Növényvédelem

A Luna szercsalád a gyümölcstermesztésben

Agrofórum Online

Napjainkban már a IV. ipari forradalom zajlik, aminek mozgató rugója a számítástechnika. Ehhez kapcsolódóan különböző technikai és technológiai megoldások eddig soha nem tapasztalt széles kínálata jelent meg a gyümölcstermesztésben. Segítik és képessé teszik a termelőt a fogyasztók új igényeinek kielégítésére.

 

Ezek közül az új igények közül a minőség és az élelmiszer biztonság a két legfontosabb. A minőség, a szép és ízletes gyümölcs (különösen, ha tetszetősen van becsomagolva, vagy feldolgozva) ma már alapkövetelmény. Ráadásul sok gyümölcs esetében ez az igény mára elvesztette szezonális jellegét, tehát égész évben ugyanazt a minőséget kell a pultra tenni. A kevésbé tetszetős, esetleg hibás küllem még akkor is nehezen eladható, ha az igazoltan az ökológiai termesztés eredménye, tehát a szép, egészséges gyümölcs itt is alapelvárás.  Az élelmiszer biztonság viszont egy olyan rohamosan fejlődő új terület, ami már nem csak a kemikáliákból, elsősorban növényvédő szerekből származó maradék értékeket figyeli, hanem az egyéb egészséget veszélyeztető anyagokat is (öntöző víz minősége, talajszennyezettség, nehézfém tartalom, metabolitok, gomba toxinok stb.). Ráadásul olyan labor háttérrel, ami néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. A termelőnek tehát azt, hogy minél tovább eltárolhassa a gyümölcsöt (és így a piacon tudjon maradni), minden eddiginél jobban össze kell egyeztetnie az élelmiszer biztonsági követelményekkel.

A gyümölcs tárolása során keletkező veszteségnek nagy részét fitopatogén gombák okozzák. Jelentőségük az alma és a körte esetében a legnagyobb, mivel tárolási idejük a mérsékelt övi gyümölcsfajok közül a leghosszabb. Ezek a kórokozók a gyümölcs kifejlődése alatt kerülnek a gyümölcsökre, és a betárolt állományon az idő előrehaladtával más és más gombafaj károsítása erősödik fel. A tárolhatóság egyik fontos eleme tehát az, hogy a gyümölcs egészségesen legyen leszüretelve, illetve betárolva. Az ezt segítő növényvédelmi technológiák két fő irányvonalat vázolnak fel. Az egyik, hogy a szüret előtt az élelmiszer-egészségügyi várakozási idő szigorú betartása mellett, egy olyan készítménnyel történjen a kezelés, ami ezek ellen a betegségek ellen hatékony. A másik – ami inkább a közeli jövő -, hogy hatékony kémiai növényvédelmet inkább a vegetáció első felében végeznek és az érést megelőző időszakban biológiai megoldással helyettesítik a kemikáliákat, ami garantáltan alacsonyabb szer maradék értékeket eredményez.

A Luna szercsalád két eddig engedélyezett készítménye a Luna Experience, illetve a Luna Privilege mind a két irányvonalba beilleszthető. Mind a két készítmény alapja lehet a vegetáció elején alkalmazott technológiáknak, de a tolási betegségek ellen is felhasználhatók az érési időszakban. Ez elsősorban a fluopiram hatóanyagnak köszönhető, amely mind a két készítményben megtalálható. Hatása túlmutat a hagyományos értelemben vett növényvédelmen, valójában az élelmiszer lánc végéig terjed. Olyan gyümölcsök, mint az alma és a körte láthatóan betegség mentsebben kerülnek ki a hűtőházból, míg a cseresznye, a meggy vagy az őszibarack szállíthatóbbá válik, így a veszteség kisebb. A „Lunák” tehát nem csak a vegetáció elején, a gombák elleni védelemben, hanem a termés tökéletes beérésében és eltarthatóságában is új lehetőséget hoztak és adnak a termelők kezébe.

Lovász Csaba
Bayer Hungária Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hamuszürke szárkorhadás, a szemes cirok veszedelmes betegsége

2025. január 30. 09:40

Sok gazdálkodó még napjainkban is egyértelműen aszálykárnak véli a hamuszürke szártőkorhadás okozta károkat.

Itt a második hullám, újra kártevők támadják a repceállományokat

2025. január 29. 14:10

A repce szárának, levélnyeleinek belsejében károsító ormányosbogarak imágói már január folyamán érzékelik az időjárás melegebbre fordulását.

A mezei pocok még mindig problémát okoz

2025. január 28. 14:40

A mezeipocok-populáció mérete az idei év tavaszán összességében némileg kisebb, mint az elmúlt év első hónapjaiban.

A kukorica és az aflatoxin

2025. január 28. 07:10

Problémát jelent, hogy a növényállományt a mikotoxinokat termelő gyengültségi (diszpozíciós) kórokozók is jóval könnyebben támadták meg.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: intenzíven rajzik az almamoly és a cseresznyelégy

2022. május 25. 09:06

A lehullott csapadék ellenére az időjárás most elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez, különösen erős a levéltetvek inváziója, szinte minden növénykultúrában.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: aggasztó a kukorica és a napraforgó állapota

2022. július 12. 08:32

A kukorica és a napraforgó állapota országszerte aggasztóvá vált, kivéve, ahol öntözni tudtak.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8. 04:36

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.