Genetikailag módosított élőlény, (angolul Genetically Modified Organism, röviden GMO) olyan élőlény, amelynek genomját (génállományát) molekuláris genetikai eljárásokkal átalakították. A GMO tehát egy olyan szervezet, amelynek genetikai állományát mesterséges módon változtatják meg – ellentétben a nemesítéssel -, így új tulajdonsággal ruházzák fel. A GMO-k felhasználása sokrétű: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett a hadászat, sőt, a gyógyászat is alkalmazza. Mezőgazdasági felhasználásra a legszélesebb körben alkalmazott génmódosítások a rovar-ellenálló, illetve a gyomirtószer-ellenálló eljárások. A GMO növények termesztése az 1980-as években kezdődött az Egyesült Államokban. A genetikailag módosított fajták termelése Magyarországon jelenleg tiltott, ezért hazánk garantáltan GMO-mentes. Agrofórum Online – az agrárvilág hírei egy helyen.
2024. április 23.
Az NGT egyanazon fajon belüli genetikai módosítást jelent, olyan technikák alkalmazásával, mint a CRISPR-Cas9, anélkül, hogy a génszerkesztés során idegen DNS-t vinnének be egyéb, nem rokon szervezetekből.
2024. január 26.
Kína számos vállalat számára hagyta jóvá GMO-kukorica és -szójabab vetőmag előállítását.
2023. október 19.
Vásárlói fölényt lehetett látni a szerdai terménypiaci kereskedés során. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.
2023. október 3.
Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?
2023. szeptember 25.
A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!
2023. szeptember 25.
Három méter magas kukoricaszár nőtt ki egy kiterjedt chapingói táblán, ami korai jele egy lehetséges jövőbeli alternatíva számára.
2023. július 17.
A globális felmelegedés fokozódásával egyes szakértők az extrém hőmérsékleti viszonyokat és a szárazságot elviselni képes új (Genetically Modified Organisms/GMO-nak minősített) növényfajták használatát szorgalmazzák a mezőgazdaság további zavartalan működtetése érdekében. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az új géntechnológiai eljárásokkal előállított növények kulcsszerepet játszhatnak a termés kártevőkkel, betegségekkel és az éghajlatváltozás kihívásaival szemben való fenntartható védelmének kidolgozásában.
2023. július 14.
A génmódosítás helyett a génszerkesztés lett az új kulcsszó a növénytermesztésben. Az Európai Unió utóbbival megengedőbbnek tűnik, a magyar álláspont azonban változatlanul szigorú.
2023. július 10.
Alaposan ráijesztett Európára a tavalyi nyár, az aszályok, a hatalmas termésveszteségek és a kiszáradt folyók stratégiaváltásra késztethetik az élelmiszertermelés területén. Elérkezhet a génszerkesztett növények ideje.