Zöldség-Gyümölcs

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Agrofórum Online

A paradicsom egy megosztó növénynek számít, ha azt kérdezzük vele kapcsolatban, hogy zöldség vagy gyümölcs. Helyes válasz bármelyik lehet, attól függően, hogy a növénytant vesszük magyarázatul, vagy a konyhai felhasználási szokások alapján soroljuk be ezt a népszerű növényt.

A paradicsom az egyik legsokoldalúbb növény, amelyet egész évben fogyasztani lehet, ugyanis a termelők szabadföldön és üvegházakban is sikeresen állítják elő. Gazdag magnéziumban, cinkben, valamint számtalan vitamin is megtalálható benne, kutatások szerint pedig még a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti a paradicsom fogyasztása.

A paradicsomot alapvetően zöldségként kezeljük, zöldségnek nevezzük, mert az általános iskolában vagy már az óvodában is ezt hallottuk, hogy a paradicsom a zöldségnövények közé tartozik. Holott ez a kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét, valójában nézőpont kérdése, hogy hová soroljuk a paradicsomot – valljuk be, ez így elég zavaros.

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Növénytani szempontból gyümölcsnek nevezzük, ami virágból fejlődik ki, illetve maggal rendelkezik, amely segítségével a növény később tovább képes szaporodni. Ez a leírás valóban illik a paradicsomra, így botanikai szempontból mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, sőt, ilyen elven a tök, az uborka és a tojásgyümölcs is gyümölcsnek számít.

Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk. Konyhai felhasználás esetén a gyümölcs édes, puhább textúrájú és jellemzően desszertekhez, lekvárokhoz, egyéb édességekhez használják. Zöldségnek pedig azokat a növényeket nevezzük, amelyek a gyümölcsnél keményebb textúrájúak és elsősorban főtt, grillezett, vagy épp saláta formában fogyasztjuk el. Ebben a fajta besorolásban a paradicsom valóban a zöldségek közé tartozik.

Látható tehát, hogy nincsen rossz válasz, a paradicsom zöldség és gyümölcs is lehet, szakmailag azonban mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, még ha furcsa is ez sokak számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

A házikertben is termeszthető spárga?

2023. február 26. 04:36

A kertben is termeszthető spárga? Ha igen, milyen feltételeket kell biztosítani a számára?

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

2021. május 19. 09:37

A Cultilene kőzetgyapot lehetővé teszi a víznek és az EC értékének könnyű szabályozását a gyökérzónában, továbbá piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.