Zöldség-Gyümölcs

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

Agrofórum Online

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

A Daccache Green Line (DGL) egy családi vállalkozás, amely paradicsomot termeszt és forgalmaz, amit uborka- és almatermesztéssel egészítenek ki. Áprilisban kezdjük a föld megművelését, és május közepétől június közepéig kiültetjük a paradicsompalántákat, hogy aztán augusztus közepétől közel november végéig szüreteljük a különböző fajtájú paradicsomokat – folytatta Daccache. 

A Libanoni-hegység bizonyos területein nincs szükség üvegházakra
A vegetációs és betakarítási időszakban a kiegyensúlyozott, száraz, napos időjárás, illetve a magas fekvés miatt alig van jelen betegség- és kártevő terhelés – folytatta Antoine. – Egyedül a hatalmas nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség jelent némi kihívást, de ez viszonylag könnyen orvosolható. A kivételesen kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően általában nagyon kevés növényvédő szert használunk.

Az éghajlatváltozás akár jó is lehet
Az árnyékolás és a szúnyogháló használata szintén nem elengedhetetlen.
A nap itt természetszerűleg nagyon erős lehet. A gyümölcsök védelme érdekében ezért sok levelet hagyunk a növényeken. Ez némileg késlelteti a betakarítást” – magyarázta Antoine, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben többet kell majd árnyékolóhálókba fektetniük, de úgy véli, hogy ez előbb-utóbb előnyükre válhat. Ha a nyár tovább tart, az ő szezonunk is hosszabb lesz.

Nem megy több paradicsom Szaúd-Arábiába
A Daccache Green Line tíz hektárja négy telken terül el a Libanoni-hegységben, ahol a zord domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a nagy, összefüggő parcellák kialakítását. A vállalatnak mégis sikerül szezononként 1500 tonna paradicsomot betakarítania.

Bizonyos mennyiségeket az Öböl-menti országokba is exportálnak, de amióta Szaúd-Arábia 2021-ben betiltotta a libanoni gyümölcsök és zöldségek forgalmazását, a tengerentúli eladások száma visszaesett. A DGL ezért az európai piac felé fordítja tekintetét, ahol októberben és novemberben némileg csökken a paradicsomkínálat.

A vállalat egyedülálló exportidőszakban működik egy egyedülálló exportidőszakban, augusztus, szeptember, október és november folyamán, amikor a legtöbb szomszédos ország nem tud termelni, így a vállalat elsődleges exportőrnek számít.

Széleskörű tapasztalatainkra támaszkodva sikeresen részt vettünk az exportban és a kiskereskedőkkel folytatott közvetlen kereskedelemben. Az eddigi eredményeink között szerepel a vevők széles körével való együttműködés, mind a helyi piacon belül, mind pedig Európa- és Közel-Kelet-szerte.

Az öbölmenti államok és az európai országok számára készült hiánypótló termékekre – specialitásokra és snack paradicsomokra – fogunk összpontosítani. A kutatásaim alapján lehetőséget látok ebben a szegmensben az Egyesült Arab Emírségekben is. Ott a paradicsom 80 százaléka Iránból és Jordániából származik, öt százalék pedig Hollandiából, Olaszországból és Spanyolországból.

Mégis, ez a három európai ország adja az Egyesült Arab Emírségek paradicsompiacának 30%-át. Ott ugyanis csak hiánypótló termékeket értékesítenek. Ezt mi is képesek vagyunk elérni, méghozzá sokkal olcsóbban, annak ellenére, hogy a szíriai háború megnehezíti az oda irányuló logisztikánkat. Ez a következő célunk. Talán a közelgő Fruit Attractionen találunk majd egy közel-keleti vagy európai vevőt – mondta Antoine.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?

Cáfolták az üzbég paradicsomban lévő veszélyes vírusról szóló híreket

2023. május 24. 14:35

A Karantén- és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban előforduló veszélyes vírusról szóló híreket. Az ellenőrizetlen adatok a Telegram több hírcsatornáján is megjelentek, a hír az egyik kazah tévécsatorna hírblokkjának beszámolóján alapult.

Szaúd-Arábia első ízben exportált paradicsomot Európába

2024. március 13. 13:10

Szaúd-Arábiából első ízben 2024 februárjában exportáltak friss termést Európába. Az esemény annyira egyedülálló volt, hogy a televíziós hírekben is beszámoltak róla.

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?