Zöldség-Gyümölcs

Történelmi körtefajták újratöltve

Agrofórum Online

Történelmi kalandozásunk tovább folytatódik a körtefajták világában. Ezúttal a pálinkakedvelőknek is kedvezünk: megtudhatják, melyik fajtából készült (vagy még ma is készül?) a legfinomabb pálinka Magyarországon.

Elsősorban a Duna-Tisza közén élő, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók ismerhetik a vélhetően történelmi, magyar körtefajtát, az Arabitkát. A szakirodalom szerint az egyik legjobb korán érő fajtaként tekinthetünk rá, amely szinte pontosan az Árpávalérővel egy időben érik. A gyümölcsfa által nevelt apró méretű, aranysárga héjú gyümölcsök ízére nem lehet panasz, édes, leveses, ezért is vált régen a fogyasztók egyik kedvencévé. Termesztése azoknak a gazdáknak javasolt, akik azonnali, piaci értékesítésre szánják, eltartási ideje ugyanis rövid, mindössze egy hét, de cserébe a szállítást jól tűri. A termesztők között azért vált népszerűvé, mert kifejezetten szívós fajta, termőhelyre és éghajlatra igénytelen, betegségeknek ellenálló.

Ismeretlen eredetű, de történelmi körtefajta a Bohusné körte. Nevét Bohus Gábor után kapta, Ő volt, aki kezdeményezte a fajta termesztésbe vonását. Gyümölcse kis-közepes méretű, színe sötétebb-vöröses. Kiváló piaci fajta, édes, kissé savas ízű gyümölcse szottyosodásra nem hajlamos. A termelők egyik legnagyobb problémája lehet, hogy a szüret idejét az elhúzódó érési időszak miatt nem könnyű meghatározni. Termőhelyére igényes, napos, nem túl magas hőmérsékletű területen érzi jól magát, ahol a talaj tápanyagokban gazdag. Levélfoltosodásra és tűzelhalásra fogékony fajta.

Végezetül tegyünk említést egy igazi pálinkának való fajtáról, a Tüskés körtéről. Származása ismeretlen, de hazánkban kiemelt fontossággal bír már megjelenésétől fogva. A Tüskés körtefa által nevelt gyümölcsök alakjuk alapján összetéveszthetőek más fajtákkal, de különleges íze, zamata semelyik egyéb fajtához nem hasonlítható. Többféle felhasználásra is ideális: van, aki éréskor frissen szereti fogyasztani, mások inkább akkor eszik, amikor már barnul a gyümölcshús és persze sokan készítenek belőle pálinkát és aszalt gyümölcsöt is. Gyümölcshúsa fehér színű, de az érés során bebarnul, szottyosodik. Ettől azonban nem kell megijedni, ugyanis ekkor válik igazán édessé a gyümölcs.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Mikor és hogyan metsszük meg a fügét?

2023. február 24. 04:37

Mikor és hogyan metszhetem meg a fügét? Kérem segítségüket a kérdésem megválaszolásában!

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.