A napraforgó (Helianthus annuus) Észak-Amerika nyugati részéről származó olajnövényünk. Magyarországon a XVII. századig kerti dísznövényként termesztették, ma viszont a napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon 694 543 hektáron termesztették, 2,9 t/ha-os országos termésátlaggal. A napraforgómag olajtartalma 35-56%, az újabb hibrideknél már a 60%-ot is meghaladhatja. Vetésideje április közepe. A nagy olajtartalmú, igényesebb napraforgófajták vetése 8-12 °C-os talajhőmérséklet esetén ideális. Betakarítása technikai érettségben kezdhető el, amikor a kaszatok 15-18%, a felső szárrész és a tányér pedig 30-35% víztartalommal rendelkeznek, ez az állapot általában vegyszeres szárítást (deszikkálást) követően augusztus végén – szeptemberben következik be. Termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2021. július 1.
Ha a napraforgótáblákat járva teljes növényre kiterjedő hervadásos tüneteket találunk, vessünk egy pillantást a száralapi részre, lehetséges, a magyarázatot ott fogjuk megtalálni.
2021. június 29.
A napraforgó területe 600-700 ezer hektár között változik Magyarországon, ezzel a 3. legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. Állományszárítása fontos elem a termesztéstechnológiában.
2021. június 28.
A napraforgó a hazai szántóföldi kapás kultúrák egyik „legbetegebb” növénye. Nem csak egyes kórokozók tudják drasztikusan csökkenteni a termést, hanem különböző állati károsítók egész hada áll készen arra, hogy kárt okozzon a növényben. Ha sorra vesszük az idei tavasz történéseit, akkor könnyedén rájöhetünk, hogy 2021 eddig nem éppen a napraforgó éve volt.
2021. június 28.
A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély.
2021. június 28.
A napraforgótáblákat járva a szokásosnál több, törpült növekedésű, sárguló levelű töveket (1. kép) láthatunk ebben az évben. Ennek okozója a napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii).
2021. június 16.
A napraforgó épphogy kibújt, a kukorica már megmutatta magát, az árpa állománya nagyon szép, a borsó pedig virágzik. Mindez a Püski határában fekvő no-till tartamkísérleti területen, ahol a négy kultúra négy ismétlésben, parcellánként no-till és min-till körülmények között bizonyíthatja a technológiák hatékonyságát, esetleg gyengeségét. Május 19-i szigetközi terepszemlénk során Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével tekintettük meg a parcellákat.
2021. június 9.
2020-ban a napraforgó termesztését a rendkívül szélsőséges időjárás befolyásolta. Az április-május rendkívüli szárazságát a nyár rendkívüli csapadékossága követte. Ezek a tényezők nagyban befolyásolták a kórokozók dominancia viszonyait, a fertőzés mértékét illetve a védekezések lehetőségét.
2021. június 8.
Kinőttek a napraforgók a fiatalkori és a talajlakó kártevők „foga” alól, megérkeztek viszont az első lombkárosítók.
2021. június 7.
A napraforgó számára a jelenlegi időjárás rendkívül kedvező. A már korábban lehullott csapadékok kellő nedvességgel látják el a fiatal növényeket a gyors növekedéshez, amelyet a melegebbre fordult időjárás is intenzíven támogat. Ugyanakkor ez az időjárási helyzet nem csak a napraforgó számára, hanem egyes kártevőinek, így a levéltetveknek is nagyon kedvező feltételeket teremt a szaporodáshoz.