Zöldség-Gyümölcs

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

Agrofórum Online

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

A Daccache Green Line (DGL) egy családi vállalkozás, amely paradicsomot termeszt és forgalmaz, amit uborka- és almatermesztéssel egészítenek ki. Áprilisban kezdjük a föld megművelését, és május közepétől június közepéig kiültetjük a paradicsompalántákat, hogy aztán augusztus közepétől közel november végéig szüreteljük a különböző fajtájú paradicsomokat – folytatta Daccache. 

A Libanoni-hegység bizonyos területein nincs szükség üvegházakra
A vegetációs és betakarítási időszakban a kiegyensúlyozott, száraz, napos időjárás, illetve a magas fekvés miatt alig van jelen betegség- és kártevő terhelés – folytatta Antoine. – Egyedül a hatalmas nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség jelent némi kihívást, de ez viszonylag könnyen orvosolható. A kivételesen kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően általában nagyon kevés növényvédő szert használunk.

Az éghajlatváltozás akár jó is lehet
Az árnyékolás és a szúnyogháló használata szintén nem elengedhetetlen.
A nap itt természetszerűleg nagyon erős lehet. A gyümölcsök védelme érdekében ezért sok levelet hagyunk a növényeken. Ez némileg késlelteti a betakarítást” – magyarázta Antoine, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben többet kell majd árnyékolóhálókba fektetniük, de úgy véli, hogy ez előbb-utóbb előnyükre válhat. Ha a nyár tovább tart, az ő szezonunk is hosszabb lesz.

Nem megy több paradicsom Szaúd-Arábiába
A Daccache Green Line tíz hektárja négy telken terül el a Libanoni-hegységben, ahol a zord domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a nagy, összefüggő parcellák kialakítását. A vállalatnak mégis sikerül szezononként 1500 tonna paradicsomot betakarítania.

Bizonyos mennyiségeket az Öböl-menti országokba is exportálnak, de amióta Szaúd-Arábia 2021-ben betiltotta a libanoni gyümölcsök és zöldségek forgalmazását, a tengerentúli eladások száma visszaesett. A DGL ezért az európai piac felé fordítja tekintetét, ahol októberben és novemberben némileg csökken a paradicsomkínálat.

A vállalat egyedülálló exportidőszakban működik egy egyedülálló exportidőszakban, augusztus, szeptember, október és november folyamán, amikor a legtöbb szomszédos ország nem tud termelni, így a vállalat elsődleges exportőrnek számít.

Széleskörű tapasztalatainkra támaszkodva sikeresen részt vettünk az exportban és a kiskereskedőkkel folytatott közvetlen kereskedelemben. Az eddigi eredményeink között szerepel a vevők széles körével való együttműködés, mind a helyi piacon belül, mind pedig Európa- és Közel-Kelet-szerte.

Az öbölmenti államok és az európai országok számára készült hiánypótló termékekre – specialitásokra és snack paradicsomokra – fogunk összpontosítani. A kutatásaim alapján lehetőséget látok ebben a szegmensben az Egyesült Arab Emírségekben is. Ott a paradicsom 80 százaléka Iránból és Jordániából származik, öt százalék pedig Hollandiából, Olaszországból és Spanyolországból.

Mégis, ez a három európai ország adja az Egyesült Arab Emírségek paradicsompiacának 30%-át. Ott ugyanis csak hiánypótló termékeket értékesítenek. Ezt mi is képesek vagyunk elérni, méghozzá sokkal olcsóbban, annak ellenére, hogy a szíriai háború megnehezíti az oda irányuló logisztikánkat. Ez a következő célunk. Talán a közelgő Fruit Attractionen találunk majd egy közel-keleti vagy európai vevőt – mondta Antoine.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Cáfolták az üzbég paradicsomban lévő veszélyes vírusról szóló híreket

2023. május 24. 14:35

A Karantén- és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban előforduló veszélyes vírusról szóló híreket. Az ellenőrizetlen adatok a Telegram több hírcsatornáján is megjelentek, a hír az egyik kazah tévécsatorna hírblokkjának beszámolóján alapult.

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

2025. február 13. 14:40

A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik, Magyarországon egzotikus növénynek számít.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.