A napraforgó (Helianthus annuus) Észak-Amerika nyugati részéről származó olajnövényünk. Magyarországon a XVII. századig kerti dísznövényként termesztették, ma viszont a napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon 694 543 hektáron termesztették, 2,9 t/ha-os országos termésátlaggal. A napraforgómag olajtartalma 35-56%, az újabb hibrideknél már a 60%-ot is meghaladhatja. Vetésideje április közepe. A nagy olajtartalmú, igényesebb napraforgófajták vetése 8-12 °C-os talajhőmérséklet esetén ideális. Betakarítása technikai érettségben kezdhető el, amikor a kaszatok 15-18%, a felső szárrész és a tányér pedig 30-35% víztartalommal rendelkeznek, ez az állapot általában vegyszeres szárítást (deszikkálást) követően augusztus végén – szeptemberben következik be. Termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2022. február 15.
Utolsó részéhez érkezett sorozatunk napraforgóval foglalkozó szakasza, amelyben a 2021. évben a napraforgótáblákon tapasztaltak kerülnek sorra. Ebben a részben azok a tünetek kerülnek bemutatásra, amelyek mögött élettani eredetű okok állnak. Mivel a napraforgóállományokban fennálló körülmények termőtájanként, de akár táblánként is jelentősen eltérhetnek, ezért ebben az esetben különösen igaz a már sokszor hangoztatott kitétel, ahogyan azt én láttam.
2022. február 14.
Korán érő napraforgóinkat nem szükséges deszikkálni.
2022. február 8.
A napraforgó a „leggombásabb” szántóföldi növényünk, sok kórokozó betegítheti meg, ami miatt egyes évjáratokban akár komoly kárt is elszenvedhetnek a gazdálkodók. Bár a tavalyi évben is volt olyan betegség, amely a szokásosnál erősebb fertőzéssel jelentkezett, azonban összességében az általam látott állományokban nem következett be a megszokottnál nagyobb kár.
2022. február 2.
A 2021-es év terménykereskedelmi szempontból sok meglepetést, változatosságot tartogatott a magyar gazdák számára. Az év elején, még az ó termésű árak folyamatos emelkedése és az élénk kereslet jellemezte a piacot, a készletek szinte teljesen eltűntek, az export szárnyalt, a hazai feldolgozóipar is elszívta a számára szükséges alapanyagokat. Az ó termésű kukorica a szezon végére – a fizikai készletek hiánya miatt – 90.000 Ft/t árszint fölé is emelkedett, míg tavaszra 75.000 Ft/t búza ár alakult ki. Az olajmagvak árai még ennél is nagyobbat nőttek, a napraforgó tonnánkénti ára meghaladta a 200.000 forintot. A magas ó termésű árszint és az átmenő készletek hiánya előre vetítette, hogy a betakarítás alatt feszült piac alakulhat ki.
2022. január 31.
A napraforgót, amely vetésterületét tekintve a harmadik legnagyobb szántóföldi növényünk, inkább „gombás” mintsem „rovaros” növénykultúraként emlegetjük. Ami nem azt jelenti, hogy ne lennének olyan kártevői, amelyek időnként akár komolyabb károkat is okozhatnak. A tavalyi év is hozott ebből a szempontból meglepetéseket, én legalábbis így láttam.
2022. január 24.
A napraforgó gyomirtásának kérdése, hála a gyomirtó hatóanyagok fejlesztésének, valamint a fajtanemesítésben elért eredményeknek, mára megnyugtató módon alakul. Vannak azonban egyes szituációk és évjáratok, amelyek meglepetéseket képesek okozni. Azt gondolom, a tavalyi év ilyen volt, régóta nem látott eseményeket is produkált, érdemes közelebbről is megnézni ezeket. Persze, ebben az esetben is igaz, ahogyan azt én láttam.
2022. január 21.
A Syngenta sokak számára megdöbbentő célt tűzött ki, még hozzá azt, hogy termelőinkkel közösen elérjük a 6 t/ha termésátlagot napraforgóban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a napraforgó genetikának és a termelők precizitásának, technológiai fegyelmének köszönhetően a napraforgó termesztés élvonalában van. Éppen ezért meggyőződésünk, hogy mivel hibridjeinkben benne van a magas terméspotenciál, a két éve elindított és most kiterjesztett programunkban résztvevő termelőinkkel együtt közösen elérjük célunkat és tovább emeljük az országos napraforgó termésátlagot.
2022. január 11.
A vad természetesen a napraforgót sem kíméli, a mezei nyúl, a fácán, a galambok kifejezetten kedvelik az olajos növényünket, amit a nagyvad fajaink is előszeretettel látogatnak, taposnak, rágnak az apró növényektől a tányérokig.