Terményárak
Terményárak

Drágultak a főbb gabonák múlt héten

Drágultak a főbb gabonák múlt héten

Agrofórum Online

A tengerentúlon a búza 1,3 százalékkal, a kukorica 4,5 százalékkal, a szójabab 3,4 százalékkal, a repce pedig 3,5 százalékkal drágult. Európában is felfelé mozogtak az árjegyzések, a malmi búza 0,4 százalékkal, a kukorica 5,5 százalékkal, a repce 0,5 százalékkal, a takarmánybúza pedig 2,1 százalékkal került többe a hét végére.

A búza 1,3 százalékos heti áremelkedés után 233,14 dollárba került tonnánként az Egyesült Államokban. Az elkövetkező héten gyakorlatilag nem várható eső a legnagyobb búzaexportőr Oroszország száraz déli vidékein, bár néhány előrejelzés november elejére záporokat jósol. A globális exportpiaci folyamatok az amerikai árakat is felfelé hajtották. A kukorica tonnánkénti 165,3 dolláros ára viszont már 4,5 százalékos heti ralit jelentett és ezzel a kukorica ára 14 és fél hónapos csúcsra ért. Egymástól független iparági források szerint a kínai kormány várhatóan újabb importkvótákra ad lehetőséget és több millió tonna kukoricát vásárol majd az új növénytermesztési évben. Ez is fokozta az érdeklődést a piacon a hét második felében. A szójabab pénteki záróára 399,32 dollár volt tonnánként, miután aznap nagy részt negatív tartományban kereskedtek, a szójababbal, az mégis a 2016. július óta látott legmagasabb szintre került. A repce a heti 3,5 százalékos plusz után 240,57 dollárba került tonnánként.

A többi agrártermék közül múlt héten csak a rizs és a narancslé ára csökkent, előbbi 0,3, utóbbi 1,7 százalékkal. A zab 2,9 százalékkal, a szójaliszt 5,3 százalékkal, a szójaolaj 3,5 százalékkal, a cukor 2,1 százalékkal, a kakaó 5,2 százalékkal, a narancslé pedig 0,6 százalékkal drágult az elmúlt héten.

A párizsi árutőzsdén is a vevők uralták a piacot, mind a négy fontos agrártermék kurzusa felfelé mozgott. A malmi búza pénteki 209,75 euró/tonnás ára heti szinten 0,4 százalékos, azaz 75 eurócentes pluszt jelentett. A kukorica piacán az 5,5 százalékos, azaz 10,25 eurós lendületes emelkedés 196,5 euró/tonnáig repítette az árszintet. A takarmánybúza 189,25 eurós tonnánkénti ára azt jelentette, hogy az elmúlt öt kereskedési napon 2,1 százalékkal, azaz 3,85 euróval ment feljebb az árszint. A repce kereskedésében a 0,5 százalékos, tehát 2 eurós plusz 392 euró/tonnás árat eredményezett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fél éves csúcsról fordult le a búza ára

2024. május 8. 12:10

Európában a malmi búza és a repce olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a takarmánybúza kurzusa pedig pluszban zárt.

Kilőttek a terményárak az időjárási aggályok miatt

2024. május 7. 12:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, ugyanakkor a takarmánybúza stagnált.

Drágult a búza az időjárási aggodalmak miatt

2024. május 4. 09:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A sztrájkokról szóló pletykák miatt drágább a szójabab

2024. május 3. 12:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is olcsóbb lett, ám a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Csak a lakott járatokban irtsuk a mezei pockokat! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 5. 08:40

Október első napjaiban folytatódott a csendes kora őszi időjárás, csupán egy gyenge hidegfront vonult át a Kárpát-medencén. Csapadék szórványosan esett, de nem áztatta át a talaj felszínét. Az időjárás elősegítette az őszi kalászosok vetőágy-előkészítését, valamint a kukorica betakarítását.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

2019. március 5. 06:29

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

A kínai kamatcsökkentés miatt olcsóbb a szójabab

2022. augusztus 16. 09:37

Az eladók kerültek fölénybe a terménypiacokon a hét első kereskedési napján.