13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Zöldség-Gyümölcs

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Agrofórum Online

A paradicsom egy megosztó növénynek számít, ha azt kérdezzük vele kapcsolatban, hogy zöldség vagy gyümölcs. Helyes válasz bármelyik lehet, attól függően, hogy a növénytant vesszük magyarázatul, vagy a konyhai felhasználási szokások alapján soroljuk be ezt a népszerű növényt.

A paradicsom az egyik legsokoldalúbb növény, amelyet egész évben fogyasztani lehet, ugyanis a termelők szabadföldön és üvegházakban is sikeresen állítják elő. Gazdag magnéziumban, cinkben, valamint számtalan vitamin is megtalálható benne, kutatások szerint pedig még a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti a paradicsom fogyasztása.

A paradicsomot alapvetően zöldségként kezeljük, zöldségnek nevezzük, mert az általános iskolában vagy már az óvodában is ezt hallottuk, hogy a paradicsom a zöldségnövények közé tartozik. Holott ez a kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét, valójában nézőpont kérdése, hogy hová soroljuk a paradicsomot – valljuk be, ez így elég zavaros.

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Növénytani szempontból gyümölcsnek nevezzük, ami virágból fejlődik ki, illetve maggal rendelkezik, amely segítségével a növény később tovább képes szaporodni. Ez a leírás valóban illik a paradicsomra, így botanikai szempontból mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, sőt, ilyen elven a tök, az uborka és a tojásgyümölcs is gyümölcsnek számít.

Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk. Konyhai felhasználás esetén a gyümölcs édes, puhább textúrájú és jellemzően desszertekhez, lekvárokhoz, egyéb édességekhez használják. Zöldségnek pedig azokat a növényeket nevezzük, amelyek a gyümölcsnél keményebb textúrájúak és elsősorban főtt, grillezett, vagy épp saláta formában fogyasztjuk el. Ebben a fajta besorolásban a paradicsom valóban a zöldségek közé tartozik.

Látható tehát, hogy nincsen rossz válasz, a paradicsom zöldség és gyümölcs is lehet, szakmailag azonban mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, még ha furcsa is ez sokak számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.