Növényvédelem

Cuproxat FW – a kategóriateremtő rézkészítmény

Agrofórum Online

A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán.

A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán.

A hárombázisú rézszulfát hatóanyag már önmagában egyedivé tette a terméket, az újdonság erejét pedig tovább fokozta a rendkívül kis szemcseméret és a folyékony szerforma együttese.

A növényvédelmi gyakorlat számára hamar kiderült, hogy a Cuproxat FW kezelése, adagolása és elkeverése nemcsak egyszerű és biztonságos, de a belőle készített permetlé rendkívül stabil. Ennek oka a készítmény különleges gyártási technológiájában keresendő, aminek köszönhetően a szemcsék mérete 1 mikron alatti tartományba esik (> 90%). Az apró részecskék lebegőképességét az adalékanyagok tovább növelik.

Tény, hogy szoros az összefüggés a kontakt hatásmódú rézkészítmények szemcsemérete és a kipermetezett hatóanyag által védendő felület fedettsége között. Minél apróbbak a hatóanyag részecskéi, annál egyenletesebben borítják a kultúrnövény felületét. A fedettség növekedése pedig arányosan növeli a károsító elleni védelem hatékonyságát, mivel növekszik a kórokozó és a hatóanyag találkozásának gyakorisága. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ugyanolyan mennyiségű Cuproxat FW nagyobb felületet képes befedni, mint a lényegesen nagyobb szemcseméretű, hagyományos rézkészítmények. Ennek köszönhetően baktérium- és gombaölő hatása kiemelkedő.

Mindez önmagában elegendő lett volna ahhoz, hogy a Cuproxat FW sikeres termékké váljon, legendássá mégis a kíméletessége tette. A készítmény a rezet ugyanis teljes egészében közömbösített formában tartalmazza, a kémhatása is semleges (pH 7,1). Olyannyira kíméli a kultúrnövényeket, hogy hazai engedélyét 12329/2002. FVM számon kiterjesztették a rézre érzékeny növekedési fázisokra, így őszibarackban sziromhullás után is használható a levélfodrosodás elleni védelemben.

A Cuproxat FW esőállóságával is kiemelkedik a rézkészítmények közül. A németországi Fresenius Intézetben végzett vizsgálat tanúsága szerint az összehasonlításban szereplő tíz termék közül – ebből a szempontból – a Cuproxat FW a legjobb.

A Cuproxat FW tehát egy esőálló baktérium- és gombaölő szer a gyümölcsösök, a szőlő, a zöldségfélék, a burgonya és a cukorrépa védelmére. Magas fokú biológiai aktivitása miatt a fémrézre átszámolt dózisa alacsony, így a határérték betartása mellett többszöri rezes védekezést tesz lehetővé.

A kutatások évtizedek óta arra irányulnak, hogyan lehet egységnyi területen a legkevesebb fémréz kijuttatásával a legnagyobb hatékonyságot elérni a fitotoxicitás veszélye nélkül. Erre a célra jó választás a hárombázisú rézszulfát hatóanyagot tartalmazó Cuproxat FW.

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Élettani problémák a repcében

2023. április 20. 05:38

Érdemes a szántóföldi szemlézések alkalmával nemcsak a kártevők jelenlétét és mennyiségét figyelemmel kísérni, hanem a növények mindenkori élettani állapotát is figyeljük meg!

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

2022. augusztus 10. 08:42

A talajok víztartalma nem pótlódott, kertészeti növénykultúrákban is általános jelenség a levelek sodródása és a termés-, illetve a levélhullás.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

A hazai őszi búza magtételek belső Fusarium-fertőzöttsége 2017-ben

2018. december 27. 10:36

NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán (NTAI) (és jogelődeinél) az 1970-es évek eleje óta figyelemmel kísérik az őszi búza belső Fusarium szemfertőzöttségét.