Zöldség

Milyen esetekben kell ősszel is nitrogént adni a zöldségeknek?

Agrofórum Online

A szántóföldi növények (gabonafélék) esetében a három fő tápanyag közül a foszfort és a káliumot teljes egészében ősszel adjuk, de a nitrogénnek is egy jelentős részét az őszi mélyszántás alkalmával dolgozzuk a talajba. Ezt a gyakorlatot sok szabadföldön gazdálkodó - főleg a kombinált vetésforgót alkalmazó – kertész is átvette, és az őszi talajmunkák idején, összetett műtrágya formájában jelentős mennyiségű nitrogént is használ.

A trágyamegosztás ilyen formája az őszi vetésű gabonafélék esetében teljes mértékben indokolt, de az olyan növényeknél, amelyek vetése vagy ültetése csak tavasszal esedékes, egyenesen műtrágya-pazarlásnak számít. A nitrogén – ellentétben a többi tápanyaggal – a gyenge kötődése, és a talajban történő gyors mozgása miatt a téli csapadékkal a gyökérzóna alá mosódik, a növény számára még a kötöttebb, humuszban gazdagabb talajokon is elvész, nem is beszélve a környezetszennyezésről. Rákérdezéskor az okfejtés: mert a búzánál is így szoktuk csinálni.

Az őszi vetésű gabonafélék esetében az ilyenkor történő nitrogénezés, a növény kezdeti fejlődésének idején jelentkező jelentős nitrogénigény miatt teljes mértékben indokolt még akkor is, ha bizonyos veszteség (kimosódás) a tél folyamán bekövetkezik.

A korai vetésű zöldségféléknél (borsó, gyökérzöldségek, hagyma), de a paprika, a paradicsom, a zöldbab, a dinnye és a káposztafélék esetében is a nitrogént megosztva indító- és fejtrágyának használjuk, törekedve az egyenletes elosztásra. Egyetlen esetben, a pentozán hatás elkerülése miatt lehet indokolt az őszi nitrogénezés.

Ha jelentős mennyiségű szármaradványt dolgozunk be a talajba, a bomlás és a mikroorganizmus-tevékenység elősegítése és felgyorsítása érdekében adhatunk, sőt, szükséges is adni nitrogént. Ellenkező esetben a humifikálódás elmarad, az ültetést vagy a vetést követően nitrogénhiány jelentkezhet (alsó, idősebb levelek egyenletes kisárgulása).

Lényegében ugyanez a jelenség játszódik le házikertek és a kisgazdaságok esetében is, amikor a gondosan összegyűjtött őszi lombot, szalmát, kukoricaszárat leforgatják azzal, hogy növeljék a humusztartalmat. Nagyon jó a lehullott lomb ilyen formában történő hasznosítása, de csak akkor igazán hatásos, ha kevés nitrogént is dolgozunk a talajba. Sok esetben a komposztkészítésnél is gondot jelent, hogy nem indul meg a komposztálódás, a növényi hulladék bomlása. Ilyen esetben is a nitrogén – kevés foszforral kiegészítve – beindíthatja a humuszképződést.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, I. rész

2024. november 18. 12:40

A trágyázás ideje és a trágyamegosztás szorosan összefüggő két tényező, nehezen választhatók el egymástól, amelyeket számos környezeti tényező és technológiai elem módosíthat.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Zöldségfélék alaptrágyázása során elkövetett néhány gyakori hiba

2020. október 29. 09:12

A szabadföldi zöldségfélék betakarítását követően, a termesztési szezont befejező munka az őszi szántás és a hozzá kapcsolódó alaptrágyázás.

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.