innovatív paradicsomfajta, amely könnyen felismerhető különleges lila színéről és édes-savanyú zamatáról