Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A barackfák szenvedték el a legnagyobb fagykárt márciusban

A barackfák szenvedték el a legnagyobb fagykárt márciusban

MTI

A március végi fagy 40-90 százalék közötti virág- és rügykárt okozott a kajszibaracknál fajtától és régiótól függően, az őszibaracknál a virágkár 30-60 százalékra becsülhető, de ettől akár még átlagos is lehet a termés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel hétfőn.

Apáti Ferenc kifejtette, hogy az enyhe február miatt az idén szokatlanul korán kezdődött a gyümölcsfák fejlődése. A korai kajszibarack fajták már március közepére kivirágoztak, a fagyok idején már közel teljes virágzásban volt az összes kajszifajta, az őszibarackok virágzása 40-60 százalékosra tehető. A többi gyümölcsfaj még nem virágzott a fagyok megérkezésekor, amelyek nagyobb mértékben a dél- és nyugat-magyarországi termesztőkörzeteket sújtották.

Az alelnök ismertette, hogy a kajszibaracknál a fagy miatt a korábban nyíló fajták károsodtak nagyobb, míg a középérésű és késői fajták kisebb mértékben. A kajszibarackfákat a tavalyi nagy termésmennyiség megterhelte, így a virágzása is gyengébb az előző évhez képest – jegyezte meg.

A cseresznyefák ugyan még nem virágzanak, azonban a korai fajtáknál jelentős a rügykár, elsősorban a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon, kisebb mértékben az északi és keleti országrészeken. A meggy és a szilva esetében mérhetők kisebb rügykárok, de jelenleg úgy tűnik, hogy ezek a termést egyelőre nem veszélyeztetik. Az alma és a körte esetében jelentősebb károsodás egyelőre nem látszik – sorolta.

A március végi fagyok okozta virág- és rügykárokból egyelőre érdemi következtetést nem lehet levonni a várható termésre – mondta az alelnök. Hozzátette, hogy többnapos, nagyon erős lehűlések várhatók, amelyek szintén hatással lesznek a termésre, május közepéig pedig további fagyok is előfordulhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

2024. május 10. 15:10

Az ukrán biológus 2 év alatt szinte a nulláról indulva 42 üvegházat épített, ahol sikeres zöldségtermesztést folytat, a terményt pedig értékesíti.

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Startolnak a Szedd magad akciók, irány a szamócaföld!

2024. május 8. 08:10

A Gyümölcsvadász nevű oldal vállalkozott arra, hogy a termelők segítségével folyamatosan friss információval lássa el a Szedd magad akciók iránt érdeklődőket.

Hányszor kell permetezni a barackfákat a molyok ellen?

2023. július 5. 04:39

Hányszor kell permetezni az őszibarackfákat a gyümölcsbe berágó molyok ellen?

Mik lehetnek a pajzstetűszerű kártevők az orgona és az őszibarack fás részein?

2019. szeptember 26. 06:37

L. Hedvig kérdése: Orgonabokrom tövi részén, és őszibarackfám fás részén is megfigyeltem, hogy rajtuk sok apró, fehér pajzstetűszerű kártevő található. Mik lehetnek ezek?

Mi okozhatta a sok helyen előtörő mézgafolyást az őszibarackfa törzsén?

2022. szeptember 27. 04:36

Őszibarackfám törzsén, sok helyen, elég sűrűn, mézgakifolyások jelentek meg. Nagyon furcsa látvány. Mi okozhatta ezt, tehetek valamit?

Mikortól védekezzünk őszibarack tafrina ellen?

2020. március 13. 04:36

Cs. Károly kérdése: Öt őszibarackfám van és rendszeresen problémát okoz a tafrina. Mikortól védekezzek őszibarack tafrina ellen?