A gabona azoknak a perjeféléknek (Poaceae) az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak. Főbb gabonafélék: kukorica, búza, árpa, rizs, köles, cirok, zab, rozs, tritikálé, teff. Magyarországon a legjelentősebb, legnagyobb termőterületen termesztett gabonanövényeink az őszi búza és a kukorica. A gabonafélék termesztéséről, nemesítéséről, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2023. július 10.
Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a július 17-én lejáró megállapodásból, mert több, saját gabona és műtrágya szállítására vonatkozó követelést nem teljesítettek.
2023. július 9.
A háború kezdete óta Ukrajna teljes gabonaexportjának egyharmadát Konstanca bonyolította le.
2023. július 6.
A bank szankciók hatálya alatt a lépés célja a fekete-tengeri gabonaügylet megóvása, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy élelmiszert exportáljon a globális piacokra.
2023. július 3.
Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére.
2023. július 3.
Az orosz búza jelenti a fő veszélyt az EU exportértékesítésére a következő hetekben és hónapokban.
2023. június 18.
A Viterra Bunge által tervezett felvásárlása a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját még dominánsabbá tenné, és nagyobb szerepet biztosítana a bővülő megújuló dízeliparban a cégnek.
2023. június 18.
Ukrajnában 106 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarítottak be 2021-ben az invázió előtt, de a kibocsátás 2023-ban körülbelül 65 millió tonnára csökkenhet.
2023. június 17.
Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.
2023. június 6.
A kalászfuzáriózis létrejöttéhez szükséges tényezők közül a fertőző anyag jelenlétének szintje hazánkban sajnos állandóan magasnak, vagy igen magasnak tekinthető.