Növényvédelem

A Luna szercsalád a gyümölcstermesztésben

Agrofórum Online

Napjainkban már a IV. ipari forradalom zajlik, aminek mozgató rugója a számítástechnika. Ehhez kapcsolódóan különböző technikai és technológiai megoldások eddig soha nem tapasztalt széles kínálata jelent meg a gyümölcstermesztésben. Segítik és képessé teszik a termelőt a fogyasztók új igényeinek kielégítésére.

 

Ezek közül az új igények közül a minőség és az élelmiszer biztonság a két legfontosabb. A minőség, a szép és ízletes gyümölcs (különösen, ha tetszetősen van becsomagolva, vagy feldolgozva) ma már alapkövetelmény. Ráadásul sok gyümölcs esetében ez az igény mára elvesztette szezonális jellegét, tehát égész évben ugyanazt a minőséget kell a pultra tenni. A kevésbé tetszetős, esetleg hibás küllem még akkor is nehezen eladható, ha az igazoltan az ökológiai termesztés eredménye, tehát a szép, egészséges gyümölcs itt is alapelvárás.  Az élelmiszer biztonság viszont egy olyan rohamosan fejlődő új terület, ami már nem csak a kemikáliákból, elsősorban növényvédő szerekből származó maradék értékeket figyeli, hanem az egyéb egészséget veszélyeztető anyagokat is (öntöző víz minősége, talajszennyezettség, nehézfém tartalom, metabolitok, gomba toxinok stb.). Ráadásul olyan labor háttérrel, ami néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. A termelőnek tehát azt, hogy minél tovább eltárolhassa a gyümölcsöt (és így a piacon tudjon maradni), minden eddiginél jobban össze kell egyeztetnie az élelmiszer biztonsági követelményekkel.

A gyümölcs tárolása során keletkező veszteségnek nagy részét fitopatogén gombák okozzák. Jelentőségük az alma és a körte esetében a legnagyobb, mivel tárolási idejük a mérsékelt övi gyümölcsfajok közül a leghosszabb. Ezek a kórokozók a gyümölcs kifejlődése alatt kerülnek a gyümölcsökre, és a betárolt állományon az idő előrehaladtával más és más gombafaj károsítása erősödik fel. A tárolhatóság egyik fontos eleme tehát az, hogy a gyümölcs egészségesen legyen leszüretelve, illetve betárolva. Az ezt segítő növényvédelmi technológiák két fő irányvonalat vázolnak fel. Az egyik, hogy a szüret előtt az élelmiszer-egészségügyi várakozási idő szigorú betartása mellett, egy olyan készítménnyel történjen a kezelés, ami ezek ellen a betegségek ellen hatékony. A másik – ami inkább a közeli jövő -, hogy hatékony kémiai növényvédelmet inkább a vegetáció első felében végeznek és az érést megelőző időszakban biológiai megoldással helyettesítik a kemikáliákat, ami garantáltan alacsonyabb szer maradék értékeket eredményez.

A Luna szercsalád két eddig engedélyezett készítménye a Luna Experience, illetve a Luna Privilege mind a két irányvonalba beilleszthető. Mind a két készítmény alapja lehet a vegetáció elején alkalmazott technológiáknak, de a tolási betegségek ellen is felhasználhatók az érési időszakban. Ez elsősorban a fluopiram hatóanyagnak köszönhető, amely mind a két készítményben megtalálható. Hatása túlmutat a hagyományos értelemben vett növényvédelmen, valójában az élelmiszer lánc végéig terjed. Olyan gyümölcsök, mint az alma és a körte láthatóan betegség mentsebben kerülnek ki a hűtőházból, míg a cseresznye, a meggy vagy az őszibarack szállíthatóbbá válik, így a veszteség kisebb. A „Lunák” tehát nem csak a vegetáció elején, a gombák elleni védelemben, hanem a termés tökéletes beérésében és eltarthatóságában is új lehetőséget hoztak és adnak a termelők kezébe.

Lovász Csaba
Bayer Hungária Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gubacsokról, 13. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a zacskógubacsok

2025. december 3. 08:10

Karomszerű, bunkós, csőszerű vagy gömbölyű zacskók: a levélgubacsok alakja sokat elárul a gubacsokozó fajról.

Figyeljünk a raktározott terményeinkre, mielőtt késő!

2025. december 1. 07:10

A raktározott termény télen sincs biztonságban. A hideg ugyan lassítja a kártevőket, de a hibás ellenőrzés akár teljes tételt tehet tönkre.

Amikor a csapadék már a kórokozóknak kedvez

2025. november 25. 07:10

A kalászosok ilyenkor különösen érzékenyek: a nedves, párás mikroklímát több gomba is kihasználja, akár gyors fertőzéshullámot indítva.

Mindenképpen szükséges a lemosó permetezés?

2025. november 23. 05:40

A lemosó permetezés célja, hogy a fák és bokrok kérgén, rügyein, ágain megbúvó kártevők és kórokozók telelő alakjait gyérítse.

Változik a növényvédelmi dokumentációk szokásos rendje

2020. április 6. 13:12

Könnyítést jelenthet, hogy a hatóság ellenőrzései során elfogadja, ha nem a felírt készítményt, hanem azonos hatóanyagú, az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett készítményt szolgál ki a forgalmazó.

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25. 08:47

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.

Elkéstem már a lemosó permetezéssel?

2023. február 18. 04:38

Tájékoztatásukat szeretném kérni, hogy gyümölcsfáimnál elkéstem már a lemosó permetezéssel?

Ritkább, de veszélyes betegségek az árpában

2022. május 30. 07:38

Az őszi árpa kalászolása után, de főleg a virágzást követően rosszabb esetben néhány olyan kórokozó károsításával is lehet találkozni, amelyek eddig is jelen voltak a növényekben, de most látványos tünetekkel jelzik jelenlétüket.