Növényvédelem
Növényvédelem

Nufarmer Magazin – Ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Nufarmer Magazin – Ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Agrofórum Online

Gyomok és kártevők, növényvédelem, állományszárítás, tarlóápolás, érdekességek és hasznos tanácsok, akciók

Az idei évi betakarítás várhatóan nem hoz annyira kedvező eredményeket, mint a tavalyi. A 2016-os alacsony felvásárlási árakat még kompenzálta a kalászosoknál tapasztalt kiugróan magas termésmennyiség – sok helyen rekordok dőltek meg. Idén viszont az árak nem emelkedtek, ám a mennyiség a legtöbb gazdálkodónál közepesnél biztosan nem lesz nagyobb a tavaszi fagy, majd az aszály miatt. A fagy a repcét sem kímélte, főleg a későn vetett állományban okozott kárt. Jó hír, hogy azokban a gyümölcsösökben, amelyekben az áprilisi hideg előtt elvirágoztak a növények, szép termés tapasztalható.

Nyári lapszámunk fő témája az őszi kalászosok föld alatti és föld feletti védelme, azaz a tavaszi kontra őszi gyomirtás kérdése, továbbá a vetőmagcsávázás. Emellett szó lesz a tarlóápolásról, a repcében ősszel esedékes teendőkről, az integrált növényvédelem (IPM) legfontosabb ismérveiről, valamint a napraforgó állományszárításáról is. Beszámolunk a gyümölcsösök és a szőlő növényvédelmének aktualitásairól, továbbá az előttünk álló zárópermetezésekről.

Lapunk hasábjain termelői vélemények is helyet kaptak. Üzemi szakemberek mondják el a Nufarm termékeivel és növényvédelmi technológiáival kapcsolatos tapasztalataikat, többek között a Stabilan SL növekedésszabályozó újszerű, őszi felhasználásáról őszi búzában, az Agility + Mezzo teljes körű őszi gyomirtási megoldásáról kalászosokban, illetve a Nuprid Max gomba- és rovarölőhatóanyag-tartalmú őszi kalászos-csávázószerről. Partneroldalainkon pedig a mezőgazdasági vegyszerek közúti szállításával és a megfelelő fajtaválasztás témakörével kapcsolatos információk olvashatók.

A Nufarm Hungária Kft. hamarosan újabb fontos mérföldkőhöz érkezik, amelyre mindannyian izgatottan készülünk. Rövidesen beszámolunk ennek részleteiről is. Addig is, aktuális nyári és őszi ajánlataink lehetővé teszik, hogy Ön kedvező feltételek mellett folytathassa a növényvédelmi munkákat.


A kiadvány a képre kattintva ingyenesen letölthető!

A nyári teendők elvégzéséhez és az őszi növényvédelmi szezonhoz jó egészséget, továbbá sok sikert kívánok Önnek a Nufarm Hungária Kft. csapata nevében!

Salamon György
cégvezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

 

 

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Permetezzünk: most veszélyeztet a tafrinás levélfodrosodás az őszibarackban

2024. április 14. 16:10

Az őszibarack a hazai gyümölcsfajok közül meglehetősen beteg növény, bár kórokozója igazán nincs sok. Ugyanakkor a kórokozók közül néhány, így pl. a tafrinás levélfodrosodás önmagában képes meghatározni nemcsak a termesztés sikerességét, hanem még az állomány létét is gyakorta veszélyeztetheti.

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő granulátum

2024. április 11. 11:10

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza növénytermesztésünk sikerességét. A legfontosabb célszervezetek közé egyértelműen a pajorok, drótférgek és a kukoricabogár lárvái tartoznak, amelyek szántóföldi körülmények között kapás kultúráinkban meghatározó gazdasági kártételt tudnak okozni.

Toxinkontroll kukoricában

2024. április 10. 11:10

Napjainkban felértékelődött az egészséges termény előállításának fontossága. Nem csak a saját takarmányt előállító állattenyésztők számára kulcskérdés ez, mivel a toxintermelő gombák a terméscsökkenés mellett egyes évjáratokban a termény eladását is ellehetetleníthetik.

A talajfertőtlenítésnek ismét növekszik a jelentősége

2024. április 10. 05:40

A szántóföldi növénytermesztésre meglehetősen sok veszély leselkedik a talajból. A talajból támadó ellenségek elleni küzdelem egyik lehetséges módja a talajfertőtlenítés, amely némileg megújult, „zöldebb” formában napjainkban ismét egyre növekvő jelentőségre tesz szert.

Pontos® – az őszi búza és az őszi árpa új őszi gyomirtó szere

2021. augusztus 26. 04:36

Az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtása viszonylag rövid múltra tekint vissza, mivel a gyomszabályozás ezen módja valamikor csupán a 2000-es évek elején indult el Magyarországon. Az akkor még „idegennek” tekintett technológia azóta folyamatosan terjed, és egyre népszerűbb a termelők körében.

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

2019. május 30. 11:40

Kucskár Tibor szerint esős aratást jósolnak a meteorológusok, Dávid Dániel pedig 6-8 tonnás termésátlagot vár a búzában. Révész László a lisztharmat elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrofórum legújabb videójában.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

A vetésidő hatása az őszi kalászosok betegségeire

2021. augusztus 25. 04:36

A kalászosok esetében (is) az egyik legnagyobb hiba az elmúlt évek gyakorlatában a gabonák nagyon korai vetése.

Növénykórtani helyzetkép az őszi vetésű szántóföldi kultúrák állapotáról január végén

2023. január 28. 05:36

Az átlagnál csapadékosabb ősz után gyakorlatilag november eleje óta a szántóföldek és a rajtuk növekvő őszi vetésű kultúrák folyamatos csapadék- és víznyomás alatt álltak, aminek hatása már erőteljesen látható ezen kultúrák növénykórtani állapotán is.