Zöldség-Gyümölcs

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

Agrofórum Online

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

A Daccache Green Line (DGL) egy családi vállalkozás, amely paradicsomot termeszt és forgalmaz, amit uborka- és almatermesztéssel egészítenek ki. Áprilisban kezdjük a föld megművelését, és május közepétől június közepéig kiültetjük a paradicsompalántákat, hogy aztán augusztus közepétől közel november végéig szüreteljük a különböző fajtájú paradicsomokat – folytatta Daccache. 

A Libanoni-hegység bizonyos területein nincs szükség üvegházakra
A vegetációs és betakarítási időszakban a kiegyensúlyozott, száraz, napos időjárás, illetve a magas fekvés miatt alig van jelen betegség- és kártevő terhelés – folytatta Antoine. – Egyedül a hatalmas nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség jelent némi kihívást, de ez viszonylag könnyen orvosolható. A kivételesen kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően általában nagyon kevés növényvédő szert használunk.

Az éghajlatváltozás akár jó is lehet
Az árnyékolás és a szúnyogháló használata szintén nem elengedhetetlen.
A nap itt természetszerűleg nagyon erős lehet. A gyümölcsök védelme érdekében ezért sok levelet hagyunk a növényeken. Ez némileg késlelteti a betakarítást” – magyarázta Antoine, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben többet kell majd árnyékolóhálókba fektetniük, de úgy véli, hogy ez előbb-utóbb előnyükre válhat. Ha a nyár tovább tart, az ő szezonunk is hosszabb lesz.

Nem megy több paradicsom Szaúd-Arábiába
A Daccache Green Line tíz hektárja négy telken terül el a Libanoni-hegységben, ahol a zord domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a nagy, összefüggő parcellák kialakítását. A vállalatnak mégis sikerül szezononként 1500 tonna paradicsomot betakarítania.

Bizonyos mennyiségeket az Öböl-menti országokba is exportálnak, de amióta Szaúd-Arábia 2021-ben betiltotta a libanoni gyümölcsök és zöldségek forgalmazását, a tengerentúli eladások száma visszaesett. A DGL ezért az európai piac felé fordítja tekintetét, ahol októberben és novemberben némileg csökken a paradicsomkínálat.

A vállalat egyedülálló exportidőszakban működik egy egyedülálló exportidőszakban, augusztus, szeptember, október és november folyamán, amikor a legtöbb szomszédos ország nem tud termelni, így a vállalat elsődleges exportőrnek számít.

Széleskörű tapasztalatainkra támaszkodva sikeresen részt vettünk az exportban és a kiskereskedőkkel folytatott közvetlen kereskedelemben. Az eddigi eredményeink között szerepel a vevők széles körével való együttműködés, mind a helyi piacon belül, mind pedig Európa- és Közel-Kelet-szerte.

Az öbölmenti államok és az európai országok számára készült hiánypótló termékekre – specialitásokra és snack paradicsomokra – fogunk összpontosítani. A kutatásaim alapján lehetőséget látok ebben a szegmensben az Egyesült Arab Emírségekben is. Ott a paradicsom 80 százaléka Iránból és Jordániából származik, öt százalék pedig Hollandiából, Olaszországból és Spanyolországból.

Mégis, ez a három európai ország adja az Egyesült Arab Emírségek paradicsompiacának 30%-át. Ott ugyanis csak hiánypótló termékeket értékesítenek. Ezt mi is képesek vagyunk elérni, méghozzá sokkal olcsóbban, annak ellenére, hogy a szíriai háború megnehezíti az oda irányuló logisztikánkat. Ez a következő célunk. Talán a közelgő Fruit Attractionen találunk majd egy közel-keleti vagy európai vevőt – mondta Antoine.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Nagy terméshozam kis helyen: a biointenzív kertészet

2024. április 3. 16:10

A biointenzív kertészet a természeti folyamatokra és az ökológiai egyensúlyra támaszkodik a növények termesztése során.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.