Címke: Lisztharmat

lisztharmat

A lisztharmat gombák által okozott növénybetegség, mely rendkívül gyorsan terjed. A betegséget ektoparazita gombák okozzák, melyeknek közel 200 faja ismert. Minden gazdanövénynek megvan a jellegzetes lisztharmat gombája, tehát a különböző lisztharmat más-más növényeket támad meg. A fertőzés jelei könnyen felismerhetők, a növények levelein, szárain, virágain fehér vagy szürkés lisztszerű bevonat képződik. A lisztharmatgombák spóráik segítségével telepednek meg a növényeken, amik érintéssel, a szél vagy a rovarok segítségével terjedhetnek. A lisztharmat terjedését segíti a magas páratartalom, a sűrű növényzet és a gyenge légáramlás. A betegség elleni védekezés során fontos az ellenálló fajták kiválasztása, a megfelelő körülmények biztosítása, a fertőzött növények vagy növényi részek eltávolítása és megsemmisítése, illetve lisztharmat ellen alkalmazható gombaölő szerek alkalmazása. Az Agrofórum Online szakportálon, a Növényvédelmi előrejelzés rovatunkban és a Szakcikkeink között hasznos információkat talál a növényvédelemmel kapcsolatban. A Szaktanácsadás rovatunkban pedig Ön is felteheti növényvédelemmel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválaszolni.

Kapcsolódó címkék

növényvédelembiológiai növényvédelemmechanikai növényvédelemlégi növényvédelemlégtértelítéses növényvédelemintegrált növényvédelemnövényvédő szernövényvédő szerekpermetezéspermetezéstechnikalemosó permetezésLevél alá permetezéspermetezőgépönjáró permetezőgépzöldségzöldségtermesztéskukoricazöldségzöldség-gyümölcszöldséghibridhajtatott zöldségzöldségfélékZöldségkülönlegességfagyasztott zöldségzöldség áraprimőr zöldségzöldséghajtatásszezonális zöldséggyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadásalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsGabonakutató Nonprofit Kft.gabonagabonaszárításGabonatermesztők Országos Szövetségekalászos gabonagabona vetőgépgabonaexportNemzetközi Gabonatanácsgabonaárgabonafeldolgozásgabonatárológabonalisztharmatgabonafutrinkaelevenszülő gabona levéltetűmagtári gabonazsuzsokgabonaágazatgabonaszondagabonapoloskaMagyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségeGabonaszövetségGabona Controlgabona tárolásgabonakártevőmezei gabonamolygabona lisztharmatMagyar Gabonafeldolgozókgabonatőzsdegabonapiacgabona áragabonaszipolygabonaárakgabonafélékgabonasilóGabonavető gépőszi kalászos gabonagabona levéltetűgabonaféleKalászos Gabona FórumGabonatarlógabona szellőztetőgabona levéltetvekgabonafélék áragabonatermésőszi gabonafélékGabonanemesítésbiogabonagabonalevéltetvekZöld gabona-levéltetűgabonaátvételgabona-minősítésgabonapoloskákgabona vörösrozsdagabonakereskedőgabonakereskedelem
Szaktanácsadás

Mikor és mivel végezzük a téli lemosó permetezést?

2023. október 23.

Mikor és mivel javasolják a téli lemosó permetezést házikertekben? Néhány gyümölcsfám van, pár tő szőlőm és néhány díszbokrom. Egyféle permetszert szeretnék csak használni, egyszerűsítve a munkát.

Szaktanácsadás

Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

2023. szeptember 26.

Folyton termő szamócám pusztulásnak indult. Mi okozhatja az elhalást? Mit tehetnék ellene?

Szaktanácsadás

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14.

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12.

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Szaktanácsadás

Mi idézi elő a vadgesztenye nyári levélhullását?

2023. szeptember 6.

Minden nyár közepe, vége felé az utcai vadgesztenyefák levelei elbarnulnak, elszáradva lehullanak. Mi okozza ezt a betegséget?

Szaktanácsadás

Miként előzhetem meg, hogy "barna borzalmakká" váljanak a szőlőfürtök?

2023. szeptember 1.

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?

Szakcikkek / Gyümölcs

A rendkívüli időjárás növényvédelmi következményei

2023. augusztus 8.

A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: továbbra is tart az almamoly rajzása

2023. július 28.

A lehullott gyümölcsök egy része almamollyal is fertőzött, melynek a rajzása továbbra is tart, bár a lepkék repülése most enyhén csökkenő tendenciát mutat. A levélaknázó molyok repülése szintén tart, de ez is csökkenő tendenciájú.

Szaktanácsadás

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24.

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?