Zöldség

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

Agrofórum Online

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. A lila színtől a feketéig, sőt, a kifli formájúig számtalan, a hétköznapi termelő és fogyasztó számára nehezen értelmezhető burgonyafajtát fogtak termesztésbe.

Azok a gazdálkodók, akik a sült krumpli szerelmeseinek szeretnének különleges burgonyát termeszteni, előszeretettel választják a Shetland Black burgonyát, amely kiválóan alkalmas egyszerű sült krumpli vagy éppen chips készítésére is. Különlegessége színében rejlik: a hosszúkás, kissé ovális alakú burgonya húsa ugyanis alapvetően sárga színű, de sötét, már-már fekete mintázat rejlik a gumó közepében. A Nagy-Britanniából származó fajta gumóinak mérete kicsitől a közepesig változhat, termesztése nem okoz nehézséget gyakorló burgonyatermesztőknek.

Franciaországból származik a Fleur Bleue burgonyafajta, melynek gumói hosszúkás formájúak, héjuk lila, húsuk pedig rózsaszínes árnyalatú. Rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy közepes méretű gumói főzést követően is megtartják különleges színüket. Termesztéstechnológiai szempontból ez a különleges burgonyafajta a gazdák egyik kedvence is lehet, ugyanis a tárolást igen jól tűri, valamint a növényvédelmére sem kell túl sokat költeni. Ennek oka, hogy a Fleur Bleue burgonya kiemelkedő mértékű rezisztenciát mutat a a burgonya Y-vírussal szemben.

A különleges burgonyafajták között is kevésbé ismert az Apache fajta, amely az eddigi információk szerint az Amerikai Egyesült Államok területéről indult hódító útjára. Termesztése nem okoz nehézséget, több betegségnek is ellenálló fajta, amelynek gumói amellett, hogy nagyon finom ízűek – enyhén fűszeresek – rendkívül elegáns megjelenésűek. A bogyó húsának színe sárgás, a héj színe viszont különleges, piros alapszínen nagyobb sárga foltok láthatóak.

A Blue St. Gallen burgonyafajtát tudatos nemesítőmunkával hozták létre Svájcban. Igazán különleges fajta a gumó hosszúkás, hengeres formájával, sötétkék héjával és lilás színű húsával. Termesztése egyszerű, betegségekre nem igazán fogékony. Jellemzője még, hogy elég korai érésű, már augusztusban szedhetőek a földből az érett, fejlett gumók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

7 burgonyatermesztési probléma, amely tönkreteheti a termést

2023. október 31. 12:10

Bár a burgonyát világszerte termesztik, időről-időre a termesztőknek olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek, ha nincsenek rájuk felkészülve, komoly terméskiesést okozhatnak.

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?

Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

2024. október 21. 04:40

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!