8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

Agrofórum Online

A GE Current kiterjesztette a globális szintű kertészeti világítástechnikai kutatását azzal, hogy együttműködést indított a Holland, világviszonylatban is rangos helyet elfoglaló Wageningen University & Research (WUR) intézetével. A Dr. Leo Marcelis által koordinált munka célja, hogy megfelelő iránymutatást adjon a termelők számára a fényforrások elhelyezését, a megvilágítás típusát és intenzitását illetően. A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

A WUR jelenleg azon dolgozik, hogy feltárja a kiegészítő megvilágítás növénynövekedésre gyakorolt ​​hatásainak részleteit a különböző fejlődési fázisokban. Dr. Hans Spalholz, a Current vezető növénytudományos munkatársa szerint a LED-es megvilágítás termesztőberendezésekben történő alkalmazása a mai napig egy aránylag új technológiának minősül. A szigorúan tudományos alapokon nyugvó kutatási eredmények segíthetnek eloszlatni a technológiát körüllengő kételyeket.

,,Mondanom sem kell, nagyon izgatottak vagyunk, hogy ilyen erős akadémiai csapattal dolgozhatunk a termelők számára fontos és sürgető kérdések megválaszolásában.” – mondja Dr. Spalholz.

A Current legfrissebb kutatása kapcsán számos érdekes adat fog napvilágot látni az elkövetkezendő hónapokban. A cég a mesterséges megvilágítás különböző növénykultúrákra gyakorolt hatását egyéb együttműködéseken keresztül is vizsgálja: partneri viszonyt ápol az NC Állami Egyetemmel, az Ohio Állami Egyetemmel, a Stockbridge Technológiai Központtal (UK). Annak ellenére, hogy a LED-es megvilágítás költségessége, és környezeti terhelése jelentősebb, a termelők hajlamosabbak ezt az irányt választani, amennyiben megbizonyosodtak annak termésnövelő hatásáról.

Jelen tanulmány célja a LED és HPS (high pressure sodium) világítástechnikák paradicsom termésmennyiségére és minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata. Emellett annak megfigyelése, hogy a világítótestek pozíciója hogyan befolyásolja az említett paramétereket. 

,,Habár a megvilágítás alkalmazása széles körben elterjedt az iparban, kevés olyan megbízható kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítségével az maximálisan kihasználhatóvá válna a gazdák számára” – mondja Malcolm Yare, a Current kertészeti üzletfejlesztési vezetője.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9306159/current-partners-with-wageningen-for-new-interlighting-study/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?