Zöldség-Gyümölcs

Történelmi körtefajták újratöltve

Agrofórum Online

Történelmi kalandozásunk tovább folytatódik a körtefajták világában. Ezúttal a pálinkakedvelőknek is kedvezünk: megtudhatják, melyik fajtából készült (vagy még ma is készül?) a legfinomabb pálinka Magyarországon.

Elsősorban a Duna-Tisza közén élő, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók ismerhetik a vélhetően történelmi, magyar körtefajtát, az Arabitkát. A szakirodalom szerint az egyik legjobb korán érő fajtaként tekinthetünk rá, amely szinte pontosan az Árpávalérővel egy időben érik. A gyümölcsfa által nevelt apró méretű, aranysárga héjú gyümölcsök ízére nem lehet panasz, édes, leveses, ezért is vált régen a fogyasztók egyik kedvencévé. Termesztése azoknak a gazdáknak javasolt, akik azonnali, piaci értékesítésre szánják, eltartási ideje ugyanis rövid, mindössze egy hét, de cserébe a szállítást jól tűri. A termesztők között azért vált népszerűvé, mert kifejezetten szívós fajta, termőhelyre és éghajlatra igénytelen, betegségeknek ellenálló.

Ismeretlen eredetű, de történelmi körtefajta a Bohusné körte. Nevét Bohus Gábor után kapta, Ő volt, aki kezdeményezte a fajta termesztésbe vonását. Gyümölcse kis-közepes méretű, színe sötétebb-vöröses. Kiváló piaci fajta, édes, kissé savas ízű gyümölcse szottyosodásra nem hajlamos. A termelők egyik legnagyobb problémája lehet, hogy a szüret idejét az elhúzódó érési időszak miatt nem könnyű meghatározni. Termőhelyére igényes, napos, nem túl magas hőmérsékletű területen érzi jól magát, ahol a talaj tápanyagokban gazdag. Levélfoltosodásra és tűzelhalásra fogékony fajta.

Végezetül tegyünk említést egy igazi pálinkának való fajtáról, a Tüskés körtéről. Származása ismeretlen, de hazánkban kiemelt fontossággal bír már megjelenésétől fogva. A Tüskés körtefa által nevelt gyümölcsök alakjuk alapján összetéveszthetőek más fajtákkal, de különleges íze, zamata semelyik egyéb fajtához nem hasonlítható. Többféle felhasználásra is ideális: van, aki éréskor frissen szereti fogyasztani, mások inkább akkor eszik, amikor már barnul a gyümölcshús és persze sokan készítenek belőle pálinkát és aszalt gyümölcsöt is. Gyümölcshúsa fehér színű, de az érés során bebarnul, szottyosodik. Ettől azonban nem kell megijedni, ugyanis ekkor válik igazán édessé a gyümölcs.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.