Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

Agrofórum Online

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

Bár a körülmények most nem a legkedvezőbbek a kórokozó számára, a dús, jól fejlett növényállományokban mégis megtalálja a feltételeket a gyors terjedéshez. A sárgarozsda tünetei most eléggé atipikusak, de a sárga, varrógép öltéshez hasonló uredotelepek szakember számára jól felismerhetőek.

Sárgarozsda

A fertőzési gócokat rendszeresen ellenőrizni kell, mert a harmatos éjszakák kedveznek a további terjedésnek, és akkor megállíthatatlan lesz a járvány. A rozsda mellett a gabonalisztharmat és más levélfoltosságot előidéző gombabetegség ellen is meg kell kezdeni a védelmet, ha a fertőzés mértéke meghaladja a 10 %-os fertőzési szintet. A most javasolt széles hatásspektrumú gabonafungicidek 4-6 hétig biztonsággal megvédik a növényeket. Növényorvos kollégák közlése szerint találkoztak a napokban a zab koronás rozsdájával is.

Jó ütemben halad a napraforgó és a kukorica vetése, sőt már kikelt napraforgóval is lehet találkozni. Egyre több a vetéseken táplálék után kutató sároshátú bogár, valamint többféle barkó. A körülmények most kedveznek a növények gyors csirázásához és keléséhez, de nagy tömegű kártevővel szemben nem mindig elegendő az inszekticides vetőmagcsávázás.

Kukoricabakró kártétele

Például kukoricabarkóból már négyzetméterenként 0,5 darab veszélyes lehet a kukorica esetében. Ellenőrizzük kapás növénykultúráinkat egészen addig, míg ki nem nőnek a barkók „foga” alól.

Tavaszi árpában és zabban néhány helyen a földibolhák hámozgatják a növények leveleit szomjúságuk oltására. Gyenge növényállományban ez veszélyes lehet, ezért védekezzünk, különösen akkor, ha a vetésfehérítő bogarak egyedsűrűsége meghaladja a 8-10 db-t 10 hálócsapásban. A szárba indult búzán már megjelentek az első levéltetű kolóniák, de létszámuk még nem jelentős.

A kelő borsó vetéseken most a csipkéző bogarak jellegzetes karéjozó rágásával lehet találkozni. Akkor lehet veszélyes, ha vontatott a növények kelése, ilyen esetben védekezzünk.

A teljes pompájában virágzó repcén a folyamatos védekezések ellenére még mindig van bőségesen fénybogár és becőormányos. A fő figyelmet a becőormányosokra kell fordítani, mert növekedésnek indultak a terméskezdemények a növényeken.

Hálózáskor hálócsapásonként már 1-2 bogár veszélyes a repcére nézve. Gondoljunk a becőbetegségekre is, ezért az első fómás, alternáriás vagy botrítiszes tünet felbukkanásakor kezdjük meg a védekezést. A virágzásban végzett bóros levéltrágya kezelés kedvezően hat a növények fejlődésére.

Alma bundásbogár

A virágzó gyümölcsféléken és gyomnövényeken egyre több a bundásbogár. Főként a nagyobb virággal rendelkező almát, körtét és birset látogatják, de a virágzó pitypangot különösen kedveli. Nagy tömegben a virágzati részek megrágásával jelentős lehet a kár. Kisebb kertekben sárgatálas csapdázással jól gyéríthető a kártevő.

A Duna-Tisza közén egyre több a rajzó májusi cserebogár. Erdőszéli gyümölcsösökben és a fakadó- néhány leveles szőlőben okoznak most kárt a lombozat megrágásával. Akkor védekezzünk, ha a hímek és nőstények aránya kiegyenlítődik. Inkább a bogarak ellen védekezzünk, mert a talajban levő pajorok sokkal nehezebben gyéríthetők.

A kiterült szőlő levelein már jól megfigyelhető a gubacsatka kártétele, a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére most kezeljük a növényeket. Intenzíven rajzik a tarka szőlőmoly. A lepkék létszáma még táblán belül is erősen ingadozó, ezért helyezzük ki a feromonos csapdákat a rajzásmenet pontos követése érdekében. Több ültetvényből jelezték az ékköves faaraszoló hernyók kártételét, ezért érdemes átvizsgálni a rügyeket, mert a kártevő tetemes kárt is okozhat a rügyek és hajtáskezdemények megrágásával.

Almásainkban a baktériumos tűzelhalás előrejelzésére szolgáló számítógépes szoftverek erős járványveszélyt jelezek, ezért a fertőzés megelőzése érdekében védekezzünk preventív jelleggel. A tűzelhalás mellett most károsít az alma bimbólikasztó bogár, már vannak levéltetű kolóniák is a fiatal hajtásokon, de folyamatosan kell védekezni a lisztharmat és a varasodás ellen is. Az időjárás kedvez a vértetűnek, egyre több a friss vértetű vattapamacs a vesszőkön és ágakon.

Szilvadarázs kártétele

A szilva virágzása a vége felé jár. Itt az idő a poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezésre, a virágcsészékre lerakott petékből a napokban kelnek ki a lárvák, és furakodnak be a terméskezdeményekbe.

A cseresznye és meggyfák hajtásain megjelentek a fekete cseresznye levéltetű első kolóniái. A további fertőzést most érdemes megakadályozni. Ha még virágoznak a fák, csak méhkímélő technológiával permetezhetünk.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Javítanának az almapiaci helyzeten

2019. május 28. 08:33

Javaslatként felmerült az almaültetvények felszámolását követő területpihentetés támogatása is, amihez az új uniós finanszírozási időszak alatt akár célzott támogatásokat lehetne igénybe venni.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.