Zöldség-Gyümölcs

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

Agrofórum Online

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

A Daccache Green Line (DGL) egy családi vállalkozás, amely paradicsomot termeszt és forgalmaz, amit uborka- és almatermesztéssel egészítenek ki. Áprilisban kezdjük a föld megművelését, és május közepétől június közepéig kiültetjük a paradicsompalántákat, hogy aztán augusztus közepétől közel november végéig szüreteljük a különböző fajtájú paradicsomokat – folytatta Daccache. 

A Libanoni-hegység bizonyos területein nincs szükség üvegházakra
A vegetációs és betakarítási időszakban a kiegyensúlyozott, száraz, napos időjárás, illetve a magas fekvés miatt alig van jelen betegség- és kártevő terhelés – folytatta Antoine. – Egyedül a hatalmas nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség jelent némi kihívást, de ez viszonylag könnyen orvosolható. A kivételesen kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően általában nagyon kevés növényvédő szert használunk.

Az éghajlatváltozás akár jó is lehet
Az árnyékolás és a szúnyogháló használata szintén nem elengedhetetlen.
A nap itt természetszerűleg nagyon erős lehet. A gyümölcsök védelme érdekében ezért sok levelet hagyunk a növényeken. Ez némileg késlelteti a betakarítást” – magyarázta Antoine, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben többet kell majd árnyékolóhálókba fektetniük, de úgy véli, hogy ez előbb-utóbb előnyükre válhat. Ha a nyár tovább tart, az ő szezonunk is hosszabb lesz.

Nem megy több paradicsom Szaúd-Arábiába
A Daccache Green Line tíz hektárja négy telken terül el a Libanoni-hegységben, ahol a zord domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a nagy, összefüggő parcellák kialakítását. A vállalatnak mégis sikerül szezononként 1500 tonna paradicsomot betakarítania.

Bizonyos mennyiségeket az Öböl-menti országokba is exportálnak, de amióta Szaúd-Arábia 2021-ben betiltotta a libanoni gyümölcsök és zöldségek forgalmazását, a tengerentúli eladások száma visszaesett. A DGL ezért az európai piac felé fordítja tekintetét, ahol októberben és novemberben némileg csökken a paradicsomkínálat.

A vállalat egyedülálló exportidőszakban működik egy egyedülálló exportidőszakban, augusztus, szeptember, október és november folyamán, amikor a legtöbb szomszédos ország nem tud termelni, így a vállalat elsődleges exportőrnek számít.

Széleskörű tapasztalatainkra támaszkodva sikeresen részt vettünk az exportban és a kiskereskedőkkel folytatott közvetlen kereskedelemben. Az eddigi eredményeink között szerepel a vevők széles körével való együttműködés, mind a helyi piacon belül, mind pedig Európa- és Közel-Kelet-szerte.

Az öbölmenti államok és az európai országok számára készült hiánypótló termékekre – specialitásokra és snack paradicsomokra – fogunk összpontosítani. A kutatásaim alapján lehetőséget látok ebben a szegmensben az Egyesült Arab Emírségekben is. Ott a paradicsom 80 százaléka Iránból és Jordániából származik, öt százalék pedig Hollandiából, Olaszországból és Spanyolországból.

Mégis, ez a három európai ország adja az Egyesült Arab Emírségek paradicsompiacának 30%-át. Ott ugyanis csak hiánypótló termékeket értékesítenek. Ezt mi is képesek vagyunk elérni, méghozzá sokkal olcsóbban, annak ellenére, hogy a szíriai háború megnehezíti az oda irányuló logisztikánkat. Ez a következő célunk. Talán a közelgő Fruit Attractionen találunk majd egy közel-keleti vagy európai vevőt – mondta Antoine.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Mely zöldségfajok magjaiból érdemes előzetesen palántát nevelni?

2024. február 8. 04:40

Kezdő kertészkedő vagyok, ezért fordulok Önökhöz egy kérdéssel. Mely zöldségfajok azok, melyek magjából érdemes, szükséges előzetesen palántát nevelni?

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?