Genetikailag módosított élőlény, (angolul Genetically Modified Organism, röviden GMO) olyan élőlény, amelynek genomját (génállományát) molekuláris genetikai eljárásokkal átalakították. A GMO tehát egy olyan szervezet, amelynek genetikai állományát mesterséges módon változtatják meg – ellentétben a nemesítéssel -, így új tulajdonsággal ruházzák fel. A GMO-k felhasználása sokrétű: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett a hadászat, sőt, a gyógyászat is alkalmazza. Mezőgazdasági felhasználásra a legszélesebb körben alkalmazott génmódosítások a rovar-ellenálló, illetve a gyomirtószer-ellenálló eljárások. A GMO növények termesztése az 1980-as években kezdődött az Egyesült Államokban. A genetikailag módosított fajták termelése Magyarországon jelenleg tiltott, ezért hazánk garantáltan GMO-mentes. Agrofórum Online – az agrárvilág hírei egy helyen.
2025. január 31.
17 új GMO fajtát hagytak jóvá, ami várhatóan ellenállóbb, tehát nagyobb termőképességű, kisebb inputanyagigényű növényeket jelent.
2024. április 23.
Az NGT egyanazon fajon belüli genetikai módosítást jelent, olyan technikák alkalmazásával, mint a CRISPR-Cas9, anélkül, hogy a génszerkesztés során idegen DNS-t vinnének be egyéb, nem rokon szervezetekből.
2024. január 26.
Kína számos vállalat számára hagyta jóvá GMO-kukorica és -szójabab vetőmag előállítását.
2023. október 19.
Vásárlói fölényt lehetett látni a szerdai terménypiaci kereskedés során. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.
2023. október 3.
Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?
2023. szeptember 25.
A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!
2023. szeptember 25.
Három méter magas kukoricaszár nőtt ki egy kiterjedt chapingói táblán, ami korai jele egy lehetséges jövőbeli alternatíva számára.
2023. július 17.
A globális felmelegedés fokozódásával egyes szakértők az extrém hőmérsékleti viszonyokat és a szárazságot elviselni képes új (Genetically Modified Organisms/GMO-nak minősített) növényfajták használatát szorgalmazzák a mezőgazdaság további zavartalan működtetése érdekében. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az új géntechnológiai eljárásokkal előállított növények kulcsszerepet játszhatnak a termés kártevőkkel, betegségekkel és az éghajlatváltozás kihívásaival szemben való fenntartható védelmének kidolgozásában.
2023. július 14.
A génmódosítás helyett a génszerkesztés lett az új kulcsszó a növénytermesztésben. Az Európai Unió utóbbival megengedőbbnek tűnik, a magyar álláspont azonban változatlanul szigorú.